Egyelőre még a szolgáltatók is tanulási fázisban vannak: a hét közepén a Magyar Telekom például arról szervezett nemzetközi konferenciát, milyen hatást gyakorol a különböző ágazatokra ez a technológia.
Hirdetés
 

Egyre világosabban látható, hogy az 5G nem egyszerű egy újabb sebességfokozat a mobiltechnológiában, hanem teljesen új megközelítéseket hoz az élet minden területén. A dolgok internete (IoT – Internet of Things ) és az Industrie 4.0. kapcsán az előrejelzések szerint 2025-re már az 50 milliárdot is elérheti az összekapcsolt eszközök száma. Ehhez már elengedhetetlen lesz az a nagy teljesítményű hálózat, amit az 5G-vel meg lehet valósítani.

A 4G még a fejlődés lineáris korszakát képviseli

"Együttműködünk abban, hogy az 5G Koalíció céljaival összhangban Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon, és akár régiós szintű vezető szerepet játsszon az új hálózati technológia és a ráépülő okos megoldások tesztelésében" – mondta megnyitó beszédében Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A Deutsche Telekom (DT) csoport aktív részt vállal az 5G technológia szabványosítási folyamatában is.

A Magyar Telekom ez év júniusában alapító tagként vett részt kormányzat és, az iparági szereplők és a tudományos együttműködését elősegítő 5G Koalíció elindításában, valamint 5G mobilkommunikációs teszthálózat kiépítését kezdte meg Zalaegerszegen, az ott létesülő járműipari tesztpályán. Mindez annak a fejlesztésnek a keretében történik, amelyre ugyancsak júniusban  együttműködési megállapodást írt alá a kormányzat, Zalaegerszeg város, az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Systems Magyarország.

A felszólalók között volt a Magyar Telekom tavasszal kinevezett új műszaki vezérigazgató-helyettese, Kim Kyllesbech Larsen is, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a 4G technológia a gyorsabb adatátvitelben hozott újat, számos lehetőséget mutatott fel, ám a fejlődés linerális maradt. Az 5G azonban új szintet jelent a legmodernebb technológiai újítások hatékony kihasználásában. Forradalmian új megoldásokat hoz majd számos területen: így a szállítmányozásban, a mezőgazdaságban, az orvostudományban vagy akár a közigazgatásban.

Gördülékeny lesz az átmenet

A téma kapcsán a konferencia szünetében újságírók előtt megjegyezte, hogy noha most mindenki az 5G-ről beszél, ez egyelőre még a másodlagos kérdés. Szerinte ugyanis most minden erőfeszítést a 4G/LTE rendszerek tökéletesítésére kell fordítani, ugyanis ez biztosítja a gördülékeny átlépést az 5G korszakába. Az új technológiai kiteljesedéshez türelem kell, mert nagyjából még egy évtized lesz, amíg mindenkit kielégítő megoldások születnek.

Az 5G-n keresztül futó alkalmazások számos elvárást támasztanak majd az átviteli sebesség, a válaszidő, a biztonság és kapacitás szempontjából. Sőt külön kihívás, hogy az 5G lényegében valós idejű kommunikációt igényel, beleértve a minél alacsonyabb késleltetést az átvitelben. Ez a mindennapi használatban nem annyira kritikus elvárás, a robottechnológiánál viszont kulcskérdés.

A kérdés végső soron az EU-s szintű szabályozást is érintheti – véli Kim Kyllesbech Larsen. Ezt azzal magyarázza, hogy az 5G korszakban a hálózatoknak gazdaságossági szempontból közelebb kell kerülniük az adatközpontokhoz, és ez Európában a nemzetállami szintű adatvédelmi elvárások miatt nem lesz egyszerű.

A Bitport kérdésére elmondta, hogy az Ipar 4.0 területén a Magyar Telekom nem egyszerű hálózati összeköttetést nyújtó, úgynevezett connectivity szolgáltató akar lenni, hanem adott ágazat igényeit figyelembe vevő, testre szabott megoldások szállítójává akar válni.

Európai premier a Deutsche Telekomnál

A Deutsche Telekom kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke, Uwe Jannsen is erről beszélt előadásában, Mint mondta, az autóipari 5G megoldások megmutatják, hogy a távközlés képes felismerni egy szektor igényeit, és megoldást is adni azokra. Szalay Zsolt, az Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanszékvezető egyetemi docense, aki szintén ezt a témát járta körül, egyenesen azt állította, hogy kezdetben az autóipari megoldások jelentik az 5G hajtóerejét. Szalay beszélt arról is, hogy a BME már felkészült arra, hogy az 5G-vel megjelenő új igényekhez igazítsa a képzések anyagát.

A konferencián ismét szóba került, hogy a napokban a Deutsche Telekom már túl van az 5G európai premierjén. A Huawei-jel közösen indították el a DT berlini kereskedelmi hálózatán az 5G kapcsolatot 3,7 gigahertzes spektrumban. A hálózat több mint 2 gigabit/s-os sebességet biztosít 3 ms késleltetéssel.

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.