A kínai okostelefongyártó finoman szólva sem tarolta le a hongkongi tőzsdét. A részvények sorsa kihatással lehet egy sor másik cég tervezett belépőjére is.
Hirdetés
 

Azt követően, hogy két hónappal ezelőtt kitudódott, viszonylag gyorsan valósággá vált a Xiaomi tőzsdére lépése. A különleges marketingstratégiájával gyorsan nagyra növő mobilgyártónak azonban jóval kevesebbel kellett beérnie, mint amire akár csak néhány hete is számított.

Mínuszban indultak

A cég papírjai végül 17 hongkongi dolláros áron kezdték meg a tőzsdei kalandokat, ami a korábban sajtóban elhangzott árazási sáv legalacsonyabb értéke. Az óvatosság nem volt indokolatlan, hiszen a hongkongi parketten az első órákban csak zuhant az árfolyam. A nagyjából 6 százalékos mínuszt azonban a nap végére lassan sikerült visszadolgozni, és végül a nyitó szint közelében pihent meg a papír.

Májusban még 10 milliárd USD-nek megfelelő tőkebevonásról és nagyjából 100 milliárd dolláros cégértékelésről lehetett hallani, egyik sem jött össze. A nyitó nap mérlege 4,7 milliárd (amerikai) dollár összekalapozása lett, a Xiaomi értéke pedig ezek alapján nagyjából 54 milliárd dollárra tehető.

A tervezett 10 milliárdnyi tőkebevonásban ugyanakkor még az is benne volt, hogy egy különleges kibocsátással Kína szárazföldi részén is megadják a lehetőségét a beszállásra az érdeklődőnek, ám ezt végül az utolsó pillanatokban lefújták. És ha nem is alakult teljesen rózsásan az antré, ettől még a mostani nyilvános kibocsátás (IPO) volt globálisan a legnagyobb durranás a technológiai szektorban az Alibaba 2014-es bombasztikus tőzsdére lépése óta.

Negatív hangulat

A Xiaomi nem éppen szerencsés csillagállás alatt próbálta meghódítani a tőzsdét. A hongkongi piacon forgó papírokat múlt héten alaposan megtépázta, hogy életbe léptek a Donald Trump amerikai elnök által elrendelt védővámok, amely jelentős nehézségeket okoz a kínaí, de általában is a nemzetközi piacon kereskedőknek.

És bár a Xiaomi igyekszik széles szolgáltatási csomagot nyújtó technológiai vállalatként feltűntetni magát, a befektetők szemében egyelőre nem nagyon tudott kilépni a mobilgyártó skatulyájából. Utóbbi pedig nem túl szerencsés pozíció akkor, amikor a világ legnagyobb telefonpiacának számító hazai közeg éppen erősen negatív hangulatban van.

A tőzsdei nyitónap természetesen fontos, de még érdekesebb lesz, miként teljesítenek majd a papírok az elkövetkező hetekben, hónapokban. Utóbbi befolyásolhatja majd igazán azt, hogy a többi, feltörekvő időszakban lévő ázsiai technológiai cég mikor és milyen pozíciókat elfoglalva dönt az IPO mellett.

Piaci hírek

Ezek voltak az amerikai techcégek legnagyobb EU-s büntetései

A Google szerdai, 4,3 milliárdos rekord bírsága mellett az Európai Bizottság már korábban is kiosztott néhány csekket.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.