Minden elektronikus funkcionalitás okostelefonjainkba tart - ez ellen lépett a Mastercard, létrehozva az ujjlenyomat-olvasóval rendelkező bankkártyát.
Hirdetés
 

Évek óta megfigyelhető a konvergencia, ami az összes, elektronikus módon végzett tevékenység kezelését igyekszik az okostelefon felé terelni. Ennek több aspektusa is érinti az elektronikusfizetési-szolgáltatókat: nem csak maga a digitális fizetés készül átköltözni mobil eszközeinkbe, hanem azok biztonsága is magasabb szintet üt meg, mint amit a mezei plasztiklapok esetében a bankok biztosítanak.

Ujjlenyomat-olvasó a bankkártyán

Ezt a trendet elégelte meg a Mastercard: a vállalat bejelentette legújabb termékét, amely alaposan átszabja a már 60 éve velünk levő bankkártyák működését (és kinézetét). Amikor azt hinnénk, hogy már nincs hova újítani, akkor a Mastercard egy, az okostelefonok világából megismert fejlesztés átültetésével mégis csak elő tudott állni valami szokatlannal. Biometrikus azonosítással teszi biztonságosabbá a műanyag lapocskákkal történő fizetést.

A Dél-Afrikában kifejlesztett termék pilotprogramja éppen most zajlik, a Mastercard elmondása szerint hamarosan Európában és Ázsiában is tesztelni fogják az ujjlenyomat-olvasóval szerelt megoldást. A vállalat bízik benne, hogy a jövő év elejére még az amerikai felhasználókat is elérheti a fejlesztés.

A kicsiny, ujjbegymintázatot azonosítani képes olvasó két ujjlenyomatot is el tud tárolni, így társkártyás konstrukciókhoz is használható. Működése pofonegyszerű: tulajdonosának ujjlenyomatával azonosítania kell magát akkor, amikor chipolvasó terminálba helyezi a kártyát. A terminál ugyanannyi idő alatt regisztrálja a kártyatulajdonos identitását és végzi el a fizetési procedúrát, mint amennyi ideig ez utóbbi tart a hagyományos bankkártyák esetében.

Ára van a kényelemnek és a biztonságnak

A digitális fizetőeszköz használatához sem PIN-kód használatára, sem új chipolvasó terminálra nincsen szükség. A kártya nem igényel akkumulátort, mivel a leolvasáshoz és az így nyert adatok értelmezéséhez a terminálból nyeri az energiát. Ennek köszönhetően a Mastercard új terméke ugyanolyan kompakt lehet, mint a ma elterjedt chipes kártyák.

Van azonban egy hátulütője is a dolognak: az előállítási költségek értelemszerűen magasabbak a jelenleg használt bankkártyákhoz képest. Éppen ezért a Mastercard arra számít, hogy először az anyagilag jobban elengedett magánfelhasználók és a megnövelt biztonságot értékelő vállalati ügyfelek fogják alkalmazásba venni a terméket. Számukra kiemelten fontos, hogy a kártya esetleges elvesztése/ellopása esetén sem kínál hozzáférést illetéktelenek számára a mögötte álló bankszámlához.

A Dél-Afrikában zajló teszteket a Pick n Pay nevű kiskereskedelmi áruházlánc és az Absa Bank (a Barclays Africa leányvállalata) alkalmazottjaival végzik. Jelenleg a pilotprogramban részt vevők számára kötött módon, vagy egy boltban, vagy egy pénzintézetben kell elvégezni az ujjlenyomat regisztrálását, de a Mastercard azon dolgozik, hogy ez a folyamat a jövőben kényelmesebben, akár otthonról is elvégezhető legyen.

Utolsó erőfeszítés?

Könnyen lehet, hogy ez az utolsó jelentős innováció a bankkártyák területén, a korábban már említett okostelefonos trend teljesen bedarálhatja a különálló felhasználóazonosításra alapuló megoldásokat. Persze ez nem vonatkozik a biometria használatára; az okostelefonok ujjlenyomat-olvasói eléggé elterjedtek már, jelenlétük általánosnak mondható. Még az olyan trükkök ellenére is, melyekkel kvázi láthatatlanná teszik, a kijelző alá rejtik el a szenzorokat, ahogyan azzal az Apple kísérletezik.

Biztonság

A Nintendo kézikonzolja olyan tempóban fogy, mint a PS4

A Sony közkedvelt asztali játékgépével egy ütemben értékesítik a hazai rivális mobil szórakoztató eszközét is, amelyből jövőre elképesztő mennyiséget tervez gyártani a Nintendo.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.