A Qualcomm 47 milliárd dollárt fizet az NXP-ért, amivel nagy csomó iparágban szerez magának hídfőállásokat.
Hirdetés
 

Az egyre telítettebb okostelefon-piac lassulóban van, a hardvergyártók szemponjából mindenképpen, a csökkenő haszonkulcs és az egyre élesebb árverseny pedig a szegmensben mozgó chipgyártókat is arra kényszeríti, hogy újabb lábakat növesszenek maguknak. Ezt a Qualcomm a jelek szerint nem akarta a véletlenre bízni: az amerikai vállalat csütörtökön bejelentette, hogy összességében 47 milliárd dollárért felvásárolja az NXP Semiconductort, ami ebben az iparágban minden idők legnagyobb volumenű akvizíciójának számít.

Bevásárolják magukat az újabb piacokra

Bár okostelefonokba szánt chipeket az NXP is gyárt – mint például az iPhone-ok NFC-chipjeit –,  az eindhoveni székhelyű társaság otthonosan mozog az autóiparban, a hálózati és a biztonsági piacon vagy az IoT területén is. Ráadásul több szegmensben piacvezetőnek számít: saját beszámolója szerint például a 15 legnépszerűbb járműtípus közül 14-ben az NXP által gyártott chipek dolgoznak a fedélzeti infotainment rendszerben.

Ezekre a piacokra már a Qualcomm is betette a lábát, ám úgy tűnik, hogy a növekedés ütemét korántsem tartotta kielégítőnek. A mostani felvásárlás így egy olyan konszolidációs kísérlet, amelynek nyomán a cég egyből meghatározó pozícióban találja majd magát a félvezetőipar különböző szektoraiban.

A felvásárlásról szóló közlemény alapján a Qualcomm a két társaság együttesen megszerezhető piacát (TAM) 138 milliárd dollárosra becsüli 2020-ig, ami 40 százalékkal nagyobb a jelenleginél, a közös bolt pedig egy 30 milliárd dolláros éves árbevételű óriásvállalattá növekedne.

Cégegyesítésekkel növelik a hatékonyságot

A félvezetőpiac utóbbi időben tapasztalható konszolidációjának egyébként nem a Qualcomm-NXP felvásárlás az első ilyen kaliberű üzlete. Idén nyáron a SoftBank 32 milliárd dollárt adott az ARM-ért, az Analog Devices (ADI) pedig ugyancsak júliusban 14,8 milliárd dollárét szerezte meg a Linear Technology-t (LTC). Egy évvel korábban a rendre 15 és 37 milliárd dolláros Intel-Altera és Avago-Broadcom akvizíciókról számolhattunk be, így nagyjából másfél éven belül ez már az ötödik, dollártízmilliárdokban mérhető cégegyesítés a félvezetőiparban.

A Qualcomm és az NXP egyesülése természetesen a szabályozók szempontjából is különösen érdekes lesz világszerte, a felek óvatos becslése szerint a tranzakciót még 2017 vége előtt le tudják majd zárni. A 47 milliárd dolláros üzlet tőkeértéke egyébként a Reuters számításai alapján 38 milliárd dollár, ami kiegészül az adósságok átvállalásával.

Piaci hírek

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.