Az IDC adatai szerint 2019 utolsó negyedévében közel 5 százalékkal, egész évben 2,7 százalékkal nőttek az eladások.

Hét szűk esztendő után újra pozitív évet zárhattak a PC-gyártók. A globális PC-piacon ugyanis 2011 óta nem volt olyan év, amikor az egész évre növekedést lehetett kimutatni. Az IDC friss jelentése szerint ehhez nagyon kellett az erős negyedik negyedév is, amely az utóbbi négy év legnagyobb novekedését produkálta. A piackutató 2,7 százalékos növekedést mért 2019 egészére, míg a negyedik negyedévben 4,8 százalékkal több asztali számítógépet, munkaállomást és notebookot adtak el, mint egy éve. Utóbbi eredmény azért is figyelemre méltó, mert például tavaly az ünnepi szezon sem állította meg a zsugorodást.

A kutatócég mobil eszközökért felelős alelnöke, Ryan Reith szerint ez az év azt bizonyítja, hogy továbbra is van igény PC-kre.

A Windows 10 generálta a keresletet

A gyártók azonban még nem nyugodhatnak meg, kihívás van bőven, például a következő 12-18 hónapban fokozatosan csökkenni fog a Windows 10 felhajtó hatása. Mint azzal korábban foglalkoztunk, a Windows 7 életciklusa végéhez ért, így kb. 440 millió PC-n kell frissíteni Windows 10-re az operációs rendszert, és ehhez sok esetben – főleg vállalati környezetben – a hardvert is cserélni kell.

Az IDC szerint tavaly még maximálisan érvényesült a Windows 10-re váltás hatása, amiből 2019-ben a piac három legfontosabb szereplője, a Lenovo, a HP és a Dell profitálhatott. A három gyártó együttes részesedése a negyedik negyedévben már 66,1 százalék volt (egy évvel korábban 64,3 százalék). A teljes évet nézve 65,4 százalékra növelték együttes részesedésüket szemben a 2018-as 63,2 százalékkal.

A három piacvezető közül a Dell szállításai bővültek a legnagyobb mértékben (10,7 százalékos bővülés), így hajszálnyival közelebb került a piacvezető Lenovóhoz (6,5 százalék) és a HP-hoz (6,9 százalék). A negyedik helyezett Apple és az ötödik Acer eladásai azonban csökkentek.

 
IDC Global PC market 2019 Q4
Infogram


A gyártókon sokat segített, hogy az AMD egyre jobban képes felvenni a versenyt az Intellel, és a processzorainak teljesítménye a felhasználókat is meggyőzte. Az AMD processzorai így némileg ellensúlyozni tudták a CPU-piacon kialakult hiányt, amit az Intel elégtelen gyártási kapacitásai okoztak.

Minden régió jól teljesített

Az IDC elemzése kiemeli, hogy szinte az összes régió – még a gazdasági nehézségekkel leginkább sújtott latin-amerikai is a vártnál jobban teljesített a negyedik negyedévben. Az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) stabilan növekedett mind az asztali-, mind a notebookos szegmensben. Ez főleg az OEM-gyártóknak volt köszönhető, míg a prémium szegmens némileg szenvedett az Intel CPU-k szállítási problémái miatt. Észak-Amerikában a kanadai piac egészen elképesztő mértékben bővült, az eladott desktopok mennyisége például 15 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben. Az Egyesült Államok piaca is jól teljesített az asztali és a notebook kategóriában egyaránt, főleg a Windows 7 támogatásának megszűnésére felkészülő vállalatok beszerzéseinek köszönhetően. Az is jót tett a piacnak az is, hogy az év végére enyhült az USA és Kína a védővámokkal terhelt kereskedelmi konfliktus.

Ázsiában és a Csendes-óceán térségében (Japán kivételével) főleg a konzumer gépek húzták felfelé a piacot. A kínai szinglinap (Singles Day) novemberben például minden várakozást felülmúlt, az akciós nap első másodpercében egymilliárd dollárnyi megrendelést adtak le.

Ami a jövőt illeti, a kutatók szerint a piac növekedését segíthetik az olyan új technológiák, mint az 5G, a kettős és összecsukható képernyőjű eszközök (a CES-en többek között a Dell és a Lenovo jelentkezett ilyen eszközökkel). Emellett a gamer PC-k iránti keresletben is lát növekedési potenciált az IDC.

Piaci hírek

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.