Az amerikaiak összesen ennyiért válnak meg NAND-üzletüktől. A vevő a dél-koreai SK Hynix.

Hétfőn jelentek meg az első pletykák arról, hogy az Intel előrehaladott tárgyalásokat folytat flash memóriákért felelős részlegének eladásáról. A Wall Street Journal értesüléseit aztán alig néhány órával később maga a vásárló erősítette meg.

7+2-es memoriter

A vételárral kapcsolatban kicsit pontatlannak bizonyultak a források, ugyanis az emlegetett 10 milliárd dollárhoz képest "csak" 9 milliárdot fizet a dél-koreai SK Hynix. Ezt sem egyszerre, hiszen az összegből 2 milliárdot csak 2025-ben kell átutalnia a vevőnek, amikor többek között kulcsfontosságú szabadalmi jogokat, illetve szakembereket enged át az Intel a vásárlónak. Az üzlet részeként az Intel átadja a NAND divízióját, beleértve az SSD-s üzletágat és egy Kínában található csipgyártó üzemet is. Nem képezi viszont az akvizíció elemét az Intel Optane technológiája. Az Intel NAND-részlege idén az első félévben 2,8 milliárd dolláros forgalom mellett 600 milliós üzemi eredménnyel zárt.

Ha az ügylet rendben lezáródik, az SK Hynix lesz a második legjelentősebb szereplője a flash memóriák szegmensének, megelőzve a japán Kioxiát (a Toshiba egykori memóriadivízióját). Ezzel meglehetősen erős lesz a dél-koreai jelenlét a piacon, hiszen a legjelentősebb szállító nem más, mint a Samsung. Utóbbi az eladások nagyjából harmadát tudhatja magáénak.

A SK Hynix hivatalos közleménye szerint az Inteltől megszerzett csomaggal a saját NAND-technológiáját igyekszik majd felturbózni. Utóbbi egyébként önmagában is elég jónak mondható, hiszen éppen a közelmúltban számoltunk be róla, hogy a világon elsőként az SK Hynix hoz forgalomba DDR5 DRAM memóriamodulokat. Ezek úgy képesek a DDR4-nél kedvezőbb fogyasztásra, hogy már az első körben is majdnem kétszer magasabb adatrátát biztosítanak.

Másra fókuszálnak

Az Intelnél egy ideje terítéken van az átstrukturálás, mivel a cég olyan hosszú távú fejlődést biztosító területekre igyekszik koncentrálni mint amilyen a mesterséges intelligencia, az 5G-s hálózatok vagy éppen az autonómia. A profiltisztítási folyamat részét képezte az a tavalyi üzlet is, amelynek keretében egymilliárd dollárért az Apple-höz került az okostelefonokba szánt modemcsipeket gyártó egysége. A megállapodás csak erre a speciális területre vonatkozott, mivel az Intel minden más szegmensben ott akar lenni az 5G-s megoldásaival, tehát továbbra is fejleszt modemcsipeket például PC-khez, internetes eszközökhöz és autonóm járművekhez.

Az amerikai csipgyártónál természetesen nem csak eladásokkal módosítják a csapásirányt, mivel a cég számos komoly akvizíciót is maga mögött tudhat az elmúlt években. Ezek közül is kiemelkedik az önvezető rendszereket tervező Mobileye 2017-es megvásárlása. Az izraeli vállalatért ugyanis több mint 15 milliárd dollárt fizettek. Ehhez képest szinte aprópénznek hat a mesterséges intelligenciában utazó Habana Labsért tavaly decemberben adott 2 milliárd, vagy éppen a szintén izraeli, autonóm városi közlekedésben érdekelt Moovit idén tavaszi 1 milliárdos vételára.

Hirdetés
Piaci hírek

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.