A számítógépes látással és navigációs szoftver fejlesztésével foglalkozó hazai vállalkozás 32 millió eurónak megfelelő befektetési pénzhez jutott többek között a Cisco, a Samsung és a Robert Bosch kockázatitőke-alapjaitól.
Hirdetés
 

A korábban AdasWorks néven működő, ma már AImotive-ként ismert cég rövid időn belül látványos fejlődést mutatott az elmúlt pár év alatt. A járművek önvezető képességeinek kiteljesedését segítő szenzorokat fejlesztő, jelenleg 170 fős vállalkozás volt például az első, amelyik 2017 nyarán engedélyt kapott a magyar hatóságoktól, hogy önvezető autóit forgalomban tesztelje.

Kövér évkezdés

A cég igen jól kezdi az idei évet is, hiszen most jelentették be, hogy a legújabb, immár harmadik befektetési körben nagyjából 9,8 milliárd forintnak megfelelő tőkét tudtak magukhoz vonzani. A pénz jó része már korábban is befektetést eszközlő alapoktól érkezett, ami a vállalatba vetett töretlen bizalom jele. A kiadott sajtóközlemény szerint a AImotive támogatók között van a Cisco Investments, a Samsung Catalyst Fund és a Robert Bosch Venture Capital.

A cégadatok alapján 2016-ban már közel félmilliárd árbevételt felmutató AImotive tervei ezzel komoly lökést kaphatnak. A vállalkozás pár éve még csak tucatnyi alkalmazottal és egy budapesti irodával rendelkezett. Ma viszont már képviselet működik a Szilícium-völgyben és közúti tesztek folynak Budapest mellett Kaliforniában és Franciaországban. Működő partneri kapcsolatban vannak több nagy autógyártóval is, így például a francia PSA konszernnel, a kínai SAIC-kal és a Volvóval.

A rövid távú célok között szerepel a tesztek kiterjesztése többek között Japán, Kína és más amerikai államok kőzútjaira, ezzel párhuzamosan pedig jelentősen bővíteni szeretnék a rendelkezésre álló autóparkot is. A cég megoldásait legközelebb az idei CES-en mutatja be a nagyközönség előtt.

Látni és szimulálni

Az AImotive a kezdetektől fogva a (gépi) vizuális érzékelés kiteljesítésében látta az önvezető autók eljövetelének leggyorsabb és leggazdaságosabb módját. Fejlesztéseiknél nagyban támaszkodnak a repülőipar megoldásaira. Utóbbi szektorban nagy hangsúlyt kap a szimuláció, amely megfelelően végezve olcsó és pontos eredményekkel segíti a mérnökök munkáját abban, hogy mind biztonságosabb és nagyobb lehetőségekkel kecsegtető rendszereket tervezzenek.

A cég vizuális szenzorokból és mesterséges intelligencia által támogatott feldolgozó egységekből álló rendszerét úgy alakították ki, hogy az könnyen és jelentős fejlesztés, extra kiadások nélkül összekapcsolható legyen minél több járműgyártó és egyéb szenzorokat készítő beszállító megoldásával.

Cloud & big data

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.