Főleg, hogy a csoport által használt infrastruktúrát már 2022 második felében felszámolták a hatóságok.

Az amerikai külügyminisztérium jelentős összegű jutalmat ajánlott fel azoknak, akik információkkal segítik a hírhedt Hive zsarolóvírus-csoport vezetőinek és tagjainak letartóztatását. A múlt héten kiadott közleményben az áll, hogy 10 millió dollárt fizetnek olyan információkért, melyek a nemzetközi "szervezett bűnözői csoportban kulcsfontosságú vezető pozíciót betöltő személy(ek) azonosításához és/vagy felkutatásához vezetnek". Továbbá maximum 5 millió dollárt kaphat az, aki olyan információkat ad át az amerikai külügynek, melyek bármely országban és bármely olyan személy letartóztatásához és/vagy elítéléséhez vezetnek, aki a Hive zsarolóvírus-változatban való részvételre szövetkezett, vagy azt megkísérelte.

A közlemény azért is érdekes, mert a hatóságok nagyjából egy éve jelentették be, hogy nemzetközi összefogással (benne volt az Europol, a holland és a német rendőrség, valamint az amerikai titkosszolgálatok is) sikerült felszámolni a csoport tevékenységét, Tor-alapú webhelyét lefoglalták, infrastruktúráját pedig "lerombolták". A Hive volt az egyik leghatékonyabban működő zsarolóbanda: adminisztrátorai és leányvállalatai összesen több mint 1500 áldozattól valószínűsíthetően 100 millió dollárt meghaladó váltságdíjat zsaroltak ki. Emellett csak az FBI becslése szerint legalább további 130 millió dollárnyi kifizetést sikerült megelőzni azáltal, hogy a csoportba beépült fedett ügynökök megszerezték a banda által használt titkosítás visszafejtéséhez szükséges kulcsot. (A dark weben dolgozó fedett ügynökökről itt írtunk bővebben.)

Jól hangzik, de olyan mint a lottón az ötös

A Security Weeknek egy biztonsági szakértő azt mondta, hogy az ilyen jutalmak arra mindenképpen jók, hogy legalább kényelmetlenné tegyék a kiberbűnözők életét, mivel fenntart egyfajta bizalmatlanságot. Minden egyes új találkozáskor felmerülhet ugyanis, hogy az új ismerős esetleg a vérdíjra hajt.

Azt azonban erősen kétségesnek tartja Roger Grimes, a KnowBe4 evangélistája, hogy ezek a jutalmak hatékonyak lennének. Eleve nem túl sűrűn fordul elő, hogy kiberbűnözők fejére ilyen összegű vérdíjat tűznek ki. Mint mondta, 35 éve foglalkozik kiberbiztonsággal, és ez idő alatt mintegy tucatnyi olyan esetet látott, amikor a hatóságok hasonló jutalmakkal akartak a bűnözők közelébe jutni. De még nem hallott "olyan kiberbiztonsági váltságdíjról, amelyet kifizettek volna".

Az elkövetők leggyakrabban olyan országokban élnek, amelyek eleve nem is működnek együtt az Egyesült Államokkal, sőt a helyi hatóságok egyenesen meg is védik őket. Ahogy az is gyakori, hogy ezeket a támadásokat államilag támogatott csoportok hajtják végre (lásd pl. Észak-Koreát, ahol elsősorban a katonai fejlesztések finanszírozására szereznek pénzt ilyen módon).

Biztonság

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.