IPhone vagy Android telefonra szavazott a Microsoft alapítója? Az egyiktől továbbra is nagyon fázik a cégvezér.
Hirdetés
 

Steve Jobs és Bill Gates minden rivalizálásuk ellenére egyben barátok is voltak. Az IT-világ és azon keresztül szinte mindenki életére hatást gyakoroltak, így nem lenne meglepő, ha Gates szíve titkon az almás termékek irányába húzna. A Windows Phone platform gyakorlatilag eltűnt a piacról, a Microsoft alapító pedig telefoncserére szánta magát. De vajon az új iPhone-ra szavazott?

Apple-Microsoft barátság
A Microsoft és az Apple, mint a kutya meg a macska - gondolják még mindig sokan, pedig megannyi példája akadt már a két vállalat kooperációjának. "Idősebbek" még emlékezhetnek arra a korszakra, amikor a Microsoft volt az Apple legnagyobb riválisa, és viszont.

Manapság azonban, ha megkérdeznék a két vállalat vezetőit, ki a legfontosabb ellenfél, mindkettő a Google nevét mondaná. Néha a piaci igények miatt, máskor közös "ellenség" megfékezésére, de többször fordult már elő, hogy egymás platformjaira fejlesztettek, vagy egymás szolgáltatásait, termékeit kötötték össze valamilyen módon. Összeállításunk itt olvasható.

Android vagy iPhone?

A Fox News-nak adott interjújában árulta el Gates, hogy noha Windows-alapú számítógépet használ továbbra is, okostelefonját nemrég lecserélte. Bármilyen meglepő, egy Android telefonra esett a választása, igaz, a márkát nem volt hajlandó megnevezni. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy habár nyílt forrású operációs rendszert futtat készüléke, azon számos Microsoft szoftver található.

Ebből a homályos utalásból arra lehet következtetni, hogy Samsung készüléket vásárolhatott a Microsoft alapítója, hiszen a dél-koreaiak telefonjai már alapbeállítás esetén is tömve vannak redmondi alkalmazásokkal. Microsoft Office, Word, PowerPoint, Skype – ezeket az új Samsung telefonok vásárlói mind megkapják kommunikációs eszközeikre. Még egy érv a távol-keleti gyártó mellett, hogy a Microsoft saját boltjaiban foglalkozik Samsung Galaxy S8 és S8+ készülékek értékesítésével is.

Gates tehát nemet mondott az új iPhone-ra, pedig akár azt is megtehette volna, hogy második telefonként vásárol egyet. Illetve megtehetné, amint kapható lesz az iPhone X – jelenleg ugyanis még nem tudtak elegendő mennyiséget gyártani belőle. Ami nem is csoda, amilyen tempóban gyártják őket...

Gates-ék nem tárták szélesre a kapukat

Ez a fajta távolságtartás azért nem általánosan jellemző a Microsoftra. Satya Nadella, a vállalat jelenlegi vezérigazgatója például sokkal nyitottabb az Apple termékek felé. Néhány éve még arra is képes volt, hogy a Microsoft Outlook levelezőrendszerének tudását egy iPhone segítségével demonstrálja.

A túloldalról Steve Wozniak képviseli ezt a kötetlenséget. Az Apple társalapítója már többször is bevallotta, hogy iPhone-ja mellé Android telefonokat is szokott vásárolni, és mindkét platformot szívesen használja. Sőt, egyszer odáig elmerészkedett, hogy egy, a Google-lel való partneri megállapodás megkötését javasolta az Apple-nek.

Visszatérve a Gates családhoz: Bill felesége, Melinda már régen kijelentette, hogy nem lesznek almás termékek a háztartásban. 2013-ban hökkentette meg azzal a világot a Microsoft alapítója, hogy közölte: a gyerekek még sosem kértek egyetlen Apple terméket sem ajándékba. 2015-ben pedig Melinda szögezte le, hogy még egy Apple Watch sem teheti be a lábát a küszöbön.

Tulajdonképpen ennek tükrében már nem is meglepő, hogy Gates új telefonja nem iPhone lett.

Mobilitás

Megint úgy meghekkelték a netet, hogy nem tudni, valóban meghekkelték-e

Merthogy egyáltalán nem biztos, hogy meghekkelték. Az is elképzelhető, hogy több nagy amerikai cég teljes adatforgalma egy ideig azért folyt át egy orosz szerveren, mert valaki bénázott.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.