A sötét weben hirdetnek olyan nyelvi modelleket, amelyek segíthetnek az adathalászatban vagy a rosszindulatú programok létrehozásában, bár lehet, hogy egyelőre csak a többi csaló átveréséről van szó.

A kiberbűnözők állítólag máris létrehozták a mesterséges intelligenciára épülő chatbotok szöveggeneráló technológiájának saját verzióit. A Wired tudósítása alapján már július eleje óta hirdetnek a sötét weben két nagy nyelvi modellt (LLM), amelyek készítőik szerint a ChatGPT és a Google Bard funkcióit utánozzák. A lap szerint kézenfekvő lehetőség, hogy a csalók a hírverést kihasználva, egymást átverve próbálnak könnyű pénzt keresni, de a biztonsági szakemberek figyelmeztetései ettől még érvényesek, hogy az MI-eszközök a bűnözők előtt is új lehetőségeket nyitnak meg a malware-ek vagy az adathalász kampányok alkalmazásában.

A WormGPT és a FraudGPT néven hirdetett rendszereket azzaly promózzák, hogy mentesek a nagy technológiai vállalatok által kifejlesztett LLM-ek védőkorlátaitól és visszaéléseket akadályozó intézkedéseitől. A SlashNext biztonsági cég blogja arról ír, hogy a rendszer tesztelése során olyan e-mailt hoztak vele létre egy üzleti e-mail-kompromittációs átverés részeként, ami "nemcsak rendkívül meggyőző, hanem stratégiailag is ravasz volt". A FraudGPT létrehozói eközben az online csalásokhoz használható szövegek létrehozásán túl "észlelhetetlen rosszindulatú programok" létrehozását és sebezhetőségek feltárását ígérik ügyfeleiknek.

Akkor is baj van, ha ezek még nem jók semmire

A Wired ezzel kapcsolatban a FraudGPT felfedezőjét idézi, aki elmondta, hogy a terméket a sötét web fórumain és Telegram-csatornákon is hirdették, havi 200 dollárért vagy évi 1700 dollárért kínálva hozzáférést a rendszerhez. Azt a szakemberek is kiemelik, hogy a rendszerek feltehetően gyerekcipőben járnak, és nehéz ellenőrizni a felépítésüket, de a Check Point fenyegetés-felderítési csoportja szerint például már vannak jelei a WormGTP-t felhasználásának. A FraudGPT hitelességében kevésbé biztosak, és egyelőre semmi jelét nem találták, hogy ezek a rendszerek hatékonyabbak lennének a kereskedelmi forgalomban elérhető LLM-eknél.

A rosszindulatú nyelvi modelleről szóló állítások mindennek alapján túlzóak, de a WormGPT-ről elsőként beszámoló kutató úgy látja, hogy ez nem is feltétlenül különbözik attól, amit a legális vállalkozások csinálnak. Az sem meglepő, hogy a kiberbűnözők megpróbálják meglovagolni az új technológiai trendet: már az FBI is bejelentette, hogy a hekkerek a generatív MI felhasználásával próbálkoznak, és az Europol, az Európai Unió bűnüldöző szerve is arra figyelmeztetett, hogy módot találhattak az OpenAI tartalomszűrő rendszerének kijtszására, fejlesztve képességeiket a csalásban, a személyi adatokkal való visszaélésben, feljavítva írásbeli angoltudásukat is.

Biztonság

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.