A vállalat mintegy 2000 embert foglalkoztatott Szentpéterváron, Moszkvában és Voronyezsben.

Bezárta orosz leányvállalatát a Deutsche Telekom (DT) az ukrajnai háború miatt. A vállalat Szentpéterváron, Moszkvában és Voronyezsben működtetett szoftverfejlesztő irodákat, melyekben összesen mintegy kétezer embert foglalkoztatott a vállalat IT Solutions (mint Magyarországon az ITSH, jelenlegi hivatalos nevén: Deutsche Telekom IT Solutions) és Global Business Solutions leányvállalata.

Bár a döntést csütörtök este jelentették be egy szűkszavú közleményben, a végrehajtására régebb óta készülhettek. A közlemény ugyanis kitér arra, hogy az elmúlt hetekben felajánlották az alkalmazottaknak, hogy Oroszországon kívül végezzék a munkájukat. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, és elhagyták az országot, írja a távközlési vállalat, de konkrét számokat nem közöl.

A Hadelsbaltt üzleti lap felhívja a figyelmet arra, hogy a legutóbbi éves sajtótájékoztatón Christian Illek, a DT pénzügyi igazgatója már beszélt arról, hogy néhány alkalmazottnak vízumot kínálnak, hogy más országból dolgozhassanak. Március elejétől pedig blokkolták az orosz alkalmazottak hozzáférését a cég belső informatikai rendszereihez. Az intézkedés bevezetésekor az alkalmazottak esetleges befolyástól való védelmére hivatkozott a vállalat a Handelsbaltt egy korábbi cikke szerint. Ukrajna lerohanása óta minden, az orosz leányvállalatnál fejlesztett kódot felhasználás előtt részletesen ellenőriztek a Telekom biztonsági szakértői.

Az orosz leánycégek olyan központi projekteken dolgoztak, mint a szabványosított ügyfélalkalmazás vagy a németországi üvegszálas optikai hálózatok bővítését támogató szoftver. A szentpétervári alkalmazottak egy része pedig a vállalat nemzetközi ügyfeleinek nyújtott szolgáltatásokat. A Handelsblatt információi szerint az orosz alkalmazottak a Mercedes-Benz, a Volkswagen és a szövetségi közlekedési minisztérium projektjein is dolgoztak.

Bár a közlemény szerint a vállalat megoldotta, hogy ezeket a tevékenységeket az orosz helyszín nélkül is ellássák, az nem látszik, hogy mi fog történni a döntés után. A leányvállalatok orosz honlapjai azonban már tegnap leálltak.

Nőtt a nyomás a DT-n

A német üzleti lap szerint az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedett a Telekom vezetésére, hogy lépjen Oroszország-ügyben. A vállalat felkerült a befolyásos amerikai közgazdász professzor, Jeffrey Sonnenfeld szégyenlistájára. A Yale egyetem menedzsment iskolájának vezetője letölthető formátumban listázta az Oroszországban is jelen lévő globális vállalatok reakcióját Ukrajna lerohanása után.

Miután a Telekom felkerült a listára, az Anonymous hekkertámadásokkal fenyegette meg a vállalatot. De volt belső nyomás is: az üzemi tanács már korábban is követelte, hogy kezdeményezzék az Oroszországból való kivonulást.

Sonnenfeld listáján egyébként 36 vállalat szerepel, amely semmilyen módon nem korlátozta az orosz jelenlétét, köztük a DT mellett olyan technológiai cégek, mint az Acer, az Asus, a Cloudflare, a Fortive, a Lenovo vagy a Teradata. Ebbe a kategóriába egy magyar cég került, a Mol.

Nem tudni, érinti-e a kivonulás az ITSH-t

Megkerestük a DT magyar leányvállalatát, a Deutsche Telekom IT Solutions Hungaryt is. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan érinti a vállalatot az orosz kivonulás. Kap-e új feladatokat a magyar leányvállalat? Érkeznek-e Oroszországból munkatársak? A kérdésekre a következő választ kaptuk:

"Anyavállalatunkkal, a Deutsche Telekom-mal közösen dolgozunk az üzletmenet folytonosságának biztosításán. A háborús helyzettől függetlenül Magyarországról továbbra is magas színvonalon nyújtunk globális IT és telekommunikációs szolgáltatásokat és új szolgáltatásainkat zökkenőmentesen, folyamatosan indítjuk."

Közösség & HR

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.