A vádlott nem csak a megszerzett banki azonosítókkal élt vissza, de még a hatóságot is megpróbálta megzsarolni, hogy ejtsék az ellene zajló nyomozást.

A Fővárosi Törvényszék terrorcselekmény és információs rendszer több mint százrendbeli felhasználásával elkövetett csalás miatt első fokon tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki feltörte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) informatikai rendszerét. Az ügy másodrendű vádlottja pénzmosás miatt kétéves, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és kettejükkel szemben 16 millió forintos vagyonelkobzást is elrendeltek – számolt be róla kedden a bíróság sajtóosztályára hivatkozva az MTI.

Az ítélet szerint az elsőendű vádlott számítástechnikai ismereteit felhasználva, egy távoli hozzáférést biztosító alkalmazás segítségével fért hozzá informatikai eszközökhöz, amelyeken a billentyűleütések naplózásával bankkártya-adatokat, netbankos felhasználóneveket és jelszavakat szerzett meg. Ezen felhasználásával többek között átutalásokat hajtott végre, mobiltelefon-egyenlegeket töltött fel, emelt díjas vásárlásokat végzett, koncert- és parkolójegyeket vett, sőt internetes fogadási oldalakon is játszott.

A bűncselekményekből származó összegek felhasználásába ismerőseit, hozzátartozóit is bevonta, akik egyes esetekben bankszámláikon tárolták a megszerzett pénzt. Amikor a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki az egyik csalás kapcsán, a férfi jogosulatlanul belépett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerverére, ahonnan különféle elektronikus adatokat töltött le, később pedig kilátásba helyezte ezek nyilvánosságra hozatalát, ha tovább folytatják az ellene és hozzátartozói ellen folytatott nyomozást.

Az ügyben összesen hat embert gyanúsítottak meg, közülük néhányan már az eljárás korábbi szakaszában beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, így esetükben a bíróság már korábban ítéletet hirdetett. A Fővárosi Törvényszék az elsőrendű vádlottnál súlyosító körülménynek tekintette büntetett előéletét és azt is, hogy tettét felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje és büntetőeljárások hatálya alatt követte el. A végzés a vádlott és védőjének fellebbezése miatt nem végleges.

Biztonság

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.