Azt egyelőre nem tudni, pontosan ki nyerte a Blue Origin első útjára kiírt aukciót, de az biztos, hogy nem sajnált rá nagyjából 8 milliárd forintnak megfelelő összeget.

Bár a személy kilétét egyelőre nem fedték fel, az már biztos, hogy megvan a harmadik utasa a Blue Origin első emberekkel végrehajtott utazásának. Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, az Amazon multimilliárdos alapítója, egyben az űripari vállalkozás megálmodója, Jeff Bezos maga is ott van az utaslistán, illetve viszi magával öccsét, Mark Bezost.

A július 20-ára tervezett kilövésre azonban nem csak a Bezos család tagjai készülhetnek. Egy helyet árverésre bocsátott a cég, ami hétvégén sikeresen lezárult. Ahhoz képest, hogy a New Shepard hordozórakétával éppen csak bele lehet majd kóstolni a világűrbe, a virtuális kalapács elképesztően nagy összegnél, 28 millió dollárnál csapott le. (Egy héttel korábban még "csak" 2,8 milliónál járt a licit.)

 

 

A Blue Origin árverésén befolyt összeg a vállalat Club for the Future alapítványának megy. Utóbbi célja, hogy inspirálja a jövő generációit a természettudományokban, a technológiai területen, a műszaki tudományokban, illetve a matematikában.

A hat éve fejlesztett, függőleges fel- és leszállásra is alkalmas New Shepard a tesztek során már sikeresen átlépte a 100 kilométeres magasságot, amit Kármán Tódor után csak Kármán-vonalként emlegetnek. Ez a szint jelenti a világűr határát, így a Blue Origin utasai valóban elmondhatják majd magukról, hogy kint jártak az űrben. Igaz, ez nem tart majd sokáig, hiszen a rakéta a motorok leállítását követően hamar visszafelé veszi az irányt, hogy egy sikeres landolással újra használni lehessen. A hatszemélyesre tervezett, teljes kilátást biztosító kapszulában tartózkodók pedig a gravitáció sürgetése mellett külön érkeznek vissza.

Nevető harmadik?

A forintban átszámítva nagyjából 8 milliárdot fizető nyertes személyét csak az elkövetkező hetekben ígéri nyilvánosságra hozni a cég, ami természetesen rögtön beindította az internet népének fantáziáját. Egyesek arra tippelnek, hogy Bezos exfelesége szórt el egy morzsányit a házasság felbontásával nevére került hatalmas vagyonból. Mások viszont a meglepő húzásairól elhíresült riválist, Elon Muskot emlegetik lehetséges befutóként.

 

 

A Tesla fenegyerekétől tényleg nem elképzelhetetlen egy ilyen szintű trollkodás, ugyanakkor ezzel talán túlságosan is ráirányítaná a figyelmet arra tényre, hogy saját űrvállalkozása, a SpaceX fontos csatát vesztett. Bezos mellett ugyanis több más technológiai iparból ismert szereplő is azon dolgozik, hogy saját elképzelései mentén forradalmasítsa az űripart. Az említett két milliárdoshoz még mindenképpen érdemes hozzácsapni Richard Bransont is, aki a Virgin Galactica vállalattal vesz részt a gyakran pusztán személyes versengésnek tűnő űrvállalati rivalizálásban.

Visszatérve a Blue Origin első emberekkel végrehajtott útjára: még egy további utas csatlakozik majd a mostani hármashoz. A rejtélyes negyediket azonban csak az utazás időpontja előtt nem sokkal fogják megnevezni, miközben egyelőre az sem világos, milyen kiválasztási kritérium szerint tölti be a vállalat az utolsó kiadó helyet.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.