Minden elektronikus funkcionalitás okostelefonjainkba tart - ez ellen lépett a Mastercard, létrehozva az ujjlenyomat-olvasóval rendelkező bankkártyát.
Hirdetés
 

Évek óta megfigyelhető a konvergencia, ami az összes, elektronikus módon végzett tevékenység kezelését igyekszik az okostelefon felé terelni. Ennek több aspektusa is érinti az elektronikusfizetési-szolgáltatókat: nem csak maga a digitális fizetés készül átköltözni mobil eszközeinkbe, hanem azok biztonsága is magasabb szintet üt meg, mint amit a mezei plasztiklapok esetében a bankok biztosítanak.

Ujjlenyomat-olvasó a bankkártyán

Ezt a trendet elégelte meg a Mastercard: a vállalat bejelentette legújabb termékét, amely alaposan átszabja a már 60 éve velünk levő bankkártyák működését (és kinézetét). Amikor azt hinnénk, hogy már nincs hova újítani, akkor a Mastercard egy, az okostelefonok világából megismert fejlesztés átültetésével mégis csak elő tudott állni valami szokatlannal. Biometrikus azonosítással teszi biztonságosabbá a műanyag lapocskákkal történő fizetést.

A Dél-Afrikában kifejlesztett termék pilotprogramja éppen most zajlik, a Mastercard elmondása szerint hamarosan Európában és Ázsiában is tesztelni fogják az ujjlenyomat-olvasóval szerelt megoldást. A vállalat bízik benne, hogy a jövő év elejére még az amerikai felhasználókat is elérheti a fejlesztés.

A kicsiny, ujjbegymintázatot azonosítani képes olvasó két ujjlenyomatot is el tud tárolni, így társkártyás konstrukciókhoz is használható. Működése pofonegyszerű: tulajdonosának ujjlenyomatával azonosítania kell magát akkor, amikor chipolvasó terminálba helyezi a kártyát. A terminál ugyanannyi idő alatt regisztrálja a kártyatulajdonos identitását és végzi el a fizetési procedúrát, mint amennyi ideig ez utóbbi tart a hagyományos bankkártyák esetében.

Ára van a kényelemnek és a biztonságnak

A digitális fizetőeszköz használatához sem PIN-kód használatára, sem új chipolvasó terminálra nincsen szükség. A kártya nem igényel akkumulátort, mivel a leolvasáshoz és az így nyert adatok értelmezéséhez a terminálból nyeri az energiát. Ennek köszönhetően a Mastercard új terméke ugyanolyan kompakt lehet, mint a ma elterjedt chipes kártyák.

Van azonban egy hátulütője is a dolognak: az előállítási költségek értelemszerűen magasabbak a jelenleg használt bankkártyákhoz képest. Éppen ezért a Mastercard arra számít, hogy először az anyagilag jobban elengedett magánfelhasználók és a megnövelt biztonságot értékelő vállalati ügyfelek fogják alkalmazásba venni a terméket. Számukra kiemelten fontos, hogy a kártya esetleges elvesztése/ellopása esetén sem kínál hozzáférést illetéktelenek számára a mögötte álló bankszámlához.

A Dél-Afrikában zajló teszteket a Pick n Pay nevű kiskereskedelmi áruházlánc és az Absa Bank (a Barclays Africa leányvállalata) alkalmazottjaival végzik. Jelenleg a pilotprogramban részt vevők számára kötött módon, vagy egy boltban, vagy egy pénzintézetben kell elvégezni az ujjlenyomat regisztrálását, de a Mastercard azon dolgozik, hogy ez a folyamat a jövőben kényelmesebben, akár otthonról is elvégezhető legyen.

Utolsó erőfeszítés?

Könnyen lehet, hogy ez az utolsó jelentős innováció a bankkártyák területén, a korábban már említett okostelefonos trend teljesen bedarálhatja a különálló felhasználóazonosításra alapuló megoldásokat. Persze ez nem vonatkozik a biometria használatára; az okostelefonok ujjlenyomat-olvasói eléggé elterjedtek már, jelenlétük általánosnak mondható. Még az olyan trükkök ellenére is, melyekkel kvázi láthatatlanná teszik, a kijelző alá rejtik el a szenzorokat, ahogyan azzal az Apple kísérletezik.

Biztonság

Az elwallstreetesedéstől féltik a Szilícium-völgyet

A kritikus hangok szerint sok új fejlesztésükre annyi szükség van, mint a címben szereplő szó megalkotására, és a buborékban élő kaliforniaiaknak egyre kevesebb közük van a való élethez.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.