Megállapodott az Intel és a Qualcomm.

A Core processzorok gyártója a minap jelentette be, hogy a jövő év második felében lépnek piacra az első, már 5G-képességekkel rendelkező hordozható számítógépek. Ez a Qualcommal kötött megállapodásnak köszönhető, melynek lapkái biztosítják majd az első, "folyamatosan csatlakozott" Windows 10 laptopok létrejöttét. Jelenleg az Intel a Dellel, a HP-vel, a Lenovóval és a Microsofttal dolgozik együtt, hogy megszülethessenek a vállalat saját XMM 800 sorozatba tartozó modemjével ellátott 5G notebookok.

Alapvetően új élményt hoz majd

Az Intel tavaly mutatta be első 5G-s modemjét, mely a 6 GHz-es frekvencia alatti sávban és milliméteres hullámhosszokon (30 GHz körüli és afeletti sávban) dolgozik. Ennek köszönhetően bármilyen eszköz csatlakoztatására képes, legyen az okostelefon vagy vezető nélküli gépjármű.

"Szerte a világon valóra válik a vezetékek nélküli virtuális valóság élményébe való elmerülés vagy egy negyed gigabyte-os állomány egyetlen másodperc alatti letöltése – egy parkolóhelyen. De lehetőség nyílik egy többszereplős játék folytatására is, miközben a játékos önvezető autóban halad a célja felé. Radikális változásokat hoz [az 5G technológia megjelenése]" – villantotta fel az Intel néhány példán keresztül, milyen lehetőségeket tartogat az új vezeték nélküli szabvány a mobil PC-k számára.

Miközben a következő másfél év során nem lesznek kereskedelmi forgalomban elérhető 5G eszközök, az Intel a küszöbön álló barcelonai Mobile World Congress keretei között már be akar mutatni egy kettő-az-egyben lecsatlakoztatható kijelzővel bíró készüléket. Ez egy 5G-s modem korai változatára és az Intel legújabb, nyolcadik generációs Core i5 processzorára fog alapulni, árulta el a chipgyártó. A prezentáció során élő videoközvetítést láthatnak majd az érdeklődők – természetesen egy kísérleti céllal felállított 5G-s hálózaton.

Egyre nő az aktivitás a mobil üzletágban

A fentieken túl azt is bejelentette az Intel, hogy egyesítette erőit a kínai Unigroup Spreadtrummal, melynek eredményeként 5G-s modemje bekerülhet a kínaiak 2019-es mobil platformjába. Az Intel eszköze így fontos szerephez juthat az 1,3 milliárdos lakossággal bíró ország vezetéknélküli hálózatának modernizációjában.

És ott van az Apple-biznisz is, melyet természetesen egyelőre egyik fél sem kívánt megerősíteni. Nem hivatalos értesülések szerint az Apple szakít a Qualcommal – legalábbis ezen a téren – , azaz az idén megjelenő iPhone-okban már nem utóbbi modemjei teljesítenek majd szolgálatot, hanem az Intel eszközei biztosítják a nagysebességű és alacsony fogyasztású hálózati kapcsolatot. Ebben minden bizonnyal a két cég között megromlott viszony is szerepet játszik.

Az 5G-n túl is érdekelt a vállalat a mobilkommunikációs iparban. Szintén a jövő heti MWC-n tervezi bemutatni eSIM megoldását, mely a fizikailag létező SIM-kártyák lecserélését hivatott elősegíteni. Ez és a 802.11sx következő generációs Wi-Fi demonstrációja egyaránt érdekes és fontos szereplőjévé teszi a processzorhibák miatt komoly gondba került Intelt a show-n.

Mobilitás

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.