Ahogy várható volt, a Qualcomm nemet mondott a Broadcom 105 milliárd dolláros ajánlatára.

Minden idők legnagyobb felvásárlása jöhetett volna létre a techvilágban, ha a Qualcomm vezetősége elfogadja a Broadcom ajánlatát. Utóbbi 105 milliárd dollárt kínált fel a teljes vállalatért, ám a kéretlen lánykérést elutasították.

Határozatlan nem?

A Qualcomm igazgatótanácsa irányítja a világ legnagyobb mobilchipgyártó vállalatát, emellett ragaszkodik a függetlenséghez, ugyanis hétfőn visszautasította a Broadcom kéretlenül jött ajánlatát. Pedig a kábelmodemektől kezdve a set-top boxokon keresztül a videofelvevőkig szinte minden elektronikai termékhez lapkákat készítő Broadcom azt remélte, hogy a fent említett összegért szőröstül-bőröstül be tudja kebelezni a Qualcommot.

Paul Jacobs nyilatkozatában ugyanakkor nem zárkózott el véglegesen minden ajánlat elől. A Qualcomm igazgatótanácsának vezetője szerint a felkínált összeg alábecsüli a vállalat mobiltechnológiában elért piacvezető pozícióját és a jövőbeni növekedés lehetőségeit. Emellett azonban azt is megemlítette, hogy ha esetleg mégis egyezségre jutnának a felek, akkor annak lezárását még mindig megakadályozhatnák a versenyfelügyeleti szervek.

Az elutasítás ellenére továbbra is optimista maradt a Broadcom az akvizíciót illetően. A vállalat vezérigazgatója, Hock Tan szintén nyilatkozatban üzent a nyilvánosságnak a történtekről. Eszerint még mindig hisznek abban, hogy vonzó ajánlatuk csábító lehet a Qualcomm részvényesei számára, és bátorítják őket papírjaik eladására. Tan közléséből kiderül, hogy az érintettek közül többen jelezték vágyukat a megbeszélések folytatására.

Már egy éve kóstolgatják egymást

Az üzlet méretét mutatja, hogy az új évezredben nem volt ennél nagyobb összegű felvásárlási ajánlat a techszektorban. Az előzőt még 2000-ben állította be a Time Warner, amikor bejelentették az America Online (AOL) akvizícióját. A 165 milliárd dolláros üzlet ugyanakkor csúfos kudarcként vonult be a történelembe. A dotcom válság megroppantotta az egész IT-iparágat; a Time Warnernek pedig végül 2002-ben 99 milliárd dollárt kellett leírnia a cég eszmei értékből. 2009-ben külön is vált a két vállalat.

Visszatérve a Broadcom-Qualcomm sztorihoz: ha mégis létrejönne, akkor több szempontból is átalakítaná a szegmenst. Nem csupán óriási mennyiségű pénz cserélne gazdát, de egyben a világ harmadik legnagyobb félvezetőipari gyártója is létrejöhetne. Az egyesüléssel ugyanis még olyan nagy neveket is maga mögé szoríthatnák, mint a tavaly 10 milliárd dolláros nyereséget produkáló TSMC vagy az AMD-ből kivált, 2016-ban 5,5 milliárdos bevételt termelő Globalfoundries. A két vállalat egybekelését követően már csak két nagyobb játékos - Intel és Samsung – maradna a piacon az éves bevételt tekintve.

Az ötlet egyébként már több mint egy éve felmerült a Broadcomban; utóbbi CEO-ja 2016-ban kereste meg először Steve Mollenkopfot, a Qualcomm vezérigazgatóját (fenti képünkön). Az időzítés hátterében az állhat, hogy az utóbbi felfutó ágban van, olyan területeken próbálja megvetni a lábát, mint a dolgok internete, az elektromos közlekedési járművek és így tovább. Még az adatközponti szerverek piacába is belekóstolt a múlt héten piacra dobott, ARM-alapú Centriq 2400 lapkájával. Portfóliójának bővítésével pedig egyre nehezebb és nehezebb dolga van annak, aki meg akarja szerezni a vállalatot, hiszen ahogy egyre többet ér, úgy kell mind magasabb összeget kínálni érte.

Egyébként maga a Qualcomm is aktív szereplője a cégvásárlási láznak. Az önvezető járművekbe szánt chipek fejlesztésében érdekelt, tehát kvázi rivális NXP-ért például 47 milliárd dollárt ajánlott tavaly. Ennek sorsa egyelőre még nem dőlt el, jelenleg az európai és a kínai szabályozó szervek egyaránt vizsgálják az ügyletet.

Fúziók és felvásárlások fűtik a piacot

A chipfejlesztő piacon évek óta zajlik az a konszolidáció, mely trendbe a Broadcom felvásárlási kísérlete tökéletesen illeszkedik. Utóbbi is a közelmúltban cserélt gazdát: az Avago Technologies 37 milliárdért csatolta magához a vállalatot tavalyelőtt. Ezt követően aztán tavaly jutott a Brocade birtokába a Broadcom: a 400 milliós adósságállományt is felszippantó 5,5 milliárd dolláros akvizíció még nem is tűnik nagynak a két nagyságrenddel magasabbra belőtt Qualcomm felvásárlási kísérletéhez képest.

De nem csak a Broadcom aktív, gyakorlatilag minden, a piacon érdekelt nagyhal megpróbál még nagyobbá válni. Ennek keretében 2015-ben gyűrte maga alá az Intel 15 milliárd dollárért kisebb konkurenciáját, a 2 milliárd dolláros forgalmat és félmilliárdos nyereséget termelő Altera Corpot. Hasonló módon került az Intel tulajdonába a bajorországi központú, az Infineonból 2009-ben kivált Lantiq Semiconductor is.

Említést érdemel a Marvell Technology bejelentése, mely szerint a Caviumot vásárolnák fel 9 milliárd dollárért. Ha létrejön ez a megállapodás, akkor azzal összeolvadhat a két, ARM-alapú adatközponti lapkákat készítő vállalat. A fentieken túl pedig szintén nagy játékosnak számít a SoftBank, mely tavaly kebelezte be az ARM-ot mintegy 32 milliárd dollárért. A Boston Dynamics felvásárlása mellett egyébként a minap az Uberbe is invesztált a távol-keleti pénzügyi óriás.

Piaci hírek

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.