A csipgyártó nem elégszik meg azzal, hogy végül nem kell kifizetnie a több mint 1 milliárd eurós büntetést: bejelentette igényét a kompenzációra.

Idén év elején többszöri próbálkozást és fellebezést követően az Intelnek kedvező döntés született Luxemburgban. Az Európai Unió Bírósága ugyanis elégtelennek és nem kellően alaposnak ítélte meg az Európai Bizottság versenyellenes magatartás miatt indított eljárását, amelynek végén 2009-ben az amerikai csipgyártót akkor precedens nélküli magas összegre, 1,06 milliárd euróra büntette.

Az Intel öt hónappal a számára kedvező döntést követően azonban saját követeléssel állt elő. A technológiai óriás ugyanis a több mint tíz évre letétbe helyezett bírság után járó kamatokat is szeretné behajtani az EU-n. Az eltelt hosszú idő miatt ez egyáltalán nem kevés. Egészen pontosan 593 millió euróra rúg az összeg, amit az Intel szeretne a számláján tudni.

Minderre egy tavalyi ítélet adta meg a lehetőséget, amely kötelezte az EU végrehajtó testületét, hogy fizessen késedelmi kamatot a megsemmisített trösztellenes ügyekben visszatérített bírságok után. Sőt, amennyiben ez az utalás késedelmes lenne, akkor arra az időszakra is arányosan jár a megfelelő kamat. Az Intel hétfőn benyújtott beadványa (PDF) szerint az EU versenyfelügyeleti szerveként működő Európai Bizottság megtagadta a késedelmi kamatok visszafizetését.

Bár a fentiek alapján az Intel követelése jogosnak tűnik, az egész ügynek és ennek a beadványnak a kimenetele sem egyértelmű, mivel az Európai Bizottság áprilisban jelezte, hogy fellebbez a januárban hozott luxemburgi döntés ellen.

Végtelen történet

A gyorsaságáról kevéssé híres brüsszeli ügyvitelhez képest is hosszúra nyúló sztori alapját az Intel 2002 és 2007 között tanúsított magatartása adta. Az EB vizsgálata arra jutott, hogy a cég piaci erejével visszaélve manipulálta az európai eladásokat például azzal, hogy különböző kedvezményekkel arra vette rá a partnereit, hogy termékeikbe kizárólag tőle származó x86-os processzorokat szereljenek.

Az Intelt elmarasztalták azért is, mert bizonyítottnak találták, hogy három gyártónak (HP, Acer, Lenovo) közvetlen pénzt juttatott, hogy azok felüggesszék, lassítsák vagy visszafogják bizonyos termékeik piacra dobását, amelyekbe a cég egyetlen riválisának, az AMD-nek a processzorai voltak. Ráadásul az ítélet azt is kimondta, hogy az Intel kvázi lefizette a német Media Saturn Holdingot, hogy kiskereskedelmi üzleteiben kizárólag inteles processzorokkal szerelt számítógépeket kínáljon.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.