10 milliárd dollárért vásárolják be magukat a japánok a személyszállítással foglalkozó amerikai vállalatba.

Az Uber igazgatótanácsa vasárnap jutott egyezségre, melynek köszönhetően a SoftBank sok milliárd dolláros befektetést eszközölhet a sharing economy egyik legnagyobb, egyben legproblémásabb képviselőjébe. A japánok mintegy 10 milliárd dollárért vásárolhatnak részvényt, ezzel az amerikai vállalat 14-20 százalékát vehetik meg.

A Softbank egyébként nem kispályázik: a pénzügyi cég tavaly 32 milliárd dollárért vásárolta fel az ARM-ot - úgy, hogy az ajánlattételkor csak 22 milliárdosra becsülték a brit chipgyártó vállalatot. Ezzel a megállapodással ez lett a SoftBank történetének egyik legnagyobb akvizíciója. De szintén a távol-keletiek nevéhez fűződik a Google tulajdonában levő Boston Dynamics megszerzése is.

A japán nagyvállalat óriási tőkével rendelkezik, és nem titkolt célja, hogy ezeket a forrásokat olyan megoldásokba, know-how-ba fektessék, amelyek a közeljövő üzleti lehetőségeit hordozzák magukban. A SoftBank meglátása szerint az egyik ilyen terület a robotika, hiszen a szegmens fontossága csak egyre hangsúlyosabbá válik, ahogy a világ gazdasága fokozatosan digitalizálódik. Szintén ezt a törekvésüket mutatja a fintech területen tevékenykedő Kabbage nevű startupba nyáron befektetett negyedmilliárd dollárjuk.

Kiegyenlítettebbé váló vezetés

Visszatérve az Uberhez: nem csak befektetési szempontból önt tiszta vizet a pohárba az igazgatótanács döntése, hanem egyben pontot tesz az Uber társalapítója és egykori CEO-ja, Travis Kalanick és a Benchmark Capital között fennálló jogi háború végére is. Utóbbi a vállalat egyik korai befektetője. Az Uber jelenleg 13 százalékát birtokló befektetési cég még augusztusban perelte be Kalanickot, azzal vádolva, hogy a férfi félrevezette a részvénytulajdonosokat a tanácsban való befolyásának növelése érdekében.

A megállapodás alig egy hónappal azután születhetett meg, hogy a vezetőség a korábban gyakorlatban levő szuperszavazási struktúra eltörlése mellett döntött. Ez lehetővé tette a korai tulajdonosok számára, hogy a voksolással megválaszolandó kérdésekben a részvényarányos módszerhez képest tízszer többet érjen szavazatuk. Egy hónapja azonban már az egy szavazat – egy részvény modell szerint születnek a döntések. Ezzel párhuzamosan hattal megnövelték az igazgatótanács taglétszámát is – összesen tizenhétre -, hogy ellensúlyozzák Kalanick korábbi ejtőernyőseit.

Problémák az alapítóval

Nehéz időben kellett döntést hoznia a vezetőségnek, az idei év botrányoktól volt hangos az Uber életében. Szexuális zaklatás vádjával például több mint húsz alkalmazottól kellett megválnia a cégnek, és még nem is ez volt a legnagyobb kihívás a vállalat számára.

A közel 70 milliárd dollárra értékelt óriássá duzzadó egykori startup vezetője is komoly viharokért volt felelős 2017-ben. Kalanick a nyáron magánéleti problémákra hivatkozva mondott le vállalata igazgatásáról, ugyanakkor külső események is elősegítették döntésének meghozatalát. Ennek közvetlen előzménye az a független vizsgálati jelentés volt, amely a cégnél egyre gyakrabban felbukkanó krízishelyzeteket vizsgálta.

Travis Kalanick, az Uber alapítója

Az átfogó vezetési problémákat feltáró anyag kötelező tréning bevezetését javasolta a döntéshozói székekben ülő menedzsereknél, valamint azt, hogy írják újra az Uber deklarált vállalati kulturális értékeit. Ezzel elkerülhetők lennének az olyan botrányok, mint a munkahelyi szexizmus és a cégtől menekülő női munkatársak problémája, vagy éppen a vezérigazgató videóra vett bunkóskodása egy sofőrrel.

Egy hosszú vitát követően június végén a főbb részvényesek végül távozásra bírták Kalanickot. Értesülések szerint a társalapító ultimátumot kapott, amelyben öt, nagy részesedéssel bíró befektető követelte azonnali lemondását. Kalanick végül hosszas tanácskozást követően beadta a derekát, és döntéséről értesítette a dolgozókat is. Utódja az Expedia korábbi CEO-ja, Dara Khosrowshahi lett.

Akad azért előrelépés is

Szerencsére nem csupán a botrányoktól hangos az idei év. Amint arról írtunk, az Uber nemrég bejelentette, hogy partneri megállapodást kötött a NASA-val, és az amerikai űrkutatási hivatallal együtt belevág a városi légtér kiaknázásának feladatába. A Space Act Agreement révén hamarosan megjelenhetnek az első, alacsony magasságban repülő személyszállító járművek.

Nem csupán koncepcióról van szó: olyan biztonságos repülő taxikon dolgozik a vállalat, amelyeket kifizetődő üzemeltetni. És mindezt meglepően hamar: még az évtized vége előtt megjelenhetnek az első légi járművek. A szintén most bejelentett UberAir szolgáltatás 2020-ra fog elindulni a tervek szerint. Érdekesség, hogy ez mindössze egyetlen évvel azután következne be, mint ahogyan azt a Harrison Ford főszereplésével elkészült Szárnyas fejvadász (Blade runner) nevű, kultfilm státuszba került sci-fi (első része) megjósolta.

Piaci hírek

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.