Még nagyobb Linux-barátság, új funkciók és megújuló szolgáltatások - a Microsoft komolyan veszi az operációs rendszer fejlesztését.
Hirdetés
 

Utoljára novemberben írtunk arról, hogy mennyire nehezen megy a piacirészesedés-növelés a Microsoft legfrissebb platformjának. Nem csak a magát keményen tartó Windows 7 okoz problémát, hanem a lassan két évtizedes Windows XP is még mindig kimutathatóan jelen van az internetezők PC-in.

Ezen próbált változtatni az ingyenes frissítés lehetőségével Redmond, melynek utolsó kiskapuja a tavalyi év végén záródott be. Emellett pedig olyan vonzó lehetőségekkel igyekszik teletömni operációs rendszerét, mely érdeklődést generál azok között is, akik még nem álltak át. Ennek tempójából idén sem vesz vissza a szoftverfejlesztő vállalat, tekintsük át, hogy mire számíthatunk az előttünk álló közel tizenkét hónapban!

Finomodik és bővül a kezelői felület

Az egyik legnagyobb durranásnak a Timeline ígérkezik, mely még a 2017 májusában tartott Microsoft Build fejlesztői konferencián mutatkozott be. Eredetileg a tavaly ősszel kiadott Fall Creators Update hozta volna el a funkciót a felhasználók számítógépére, de aztán mégis idénre halasztották. Voltaképp egy, a jelenleginél fejlettebb feladatnézeti (Task View) megoldásról van szó, melyet a Windows + Tab billentyűkombinációval lehet előhívni. A Timeline megjelenésével már nem csak az éppen futó alkalmazások és eljárások tekinthetők meg, hanem a korábban indított, de már leállítottak is. Természetesen a szolgáltatás lehetőséget kínál újbóli futtatásukra. A PC-k és mobil eszközök közötti átjárhatóságnak köszönhetően pedig egy Android készüléken Edge-dzsel megnyitott website a Timeline révén asztali gépen is újranyitható lesz.

Hasonló feladatot tölt be a várhatóan szintén idén debütáló Sets funkció. Ennek révén fülekre gyűjthető össze néhány alkalmazás, így csoportba mentve együtt kezelhetővé válnak. Például ahelyett, hogy egyenként nyitogatná meg a felhasználó a munkájához szükséges szoftvereket, pár kattintással elindíthatja az összeset.

Frissül az Edge böngésző is, melynek legfontosabb újítása az úgynevezett Service Workers lesz. Ez a legfrissebb Insider buildben (17063) már alapértelmezettként engedélyezve van; az eszköz a webes appok terjedését segítheti elő. Néhány más eszközzel együtt biztosítja a Progressive Web App (PWA) elérhetőségét, így telepíthető, offline is használható, natív alkalmazásként viselkedő programokat kínál. Ugyan a Google uralja a PWA fejlesztését, de a Microsoft úgy véli, hogy abból Edge böngészője is profitálhat. Például a website-ok push értesítései vagy a PWA-k függetlenül háttérben futó eljárásokként kezelhetők, vagyis adott esetben sem a browserre, sem a PWA futására nincsen szükség ahhoz, hogy ez a fajta kommunikáció működhessen.

Emellett 2018 során is fejlődni fog a Windows 10 kinézete és a felhasználói élmény. Ennek fő forrása a Microsoft Fluent Design System, ami tulajdonképp a Windows Phone 7-ben megjelent Metro harmadik inkarnációja. A UI-t hivatott megújítani olyan webes trendek meglovagolásával, mint például a reszponzív desing. Amellett, hogy vizuálisan érdekesebbé válhatnak általa az alkalmazások, a fejlesztők számára gazdagabb eszközkészletet nyújt saját kezelőfelületeik jobbá tételéhez. Számos funkció frissül fel, például a tálca, a megosztás párbeszédablak, az óra, a naptár és a hangerőszabályzó, de az kétséges, hogy valaha is le fog cserélni minden kezelőfelületi megoldást. Például a Vezérlőpult régi, sokak által kedvelt változata több kötöttség miatt sem állítható át könnyedén.

A vállalati felhasználók kegyeit (is) keresi a Microsoft

Az egyik legérdekesebb fejlődési irány a WSL (Windows Services for Linux), melyben számos változás várható az idei évben. Az elsősorban fejlesztőknek és az IT-ban mélyebb szinten jártas felhasználóknak készült funkció a legfrissebb Insider buildben már támogatja a háttérben futó linuxos taskokat, mint amilyen például az sshd vagy a httpd – még akkor is, ha már az összes terminal ablakot bezárták. Sajnos ez a rugalmasság a rendszerindításkor (egyelőre?) még nem jelentkezik, Linux processzek nem futtathatók a start-up során (ütemezett feladatként igen) vagy felhasználói bejelentkezés nélkül.

Olyan újdonságokkal bővül még ez a terület, mint a wslpath, ami a Windows elérési útvonalakat Linux által "megehető" formára alakítja. Megjelenik a Tar, mellyel archív állományok létrehozása és kibontása végezhető, illetve az interneten keresztüli file-letöltést biztosító Curl. Mindkét funkció elérhető a Windows parancssorából.

Jól felfogott érdeke a Microsoftnak, hogy tovább folytassa a Windows 10 redmondi felhős szolgáltatásokkal (Office 365, Azure Active Directory) való integrációját. Ezt például az olyan lehetőségek megjelenésén keresztül éri el a vállalat, mint a Windows AutoPilot. A webes szolgáltatás a Windows 10 telepítését könnyíti meg a szervezetekben előre regisztrált PC-k esetén; a cloudból történő installálást követően a konfigurálás a felhasználó első belépésekor történik meg.

Kihívás akad bőven

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően az enterprise világban sokkal jobban áll a platform, mint a konzumer szegmensben. Míg az Android és az iOS a mobil piacon könnyen megkerülhetővé tette a besült Windows Phone platformot, addig vállalati környezetben még mindig domináns a redmondi operációs rendszer.

Ugyanakkor elgondolkodtató az a tény, hogy az egyik legelőremutatóbb fejlesztés a platform életében egy alternatív OS (Linux) részleges befogadása. A Windows Mixed Reality fogadtatása pedig a szegényes tartalom miatt elég vegyes lett, ennek kifutásához idő kell. A nagy kérdés az, hogy megkapja-e ezt a Microsoft, vagy lemarad az újabb nagy forradalomról, mint ahogyan az a mobil készülékek elterjedése kapcsán történt.

Piaci hírek

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.