A kisebbik lapkagyártót is elérte a végzet.

Az AMD tavaly nagy sikert kiváltott Ryzen CPU-i és EPYC lapkái a hét közepén nem várt rivaldafénybe kerültek. A vállalat termékeiről kiderült, hogy az Intel processzorokhoz hasonló hardveres hibákkal rendelkeznek – összesen 13 biztonsági rést hordoznak magukban. Vagy legalábbis ennyiről tudunk – egyelőre.

Betarthatatlanul szűk határidőt kaptak a mérnökök

Akár érzékeny adatokhoz is hozzáférhetnek az AMD-t érintő hibák miatt a támadók, közölték a felfedezést bejelentő izraeli CTS-Labs kutatói. Különösen az ad aggodalomra okot, hogy a sebezhetőségek (Ryzenfall, Masterkey, Fallout, Chimera) a processzorok biztonságért felelő területét érintik. Az olyan fontos adatok védett tárolása van veszélyben, mint például a jelszavak vagy a titkosító kulcsok.

A bejelentett sérülékenységek többségének kockázatát csökkenti, hogy kihasználásukhoz adminisztrátori jogosultság szükséges. Azaz a támadónak először át kell tudnia venni az ellenőrzést a megtámadott gép felett egy malware segítségével. Ám, ha ezt a feladatot megoldotta, utána gyakorlatilag a lehető legszélesebbre tárul a kapu a behatoló előtt.

Első reagálása szerint az AMD megvizsgálja a kutatók értesüléseit, melyről – állítása szerint – a vállalat is csak 24 órával a nyilvánosságra hozatal előtt szerzett tudomást. Ez nem túl barátságos lépés a hibák felfedezőitől, mivel a bevett gyakorlat szerint a sérülékenységeket feltárók 90 napot szoktak adni az érintett vállalatoknak, hogy azoknak elég idő álljon rendelkezésre elhárításukhoz. A Google például hat hónappal a felfedezésük és az Intel értesítése után állt csak az internetezők elé a Meltdown és a Spectre létezésének hírével.

Jelenleg tehát a sebezhetőségek természetének megértése zajlik, arról egyelőre nem tudni, hogy mikor készülhetnek el hozzájuk az őket javító patch-ek.

A kapkodás nem vezet jóra

Az év elején felbukkant Intel-sérülékenységek kapcsán számos olyan vélemény is elhangzott, mely szerint az AMD processzorok biztonságosabbak, hiszen nem érintik őket ezek a hibák. Utóbb bebizonyosodott, hogy ugyan az első (Meltdown) esetében valóban védett a kisebbik chipgyártó, a Spectre már az AMD lapkáit is veszélyezteti. A most ismertté vált sérülékenységek pedig kizárólag az utóbbi termékekben vannak jelen.

Felmerül a kérdés, mit lehet most tenni? Hiszen a patch-ek megjelenése még jó esetében is egy-két hét távolságra lehet, a rendszerek pedig addig védtelenek a hardveres hibával szemben. Az sem kizárt azonban, hogy akár hónapokig is eltarthat a javítás. Még a sokkal nagyobb erőforrásokkal rendelkező Intel esetében sem vezetett jóra a kapkodás; az x86-os processzorok királyának első fixei annyira rosszul sikerültek, hogy a Microsoft külön patch-ben tiltogatta le őket.

Sőt, a két nagyvállalat még mindig dolgozik a Meltdown és Spectre hibák kezelésén, habár a nyilvánosságnak úgy tűnhet, hogy már túl vagyunk ezeken a problémákon. Ugyan a biztonsági veszély már elhárult, de a memóriakezelés megváltoztatása miatt érezhető teljesítménycsökkenés következett be az Intel lapkákkal szerelt rendszereken. Ennek megoldása pedig az architektúra alapos, összetett áttervezését igényli, illetve a szükséges szoftveres frissítések esetében is legalább ilyen gondosságra van szükség.

Megválaszolva az előző kérdést: azon kívül, amit egyébként is fontos (lenne) alkalmazni, jelenleg sokat nem tehetünk az AMD processzorhibák ellen. Rendszeresen frissített vírusirtó, jól bekonfigurált tűzfal, behatolásérzékelő alkalmazása és a gépre telepített szoftverek, operációs rendszer legfrissebb állapotban tartása – ezek segíthetnek átvészelni az AMD CPU-kat birtokolóknak a következő időszakot.

Biztonság

A nagy A-k háborújában az Amazon áll nyerésre

Történelmi napot zárt tegnap az Amazon. Az amerikai vállalat cégértékben beelőzte a Goolge anyavállalatát, az Alphabetet, és immár csak az Apple van előtte.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.