A 8,6 milliárd dolláros felvásárlást márciusban akasztotta meg a brit versenypiaci hatóság.

Négy és fél hónapi vizsgálat után engedélyezte az Egyesült Királyság versenypiacot felügyelő hatósága, a CMA (Competition and Markets Authority), hogy az Avast felvásárolja 8,6 milliárd dollárért a NortonLifeLockot. Az Avast árfolyama kilőtt, első körben több mint 40 százalékot emelkedett, de a NortonLifeLock részvényei is kapósabbak lettek.

A Prágában alapított (és a prágai tőzsdén is jelen lévő) Avast, amely Közép-Európa első unikornisa volt, tavaly augusztusban állapodott meg az egykori Symantec végfelhasználó termékeit továbbvivő NortonLifeLockkal a felvásárlásról. Az ügylet bejelentésekor az elemzők többsége pont azt emelte ki, hogy két olyan IT-biztonsági vállalat egyesül, amelynek nemcsak az ügyfélköre, hanem az üzleti modellje is eltér (az Avast sikerét az ún. freemium értékesítési modell alapozta meg). A két vállalat menedzsmentje is úgy értékelte, hogy a felvásárláson gyorsan zöld utat kap a versenyhatóságoktól.

Az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hatósága azonban hosszas vizsgálódás után idén márciusban arra jutott, hogy a felvásárlás csökkentheti a piaci versenyt, mivel a két vállalatok szoros versenytársa egymásnak egy szűk és kevés szereplővel rendelkező piaci szegmensben. Ha tehát a piacról eltűnik egy cég, azzal csökken a verseny, és rosszabb pozícióba kerülnek a fogyasztók. (Kezdetben hasonló fenntartásai voltak a spanyol, a német és az amerikai versenyjogi hatóságnak is.)

Kellően izmosak a konkurensek

A CMA a második vizsgálati körben ezt a lehetőséget vizsgálta alaposabban, ám most az eredmény más lett. A hatóság szerint a felvásárlás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel az egyesülő vállalatoknak több jelentős konkurenciája is lesz a piacon, mint például a McAfee vagy a Microsoft. Utóbbi vállalat más termékeibe beépített és ingyenes kínált biztonsági funkciói a CMA szerint most már képesek olyan szintű védelmet nyújtani, mint a biztonságra szakosodott vállalatok termékei.

A CMA egyelőre csak egy előzetes véleményt adott ki az ügyben, amire az érintett felek augusztus 24-éig reagálhatnak. A végleges döntésről a határozatot legkésőbb szeptember 8-ig adják ki.

Az Avast nem kommentálta a döntés. A NortonLifeLock bejelentette, hogy a CMA döntése ismeretében várhatóan a jövő hónap elejéig le tudják zárni a felvásárlási folyamatot. Az egyesülés után komoly konszolidációs lépések következhetnek az együttesen mintegy ötezer főt foglalkoztató új vállalatban. Tavaly, a felvásárlás bejelentésekor kb. ezer munkahely megszűnésével és évi 280 millió dolláros megtakarítással számolt a menedzsment.

Biztonság

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.