Mindössze ketten jelentkeztek az NMHH 3400–3800 MHz frekvenciasávra meghirdetett árverésére. A spektrum a meglévő szélessávú hálózatok bővítésére alkalmas.

Egy hónapja, április 11-én írt ki újabb frekvencia-árverési eljárást a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság (NMHH). A 3400–3800 MHz frekvenciasávra kiírt pályázatra két jelentkezés érkezett. Mindkét pályázó, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. és a Vodafone Magyarország Zrt. ajánlata megfelelt a formai követelményeknek, így ők versenyezhetnek a frekvenciáért – áll az NMHH friss közleményében.

Az különösen érdekes, hogy a DIGI ismét pályáz. A cég ugyanis a legutóbbi nagy tenderen elnyert frekvenciáival kapcsolatos terveiről is mindössze egyszer nyilatkozott, azóta semmiféle információ nincs arról, hogy mikor lépne negyedik saját infrastruktúrával rendelkező szolgáltatóként a hazai mobilpiacra.

Mire jó a most meghirdetett frekvenciasáv?

A közelmúltban készítettünk interjút Vári Péterrel, amelyben az NMHH főigazgatója beszélt az új négy éves spektrumstratégiáról is. Mint mondta, az új stratégia értelmében az NMHH számos frekvenciát értékesíthet különféle célokra. Ezek többsége a meglévő hálózatok javítását vagy speciális helyi hálózatok létesítését célozza. (A legnagyobb izgalommal a 700 MHz-es spektrumot várják a szolgáltatók, amelyre az Antenna Hungáriának 2020-ig van használati joga.)

A most árverésre bocsátott 3400–3800 MHz-es frekvenciasáv két részből tevődik össze, az alsó sávra (3400–3600 MHz) másfél évtizeddel ezelőtt már volt egy árverés, akkor öt cég nyerte frekvenciahasználati jogot. Ez a sáv keskenysávú pont-multipont mikrohullámú eszközök üzemeltetésére alkalmas. Az öt nyertesből már csak három szolgáltatónak, az Antenna Hungáriának, a GTS-nek és az Invitelnek működik az erre épített rendszere. Mivel az engedélyek júliusban lejárnak, a mostani árverésen újraértékesítik a sávot. Az árverésen természetesen az eddigi használók is indulhattak volna.

"A 3400-3800 MHz-es sávok az elmúlt időben felértékelődtek, és lényegében mint újabb mobilsávokra tekinthetünk rájuk, melyeken be lehet vezetni a legújabb LTE-technológiát. Ennek megfelelően 5 MHz-es blokkokat képeztünk, és ebből tudnak további 4G-s frekvenciát elnyerni a szolgáltatók. Mint hatóság nem kötjük meg, hogy az operátorok milyen szolgáltatásra és milyen technológián akarják a frekvenciákat használni. Csak azt mondjuk meg, hogy milyen műszaki paraméterek között kell maradni a felhasználással. Ha ezt teljesítik a szolgáltatók, akkora saját műszaki döntésük és üzleti modelljük alapján határozhatnak a sávhasználatról" – mondta lapunknak adott interjújában Vári Péter az árverésen indulók lehetőségeiről.

A spektrumot 2034-ig használhatják a nyertesek

Az elnyert blokkokat a szolgáltatók felhasználhatják például kapacitásbővítésre, esetleg kombinálva a korábban megvásárolt más frekvenciákkal, például az 1800 MHz-cel. Ebben a spektrumtartományban közel 400 MHz áll rendelkezésre, a korábbi 800 MHz-es tartományban összesen 2×30 MHz volt szabad, amiből 2×10 MHz-es blokkokat nyerhettek el a szolgáltatók. A magasabb frekvenciák esetében általában jóval nagyobb a rendelkezésre álló sávszélesség.

Az eredményhirdetés néhány héten belül várható, a jogszabályi előírások szerint a döntést az árverés kiírásának időpontjától számított 150 napon belül kell meghozni. A leendő nyertesek 2034-ig szerznek jogot a frekvenciákat használatára. Az NMHH szerint az operátorok ez év júliusáig megszerezhetik a rádióengedélyt.

Mobilitás

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.