A 112-es Egységes Segélyhívórendszerben bevezették az AML funkciót, ami a segélykérés helyszínének gyorsabb és pontosabb meghatározásában segíti a hívásokat fogadó operátorokat.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) csütörtökön jelentette be, hogy itthon is bevezette a 112-es segélyhívószámhoz kapcsolódó Advanced Mobile Location (AML) kiegészítő funkciót, amit az Egységes Segélyhívórendszer üzemeltetőjeként a helyi mobil operátorok életmentést támogató technológiáján keresztül biztosít. Az AML-nek köszönhetően egyes iOS és Android rendszerű okostelefonok a segélyhívás helyszínadatait automatikusan továbbítják az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által fenntartott Hívásfogadó Központokba.

A NISZ közleménye felidézi, hogy a 112-es segélyhívószámot egységes európai segélyhívószámként 2013-ban vezették be Magyarországon, ami ingyenesen hívható vezetékes és mobiltelefonról is az Európai Unió területén. A szolgáltató a HELP112 II. fejlesztési projektben való részvételével az EENA-val (European Emergency Number Association) és hat további résztvevő országgal (Dánia, Franciaország, Horvátország, Németország, Portugália, Svédország) együttműködve készítette elő a segélykérés pontosabb helymeghatározásához szükséges fejlesztéseket.

Ezek megvalósítása után vezette be idehaza is az AML funkciót, ami segíti a hívásfogadó operátort a segélykérés helyszínének gyorsabb és pontosabb meghatározásában. A hívások fogadására az ORFK korábban már két országos Hívásfogadó Központot hozott létre Miskolcon és Szombathelyen. A segélyhívásokat itt szakképzett operátorok fogadják, akik közvetlenül koordinálják a segítségnyújtással kapcsolatos tevékenységeket, bevonják a mentők, a katasztrófavédelem vagy a rendőrség készenléti egységeit.

Maga a felhasználás is biztonságos

A közlemény kiemeli, hogy a segélykérés helyszínének gyors meghatározása a segítségnyújtás legnagyobb kihívása. Ebben a tekintetben a korábbi, bizonyos esetekben több mint 10 kilométeres szóráshoz képest az AML segítségével sokkal pontosabban, akár 5 méteres eltéréssel lehetbeazonosítani a segélyhívás helyszínét, amennyiben a hívást iOS vagy Android rendszerű okostelefonokról indítják. Az AML funkció a Hívásfogadó Központoknak értékes időt spórol meg azzal, hogy már közvetlenül, a hívás indításakor továbbítja a hívás helyszínének koordinátáit.

Az iPhone-t és az androidos okostelefont használóknak ehhez semmilyen alkalmazást nem kell telepíteniük, mivel az eszközök automatikusan, a 112-es segélyhívószám hívásával egy időben aktiválják a funkciót, és a helyszínadatokat közvetlenül a közelebbi Hívásfogadó Központba továbbítják. Ehhez mindössze az Android OS 4.1 (Google Play Services 9.0) vagy annál magasabb verziójú, míg az iPhone-ok esetében minimum az iOS 13.4 operációs rendszer használata szükséges.

Az Apple és a Google a közlemény szerint úgy tervezte meg a funkció támogatását, hogy az kizárólag a 112 hívásakor kapcsoljon be, a lokációs adatok pedig csak arról a készülékről jelennek meg a Hívásfogadó Központokban, amelyről a segélyhívást kezdeményezték. Az AML bevezetésénél az ORFK és a NISZ is nagy hangsúlyt fektetett az adatok biztonságos továbbításra, így a funkció által továbbított helymeghatározási adatokat a Hívásfogadó Központok csak a segélyhívással kapcsolatos tevékenységekre használhatják fel.

Hirdetés
Közösség & HR

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.