Persze nem egy komplett mesterséges intelligencia rendszert kap a vásárló, hanem egy olyan eszközt, amivel tud kísérletezni. A Neural Compute Stick 2 mindössze 99 dollár lesz.

Bár 20 dollárral drágább, cserébe – ígéri az Intel – nyolcszor gyorsabb lesz az új USB-s Neural Compute Stick, mint a tavaly megjelent első kiadás. A pekingi AI DevCon rendezvényen bejelentett 99 dolláros eszközt USB porton lehet a számítógéphez csatlakoztatni. Kiválóan alkalmas olyan prototípus termékek fejlesztésére, melyek mesterséges intelligenciát (MI) vagy gépi tanulást használnak.

Az Intel példaként egy olyan projektet említ, amelyben mindössze 500 dollárból – egy olcsó mikroszkóp, egy Ubuntu Linux-os laptop és a Neural Compute Stick 2 segítségével – építettek egy olyan MI-rendszert, amely képes azonosítani a vízben a szennyező anyagokat, és meg tudja mondani, hogy a vízminta jelent-e potenciális egészségügyi kockázatot.

Az Intel erősített mesterséges intelligenciában

Az Intel nagyon igyekszik, hogy az MI-trendről ne maradjon le. 2016-ban két nagyon fontos céget is megszerzett a terveihez. Augusztusban szerezte meg a mindössze két évvel korábban alapított Nervana Systemset, amely mély tanulási megoldásokat fejlesztett (alkalmazásspecifikus chipet, hozzá pedig egy Python-alapú nyelvet). Egy hónappal később pedig a gépi látáshoz speciális SoC (system-on-chip) lapkákat fejlesztő dublini Movidiust is bezsákolta. (A Movidius szállította a chipet a Google-nek a Project Tangóhoz, valamint a DJI drónjaihoz is.)

Maga a Neural Compute Stick, melynek első változata tavaly jelent meg, és mindössze 79 dollárba került, akár a hobbistáknak is nagyon jó aternatívát hozott a mesterséges intelligenciával való ismerkedésre. Persze az Intel nem hobbistáknak, hanem inkább fejlesztőknek szánta-szánja, de ettől még bárki megveheti.

Az ötlet, hogy egy ilyen USB-s eszközzel segítsék a gép központi egységét, a Movidiustól jött, még az ír cég tervezte meg a Fathom Neural Compute Sticket, amihez azonban csak fejlesztők juthattak hozzá. Ezt fejlesztette tovább és adta ki az Intel. A most bejelentett egységben a Movidius Myriad X VPU-ja (Vision Processing Unit) dolgozik 16 darab SHAVE (Streaming Hybrid Architecture Vector Engine) vektorprocesszorral.

A stick USB 3.0-s porton kapcsolható a számítógéphez – egy géphez akár több is –, és 64 bites Ubuntu, CentOS vagy Windows 10 alatt használható. Az eszköz vagy maga végzi a szükséges MI-számításokat, vagy a rendszer ilyen jellegű számításait gyorsítja.

Közvetve segíti a mesterségesintelligencia-üzletet

Bár már a Neural Compute Stick első kiadása is nagyon kapós volt a fejlesztők körében – több tízezret adta el belőle, és kicsi nagyobb is volt a kereslet, mint amennyit az Intel gyártott –, mégsem ez az, ami az Intelnek pénzt hoz. A chipgyártó arra számít, hogy az eszközzel, amely segít a prototípusok gyorsabb előállításában, ösztönözni is tudja a fejlesztőket arra, hogy a Movidius chipeket használják az MI-megoldásaikhoz.

Az Intel illetékese, Steen Graham, az Intel IoT területekért felelős ügyvezető igazgatója, azt ígérete, hogy most nem lesz hiány az eszközből.

Cloud & big data

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.