A számítógépes látással és navigációs szoftver fejlesztésével foglalkozó hazai vállalkozás 32 millió eurónak megfelelő befektetési pénzhez jutott többek között a Cisco, a Samsung és a Robert Bosch kockázatitőke-alapjaitól.

A korábban AdasWorks néven működő, ma már AImotive-ként ismert cég rövid időn belül látványos fejlődést mutatott az elmúlt pár év alatt. A járművek önvezető képességeinek kiteljesedését segítő szenzorokat fejlesztő, jelenleg 170 fős vállalkozás volt például az első, amelyik 2017 nyarán engedélyt kapott a magyar hatóságoktól, hogy önvezető autóit forgalomban tesztelje.

Kövér évkezdés

A cég igen jól kezdi az idei évet is, hiszen most jelentették be, hogy a legújabb, immár harmadik befektetési körben nagyjából 9,8 milliárd forintnak megfelelő tőkét tudtak magukhoz vonzani. A pénz jó része már korábban is befektetést eszközlő alapoktól érkezett, ami a vállalatba vetett töretlen bizalom jele. A kiadott sajtóközlemény szerint a AImotive támogatók között van a Cisco Investments, a Samsung Catalyst Fund és a Robert Bosch Venture Capital.

A cégadatok alapján 2016-ban már közel félmilliárd árbevételt felmutató AImotive tervei ezzel komoly lökést kaphatnak. A vállalkozás pár éve még csak tucatnyi alkalmazottal és egy budapesti irodával rendelkezett. Ma viszont már képviselet működik a Szilícium-völgyben és közúti tesztek folynak Budapest mellett Kaliforniában és Franciaországban. Működő partneri kapcsolatban vannak több nagy autógyártóval is, így például a francia PSA konszernnel, a kínai SAIC-kal és a Volvóval.

A rövid távú célok között szerepel a tesztek kiterjesztése többek között Japán, Kína és más amerikai államok kőzútjaira, ezzel párhuzamosan pedig jelentősen bővíteni szeretnék a rendelkezésre álló autóparkot is. A cég megoldásait legközelebb az idei CES-en mutatja be a nagyközönség előtt.

Látni és szimulálni

Az AImotive a kezdetektől fogva a (gépi) vizuális érzékelés kiteljesítésében látta az önvezető autók eljövetelének leggyorsabb és leggazdaságosabb módját. Fejlesztéseiknél nagyban támaszkodnak a repülőipar megoldásaira. Utóbbi szektorban nagy hangsúlyt kap a szimuláció, amely megfelelően végezve olcsó és pontos eredményekkel segíti a mérnökök munkáját abban, hogy mind biztonságosabb és nagyobb lehetőségekkel kecsegtető rendszereket tervezzenek.

A cég vizuális szenzorokból és mesterséges intelligencia által támogatott feldolgozó egységekből álló rendszerét úgy alakították ki, hogy az könnyen és jelentős fejlesztés, extra kiadások nélkül összekapcsolható legyen minél több járműgyártó és egyéb szenzorokat készítő beszállító megoldásával.

Cloud & big data

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.