Már az első negyedév végén bevezethetik a svéd vállalat papírjait a New York-i tőzsdére.
Hirdetés
 

Beadta a nyilvános részvénykibocsátáshoz szükséges dokumentumokat a svéd Spotify, így akár az első negyedév végén már tőzsdére is mehet – éretsült a CNBC. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a folyamatot az a per sem fogja befolyásolni, amelyben egy zenei kiadó 1,6 milliárd dollárt követel a mintegy 60 millió előfizetővel rendelkező vállalkozástól.

Tavasz óta nyílt titok

A zenei szolgáltató nyilvános részvénykibocsátása egy ideje nyílt titok. Már tavaly tavasszal arról írt a gazdasági lap, hogy akár 2017 negyedik negyedévében is megléphetik a tőzsdére menetelt, amihez a Morgan Stanleyt, a Goldman Sachsot és az Allen & Co.-t vonták be tanácsadónak.

Információk szerint az iratok megérkeztek az amerikai tőzsdefelügyelethez, de arról még nem tudni, hogy a SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) elbírálta-e a kérelmet. A CNBC úgy tudja, hogy a svédek nem ún. elsődleges tőzsdei kibocsátásban (IPO – Initial Public Offering) gondolkodnak, hanem a direct listingben, amely egy viszonylag új bevezetési forma. Ez utóbbi esetében nincsenek olyan befektetők, akiknek van előzetes jegyzési joguk egy meghatározott árfolyamon, mert mindenki csakis nyílt kereskedésben, a tőzsdén vásárolhat részvényt annyiért, amilyen áron hozzájut (itt olvasható a direct listing részletesebb magyarázata).

A 2006-ban alapított vállalatnak ma már több mint háromezer alkalmazottja van. Értéke a Wall Street Journal adatbázisa szerint 10 milliárd dollár, de egyesek szerint ennél jóval többet is érhet: az elmúlt pár hónapban – nem függetlenül a tőzsdére meneteli tervektől – állítólag 19 milliárd dollárra értékelődött fel.

 
Spotify Revenue 2009-2016
Infogram


Startupként is igencsak népszerű befektetési célpont volt: a Crunchbase adatbázisa szerint eddig 17 körben több mint 2,7 milliárd dollár tőkét tudott bevonni. De jó helyre ment a pénz: a vállalat még tavaly is 40 százalék fölötti bevételnövekedést tudott felmutatni. Bár a cég folyamatosan veszteséget termelt, az mindig is a kezelhető szinten maradt (lásd a grafikont).

Egy nagy per sem probléma

Azért vannak még izgalmak. Szinte a tőzsdére lépés hírével egy időben egy jelentős kiadó, a Wixen Music Publishing beperelte a Spotifyt: a kiadó a szerzői jogok megsértése miatt 1,6 milliárd dollárt követel a svédektől. (A kiadó birtokolja többek között Tom Petty, Neil Young, Missy Elliott, Santana és The Doors jogait is.)

A Spotifynak korábban is voltak vitái a kiadókkal, de azokat igyekezett rendezni még a tőzsdére lépés előtt. Hosszabb távú szerződéseket kötött például a legnagyobb kiadókkal, többek között a Universallal, a Sonyval és a Warnerrel is. Tavaly egy a mostanihoz hasonló jogi vitát peren kívül megállapodással próbált lezárni, akkor 43 millió dolláros kártérítést ajánlott a jogtulajdonosoknak.

A Vixen keresetében egyébként azt sugallja, hogy a streamingszolgáltató által elérhetővé tett 30 millió zeneszám 21 százaléka esetében nem fizetett a szerzői jogokért.

Bár a perben óriási összeg forog kockán – legalábbis papíron –, szakértők szerint az ügy nem befolyásolja lényegesen a tőzsdére lépés menetrendjét.

Piaci hírek

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.