Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.

Évente átlagosan bruttó 12,54 millió forintot visz haza ma egy projektmenedzser Magyarországon, derült ki a PMI Budapest, Magyar Tagozat első ilyen jellegű kutatásából. A felmérést a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói készítették a PMI (Project Management Institute) nemzetközi fizetési felmérésének módszertanát követve. A szorosan vett fizetés átlaga 12,4 millió forint (a medián kereken 12 millió). Minden juttatást (pl. cafeteria, prémium stb.) figyelembe véve az éves átlag meghaladja a 13,8 millió forintot (a medián itt 12,7 millió – az összegek minden esetben bruttó fizetést jelölnek).

A szakmában dolgozók perspektivikusnak is érzik ezt a pályát: a felmérést megelőző 12 hónapban a válaszadók mindössze 5 százalékának csökkent a fizetése, míg 63 százalékának emelkedett (az adatfelvétel 2020 nyarán történt). Megközelítőleg ilyen arány alakult ki a várakozásoknál is: 4 százalékuk várt csökkenést, 57 százalékuk pedig növekedést.

Bárkiből lehet jó projektmenedzser

A kutatás szerint csak minimális a kapcsolat a végzettség és a projektmenedzserek fizetése között. Mint azt a kutatás vezetője, dr. Blaskovics Bálint, a Corvinus Egyetem docense mondta, a végzettségnek alapvetően kisebb hatása van a projektmenedzserek fizetésére, mint más tényezőknek. Ugyanakkor egy posztgraduális vagy projektmenedzsment diploma átlagosan 10 százalék pluszt, míg egy tréning kevesebb előnyt jelent. Ennél sokkal többet nyom a latban, ha valaki például megszerzi a PMI nemzetközileg is elismert PMP (Project Management Professional) minősítését: ez a megszerzés idejétől függően 14-31 százalékkal emeli meg a várható jövedelmet. A szakterületi eltérések egyébként 10 százalék alatt, az iparági különbségek 15 százalék alatt vannak.

A kutatás szerint a PMP minősítéssel rendelkezők között azok keresnek a legtöbbet, akik 5-10 éve szerezték meg a minősítést: éves bruttó fizetésük 14,4 millió forint (amire még egyéb juttatások is jöhetnek). A teljes mezőnyben az átlag közelít a 13,3 millióhoz. Ezzel szemben a minősítéssel nem rendelkezők bruttó átlagfizetése nem éri el az évi 11 milliót, kevesebb, mint azoké, akik 1-5 éve szereztek PMP minősítést (12,4 millió forint).

A szenioritás a fizetésben is megmutatkozik, összetett projekteket, nagy projektcsapatot irányítók átlagosan 30 százalékkal keresnek többet (13,5 millió), mint a juniorok (10,2 millió). Az idő egyébként fontos tényező, 20 projektmenedzseri pályán töltött év nagyságrendileg 35 százalék pluszt jelent a fizetésben.

 
PMI Budapest Salary Survey 2020
Infogram


Emellett sokat számít a projektek jellege. A mérnöki projektek fizetnek a legrosszabbul, a logisztikaiak pedig a legjobban. Az sem mindegy, hogy valaki mekkora projektcsapatot irányít, és mekkora költségkeretet felügyel, ha ezek nőnek, az a fizetésre is jelentős hatást tud gyakorolni.

Ami a technikai területeket illeti, a legjobban az ún. EV (Earned Value) menedzsereket fizetik, míg a legkevesebbet a process-based PM-eknek fizetnek. Jól keresnek (jellemzően évi 14 millió fölött) a több, egymással összefüggő projektet koordináló programmenedzserek. Hasonlóan jól fizető terület többek között a LEAN, az agilis projektek és a risk management is.

Többet kell dolgozni, mint ami a papíron szerepel

A szabadúszóként dolgozó projektvezetők jellemzően jobban keresnek, mint az alkalmazottak, de ez Blaskovics Bálint szerint főleg a magyar adózási szabályokból következik. A sok pénzért azonban sokat is kell dolgozni: a válaszadók átlagosan 20 százalékkal hosszabb tényleges munkával töltött időről számoltak be, mint amit az alkalmazójuk elvárt, vagy a munkaszerződésük rögzített.

 
PMI Salary Survey Worldwide 11th edition, 2020
Infogram


A PMI Budapest, Magyar Tagozat és a Corvinus közös kutatása hiánypótló: mint Kremmer László a Magyar Tagozat elnöke mondta, egyelőre a kutatási eredmények nem jelennek meg a PMI globális fizetési felmérésében, mert ahhoz legalább ezer tagra lenne szükségük: a PMI-nek egyébként jelenleg 6470 tagja van Magyarországon, és ebből 425 csatlakozott a Magyar Tagozathoz. űAz azonos módszertan miatt azonban a hazai adatok összevethetők a nemzetközi számokkal. Ez alapján kiderült például, hogy a magyar projektvezetők a portugál (46 ezer dollár) és brazil (39 ezer dollár) kollégáik közé kerülhetnének be a nemzetközi rangsorban.

A Magyar Tagozat a felmérését hamarosan elérhetővé teszi a weboldalán.

Közösség & HR

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.