Az Apple azokra is gondol, akik nem tudnak megbarátkozni a nagy kijelzővel. Plusz jön a 9,7 colos iPad Pro is.
Hirdetés
 

Az Apple most már évek óta nem akarja, vagy nem tudja titokban tartani, hogy milyen készülékek bejelentésére készül, így volt ez a mostani iPhone esetében is. Az előzetes pletykák szinte mindent pontosan eltaláltak, a név is stimmel, valamint az is, hogy Tim Cook csapata meg szeretné tartani azokat a felhasználókat, akik ragaszkodnak a klasszikus 4 colos kijelzőhöz.

Ragaszkodnak az elveikhez

A gyorsan, nagyjából egy óra alatt lezavart bemutató elején Tim Cook a várakozásoknak megfelelően reagált az FBI és a cég közötti vitára. A vezérigazgató szerint el kell dönteni, hogy mennyi hatalmat adunk a kormánynak az adatok és a személyes adatok védelmével kapcsolatban. A CEO hozzátette azt is, hogy a vállalatnak egyértelmű felelőssége megvédeni ezeket az értékeket.

A titkosítással kapcsolatban tehát változatlan az Apple álláspontja, ahogy azzal is, hogy mennyire fontos a megújuló energiaforrások használata és a károsanyag mentes termékek gyártása. Az általános céges hitvallások után egy új keretrendszer (CareKit) bemutatása következett, ami a jövőben (sőt, már most is) alkalmas lesz a különböző betegségben szenvedő felhasználók adatainak monitorozására, gyűjtésére, majd az orvosokkal való megosztásra.

Vissza a gyökerekhez

Ezután a bemutató főszereplője, a 4 colos iPhone SE következett, amire az Apple szerint azért van szükség, mert a felhasználók jelentős része a mai napig ragaszkodik ehhez a kijelző mérethez. Az Apple csak tavaly 30 millió darab 4 colos mobilt értékesített, így üzletileg is indokolt egy ilyen, de képességeiben felújított mobil piacra dobása.

Az iPhone 5c személyében akadt már próbálkozás arra, hogy egy korábbi modellt cseréljenek le egy frissített verzióval. A 2013 szeptemberében bemutatott, színes műanyagba öltöztetett készülék akkor az iPhone 5-öt váltotta le, azóta azonban az Apple nem próbálkozott bármelyik kifutó modell helyettesítésével. Az iPhone SE idén azonban ismét ezt a szerepet kapta, hiszen megjelenésével az 5s eltűnik a palettáról, így továbbra is 5 darab telefon alkotja a portfóliót (a két iPhone 6 és 6s).

Az iPhone SE hardveres szempontból a 6s szintjét próbálja hozni, a dizájn azonban sokkal inkább az 5s világát idézi. Jellemző a prémium anyagok használata, ez is jelzi, hogy az Apple tanult az iPhone 5c kedvezőtlen fogadtatásából. Az SE 4 colos kijelzője 1136 × 640 képpont felbontású (ez 326ppi), a 3D Touch funkció azonban nem került be, így ez az egyetlen olyan lényeges képesség, ami 6s-hez képest hiányzik. A mobilban egy duplamagos A9 processzor (1,85 GHz Twister CPU) dolgozik, amit egy hatmagos grafikus gyorsító egészít ki.

A hátlapon egy 12 megapixeles, 4k videók készítésére alkalmas iSight kamera található (Live Photo támogatással), az előlapra pedig egy 1,2 megapixeles selfie objektív került. Fontos részlet, hogy az alsó hardveres gomb megkapta az ujjlenyomat alapú azonosítást is (Touch ID), amivel együtt jár az Apple Pay mobilfizetési szolgáltatás támogatása.
Az iPhone SE két verzióban (16/64GB), 399, illetve 499 dolláros áron kerül a kiválasztott piacokra március 31-től, a többi ország májusban kaphat a készülékből.

Kisebb, de még mindig Pro

A bemutató második részében az iPad Pro új, 9,7 colos kiadásáról volt szó, mivel az Apple úgy érzi, hogy a vásárlók kifejezetten jól fogadták az asztali gépek, notebookok helyettesítőjének szánt táblagépet. Az új eszköz ugyanazt az A9X processzort kapta, mint a 12,9 colos kiadása, a kijelzője pedig egy 2048 × 2732 képpont felbontású True-Tone panel, ami a környezeti viszonyokhoz igazodó fényerőállítást (Night Shift) is támogatja.

Az új iPad Pro természetesen együttműködik az Apple Pencil-el, ami azt is jelenti, hogy ebben a módban a kijelző kizárólag a stylus hegyére, illetve a felhasználó ujjaira reagál. A táblagép három, kizárólag WiFi-s verzióban (32/128/256 GB) kerül piacra 549, 749, valamint 899 dolláros áron szintén március 31-től.

Konzumer tech

Megint úgy meghekkelték a netet, hogy nem tudni, valóban meghekkelték-e

Merthogy egyáltalán nem biztos, hogy meghekkelték. Az is elképzelhető, hogy több nagy amerikai cég teljes adatforgalma egy ideig azért folyt át egy orosz szerveren, mert valaki bénázott.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.