Persze nem egy komplett mesterséges intelligencia rendszert kap a vásárló, hanem egy olyan eszközt, amivel tud kísérletezni. A Neural Compute Stick 2 mindössze 99 dollár lesz.
Hirdetés
 

Bár 20 dollárral drágább, cserébe – ígéri az Intel – nyolcszor gyorsabb lesz az új USB-s Neural Compute Stick, mint a tavaly megjelent első kiadás. A pekingi AI DevCon rendezvényen bejelentett 99 dolláros eszközt USB porton lehet a számítógéphez csatlakoztatni. Kiválóan alkalmas olyan prototípus termékek fejlesztésére, melyek mesterséges intelligenciát (MI) vagy gépi tanulást használnak.

Az Intel példaként egy olyan projektet említ, amelyben mindössze 500 dollárból – egy olcsó mikroszkóp, egy Ubuntu Linux-os laptop és a Neural Compute Stick 2 segítségével – építettek egy olyan MI-rendszert, amely képes azonosítani a vízben a szennyező anyagokat, és meg tudja mondani, hogy a vízminta jelent-e potenciális egészségügyi kockázatot.

Az Intel erősített mesterséges intelligenciában

Az Intel nagyon igyekszik, hogy az MI-trendről ne maradjon le. 2016-ban két nagyon fontos céget is megszerzett a terveihez. Augusztusban szerezte meg a mindössze két évvel korábban alapított Nervana Systemset, amely mély tanulási megoldásokat fejlesztett (alkalmazásspecifikus chipet, hozzá pedig egy Python-alapú nyelvet). Egy hónappal később pedig a gépi látáshoz speciális SoC (system-on-chip) lapkákat fejlesztő dublini Movidiust is bezsákolta. (A Movidius szállította a chipet a Google-nek a Project Tangóhoz, valamint a DJI drónjaihoz is.)

Maga a Neural Compute Stick, melynek első változata tavaly jelent meg, és mindössze 79 dollárba került, akár a hobbistáknak is nagyon jó aternatívát hozott a mesterséges intelligenciával való ismerkedésre. Persze az Intel nem hobbistáknak, hanem inkább fejlesztőknek szánta-szánja, de ettől még bárki megveheti.

Az ötlet, hogy egy ilyen USB-s eszközzel segítsék a gép központi egységét, a Movidiustól jött, még az ír cég tervezte meg a Fathom Neural Compute Sticket, amihez azonban csak fejlesztők juthattak hozzá. Ezt fejlesztette tovább és adta ki az Intel. A most bejelentett egységben a Movidius Myriad X VPU-ja (Vision Processing Unit) dolgozik 16 darab SHAVE (Streaming Hybrid Architecture Vector Engine) vektorprocesszorral.

A stick USB 3.0-s porton kapcsolható a számítógéphez – egy géphez akár több is –, és 64 bites Ubuntu, CentOS vagy Windows 10 alatt használható. Az eszköz vagy maga végzi a szükséges MI-számításokat, vagy a rendszer ilyen jellegű számításait gyorsítja.

Közvetve segíti a mesterségesintelligencia-üzletet

Bár már a Neural Compute Stick első kiadása is nagyon kapós volt a fejlesztők körében – több tízezret adta el belőle, és kicsi nagyobb is volt a kereslet, mint amennyit az Intel gyártott –, mégsem ez az, ami az Intelnek pénzt hoz. A chipgyártó arra számít, hogy az eszközzel, amely segít a prototípusok gyorsabb előállításában, ösztönözni is tudja a fejlesztőket arra, hogy a Movidius chipeket használják az MI-megoldásaikhoz.

Az Intel illetékese, Steen Graham, az Intel IoT területekért felelős ügyvezető igazgatója, azt ígérete, hogy most nem lesz hiány az eszközből.

Cloud & big data

Megint kiderült, hogy a Facebook minek nézi a felhasználóit

Lassan már hírértéke sincs a dolognak, de a NYT riportja szerint a közösségi hálózat még a júzerek privát üzeneteit is eladta.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.