Már ennyit érnek összesen az 1 milliárdos cégérték fölé becsült startup cégek világszerte, köztük sok feltörekvő márkával és néhány óriásira tömött gömböccel.

A legértékesebb startup cégnek mondott Uber és kínai versenytársa, a cégértéket tekintve már hasonló nagyságrendben mozgó Didi Chuxing mellett egy nagy csomó felfutóban lévő technológiai vállalkozás áll a tőzsdei bevezetés előtt. Bár hivatalosan egyik esetben sem közöltek konkrét terveket, a piaci várakozások szerint a legnagyobb halak közül többen is a közeljövőben jelentik be ezzel kapcsolatos terveiket. Jelenleg 258 darab startupot becsülnek legalább 1 milliárd dollárra világszerte (ezek az úgynevezett unikornisok), amei a CB Insights kvázi valós idejű kimutatása alapján összesen 810 milliárd dollárt jelent.

Közöttük az Uber (68 milliárd) és a Didi (56 milliárd) mellett még szép számmal találhatók tizenegy számjegyű értékelések, jellemzően az amerikai és kínai startupok neve mellett – a tizenhét ilyen vállakozás között mindössze egy brit és egy szingapúri székhelyű cég szerepel rajtuk kívül. Ez a tizenhét vállalat egyébként majdnem a 258 unikornis teljes értékének felét adja, bár közvetlenül utánuk egy nagy csomó olyan társaság szerepel a listán amelyek nem olyan régen lépték át az 1 milliárdos határt, ma pedig már ennek a többszörösénél tartanak.

Nem minden kibocsátásból lesz diadalmenet

2018-ban egyébként már túl vagyunk néhány nagyszabású tőzsdei megjelenésen, illetve a bevezetések bejelentésén. Ilyen volt a Dropbox, a Spotify vagy a Xiaomi kibocsátása, de tőzsdére lépett például a házi hangrendszereiről ismert Sonos is, amely 1,5 milliárd körüli értékeléssel futott neki az elsődleges részvénykibocsátásnak. A bevezetések egyébként évek óta vegyes képet mutatnak, mivel az elején rendszerint túljegyzett technológiai papírok árfolyama hajlamos lefelé indulni azokban az esetekben, amikor a tőzsdei jegyzést követően nem jönnek az elvárt bevételek és eredmények.

A mostani toplistával kapcsolatban éppen az Uber, a Didi Chuxing, az Airbnb és SpaceX körül kavarognak a találgatások, de az alsóházban is felbukkannak olyan márkák, amelyekben a befektetők biztosan fantáziát látnak majd. A CB Insights teljes listája itt tekinthető meg, mi az alábbi táblázatban a legértékesebbnek jelzett startupokat gyűjtöttük össze.

Fontos megjegyezni, hogy a piackutató azokat a részben vagy semennyire sem strukturált értékeléseket (whisper valuation) is figyelembe veszi, amelyeket a szabályozókkal közölt adatokból, befektetői oldalakról sajtóértesülésekből, üzleti kiadványokból vagy közleményekből bányászott össze.

 


Infogram

 

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.