Már ennyit érnek összesen az 1 milliárdos cégérték fölé becsült startup cégek világszerte, köztük sok feltörekvő márkával és néhány óriásira tömött gömböccel.

A legértékesebb startup cégnek mondott Uber és kínai versenytársa, a cégértéket tekintve már hasonló nagyságrendben mozgó Didi Chuxing mellett egy nagy csomó felfutóban lévő technológiai vállalkozás áll a tőzsdei bevezetés előtt. Bár hivatalosan egyik esetben sem közöltek konkrét terveket, a piaci várakozások szerint a legnagyobb halak közül többen is a közeljövőben jelentik be ezzel kapcsolatos terveiket. Jelenleg 258 darab startupot becsülnek legalább 1 milliárd dollárra világszerte (ezek az úgynevezett unikornisok), amei a CB Insights kvázi valós idejű kimutatása alapján összesen 810 milliárd dollárt jelent.

Közöttük az Uber (68 milliárd) és a Didi (56 milliárd) mellett még szép számmal találhatók tizenegy számjegyű értékelések, jellemzően az amerikai és kínai startupok neve mellett – a tizenhét ilyen vállakozás között mindössze egy brit és egy szingapúri székhelyű cég szerepel rajtuk kívül. Ez a tizenhét vállalat egyébként majdnem a 258 unikornis teljes értékének felét adja, bár közvetlenül utánuk egy nagy csomó olyan társaság szerepel a listán amelyek nem olyan régen lépték át az 1 milliárdos határt, ma pedig már ennek a többszörösénél tartanak.

Nem minden kibocsátásból lesz diadalmenet

2018-ban egyébként már túl vagyunk néhány nagyszabású tőzsdei megjelenésen, illetve a bevezetések bejelentésén. Ilyen volt a Dropbox, a Spotify vagy a Xiaomi kibocsátása, de tőzsdére lépett például a házi hangrendszereiről ismert Sonos is, amely 1,5 milliárd körüli értékeléssel futott neki az elsődleges részvénykibocsátásnak. A bevezetések egyébként évek óta vegyes képet mutatnak, mivel az elején rendszerint túljegyzett technológiai papírok árfolyama hajlamos lefelé indulni azokban az esetekben, amikor a tőzsdei jegyzést követően nem jönnek az elvárt bevételek és eredmények.

A mostani toplistával kapcsolatban éppen az Uber, a Didi Chuxing, az Airbnb és SpaceX körül kavarognak a találgatások, de az alsóházban is felbukkannak olyan márkák, amelyekben a befektetők biztosan fantáziát látnak majd. A CB Insights teljes listája itt tekinthető meg, mi az alábbi táblázatban a legértékesebbnek jelzett startupokat gyűjtöttük össze.

Fontos megjegyezni, hogy a piackutató azokat a részben vagy semennyire sem strukturált értékeléseket (whisper valuation) is figyelembe veszi, amelyeket a szabályozókkal közölt adatokból, befektetői oldalakról sajtóértesülésekből, üzleti kiadványokból vagy közleményekből bányászott össze.

 


Infogram

 

Piaci hírek

A kamu vásárlói véleményekre is ráuszították a mesterséges intelligenciát

Úgy tűnik, hogy a több területen is bizonyított GAN rendszerek a véleményszpemmerek kiszűrésére is kiválóan alkalmasak, ráadásul nincs is szükségük túl sok adatra, hogy megtanulják elkülöníteni a valódi és a hamis információt.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.