Úgy gazdagodnak a mobilok kiegészítőkkel, mint az autók extrákkal: ami tegnap még csak a csúcsmobilokban volt, mára szériatartozék. Ez történt az ujjlenyomat-olvasóval is.
Hirdetés
 

A mobilok funkciókínálatának a bővülése, illetve maga a BYOD (Bring Your Own Device) is felértékelte a mobilok biztonságát, valamint a felhasználóazonosítást. Ebben egyelőre a biometrikus azonosítás verhetetlen, ha nem is teljesen átverhetetlen. Mivel azonban tömegeszközökről van szó, elsősorban olyan technológia jöhet szóba, amely olcsón beépíthető.

Az ujjlenyomattal történő azonosítás jó kompromisszumnak tűnik. Az Apple ebből a szempontból is úttörő volt, az iPhone 5s-ben megjelent Touch ID technológiája követendő példának bizonyul a gyártók körében, ami a biztonság szempontjából is kifizetődőnek bizonyulhat  – írta cikkében a Biztonságportál.

Bár a Touch ID sem ad teljes biztonságot – már a megjelenésekor is beszéltek arról, hogy átverhető –, a felhasználók körében kedvez fogadtatásra találnak az okostelefonokba épített az ujjlenyomatokra épülő hitelesítési lehetőségek. Az Apple után több gyártó is kísérletezett ujjlenyomat-olvasóval. A HTC például nem sokkal az iPhone 5s után dobta saját megoldását az One Maxben, a Samsung pedig már az Gear okosórájában is ezzel a módszerrel támogatta a mobil fizetést. És akkor még nem is beszéltünk a piacot egyre nagyobb erővel támadó kínai gyártókról, például a Huaweiről. Még komolyabbat lépett az Intel, amely viszont generális megoldásban gondolkodott.

Az ujjlenyomattal történő azonosítás kétségtelen előnye, hogy az esetek többségében kényelmesen használható, és kiválthatja vagy legalábbis kiegészítheti a PIN-kódos vagy egyéb készülékfeloldási technikákat.

Jó nagy ez a piac

A mobil eszközökhöz fejlesztett ujjlenyomat-olvasókat gyártó két nagy cég, a Fingerprint Cards és a Synaptics is nagy lehetőségeket lát ebben a piacban. A Fingerprint Cards idén jelentős, akár 45 százalékot is meghaladó bevételnövekedéssel számolt: a tavalyi 185 millió dolláros forgalma után idénre 270 millió dollárt céloztak meg. A vállalat ujjlenyomat-olvasói jelenleg egyebek mellett a Huawei Ascend Mate 7-ben és az Oppo R7 Plusban találhatóak meg, de várhatóan mind a partnercégek, mind a támogatott készülékek köre bővül.

A Touch ID kapcsán már kiderült: az ujjlenyomat is hamisítható, de ettől hatásos módszer

A Synaptics kilátásai is meglehetősen jók az okostelefon-piacon. A gyártó szállítja többe között a Samsung Galaxy S6 és S6 Edge ujjlenyomat-olvasóit. Anthony Gioeli, a Synaptics alelnöke ki is jelentette, hogy az ujjlenyomat-olvasók szélesebb körű adaptálása jelentősen fel fog gyorsulni.

Már nem a trendiség hajtja a piacot

Az ujjlenyomat-olvasó egy okostelefonban ma már nem a trendiségről szól, bár az sem elhanyagolható. Sokkal fontosabb azonban két másik tényező. Az első a pénz: az ujjlenyomat-olvasók gyártási költsége folyamatosan csökken, így ezek a technológiák a közeljövőben már nemcsak a csúcskészülékek kiváltságai lesznek. Az elmúlt egy év során a komponensek ára mintegy 25 százalékkal csökkent. Jörgen Lantto, a Fingerprint Cards elnök-vezérigazgatója, úgy látja, hogy ez már olyan árszint, hogy akár a 150 dollár körüli áron értékesített készülékekbe is megjelenhet az ujjlenyomatos hitelesítés.

A másik fontos tényező az Android M. A Google következő generációs operációs rendszere ugyanis natív támogatást nyújt az ujjlenyomat-olvasókhoz, így a gyártóknak is egyszerűbb dolguk lesz, ha a technológiát be akarják építeni a készülékeikbe. De az Android M az alkalmazásfejlesztők életét is megkönnyíti, appjaikat össze akarják kötni biometrikus azonosítással. Ez utóbbi különösen a mobilos fizetési megoldások esetében fontos, hiszen ott a kényelmes és gyors azonosításnak nagyon fontos szerepe van.

Biztosra vehető, hogy a Google és a Samsung is mindent megtesz azért, hogy a saját fizetési megoldásaikat biometrikus azonosítással egészítsék ki. Az pedig elemi érdekük, hogy ezeket a lehetőségeket ne csak a csúcskészülékeket vásárló felhasználók kapják meg.

Biztonság

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.