A Bloomberg értesülései szerint akár heteken belül felvásárolhatja a Symantecet. A vételár állítólag 15 milliárd dollár.

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Broadcom a Symatec felvásárlásáról – értesült a Bloomberg. A bennfentes forrásokból származó információt azonban egyik vállalat sem kommentálta. A Security Week szerint az ügylet értéke 15 milliárd dollár lehet.

A hír hatására a Symantec részvényei meredeken emelkedtek, egy nap alatt 16 százalékkal, így a vállalat jelenlegi értéke közel 14 milliárd dollár. A Bloomberg Intelligence elemzője azt valószínűsíti, hogy ha létrejön a felvásárlási megállapodás, a Broadcom vezérigazgatója, Hock Tan megpróbálja keményen lefaragni a Symantec költségeit a bevételi szint megtartása mellett.

Sajátos felvásárlási stratégia

A Broadcomnak láthatólag vannak forrásai a felvásárlásokra. Éveken át tárgyalt például a Qualcomm felvásárlásáról, amiért végén már nem sajnált volna akár 120 milliárd dollárt sem, ám a tárgyalásokat végül Donald Trump amerikai elnök zárta le tavaly márciusban nemzetbiztonsági kockázatnak minősítve az ügyletet. (Egy hónappal később az eredetileg szingapúri cég át is tette a székhelyét San Joséba, hogy amerikai cégként mentesüljön az ilyen vizsgálatok alól.)

Miután a Qualcomm-akvizíció meghiúsult, a Broadcom érdeklődése más irányba fordult, és tavaly nyáron nagy meglepetésre felvásárolta közel 19 milliárd dollárért a CA Technologies szoftvercéget. A befektetőket leginkább az zavarta, hogy nem láttak érdemi szinergiákat a két vállalat között. Emiatt a legtöbben stratégiai jellegű, a vállalat tőkeelhelyezését érintő lépésként értékelték a CA megszerzését.

Hock Tan azzal magyarázta a felvásárlást, hogy olyan cégeket vesz meg, melyek a piacvezető technológiájuk révén fenntartható piaci pozícióval rendelkeznek. A Broadcom megtartja önállóságukat, de fektet beléjük, hogy ezt a vezető szerepet képesek legyenek megtartani. A CA esetében bejött a Broadcom-vezér számítása, mert a felvásárlás óta nagyon sikeres a vállalat. Emiatt egyes elemzők szerint jó reményeket táplálhatnak a Symantec befektetői is. A Broadcom rélszvényeseiben viszont lehet némi fenntartás az ügylettel szemben, mivel a hír hatására pár százalékkal csökkent a részvények árfolyama.

A Symantecnek nem tenne rosszat

A Symantec jelenleg is a világ legnagyobb kiberbiztonsági szoftvergyártójának számít, több mint 350 ezer szervezet használja a termékeit, a felhasználóinak száma meghaladja az 50 milliót. Ugyanakkor nehézségeket okoz a vállalatnak, hogy csökken a felhasználók érdeklődése a vírusvédelmi szoftverek iránt.

De más problémák is adódtak. Tavaly volt egy komoly nemzetközi vizsgálat a cégnél, ami miatt az éves jelentését sem tudta időben közzétenni. A hír hatására rövid idő alatt több mint 20 százalékot estek a cég papírjai. Idén tavasszal pedig magánéleti okokra hivatkozva váratlanul távozott a vezérigazgató, Greg Clark, akinek a regnálása alatt a vállalat ismét növekedési pályára állt. Ettől is megijedtek a befektetők, egy nap alatt 15 százalékot estek a papírok.

A Broadcom terveire az Intel hasonló kísérlete vet némi árnyékot. A csipgyártó 2010-ben vette meg a McAfee-t, de hosszas próbálkozás után sem sikerült szervesen integrálnia a biztonsági céget, így végül eladta 2016 végén eladta a cég többségi tulajdonrészét a TPG Capital és a Thoma Bravo konzorciumának.

Piaci hírek

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.