Új, azonosításra szolgáló funkciót vezet be a közösségi hálózat üzemeltetője a biztonság fokozása érdekében. Az ellenállók komoly retorzióban részesülnek.
Hirdetés
 

Egy jól átgondolt és kivitelezett biometrikus azonosítás nyújtja talán a legnagyobb biztonságot a felhasználó adatainak védelmére. Nem véletlen, hogy az okostelefonok gyártói pár év alatt készülékei kvázi elengedhetetlen részévé tették az ujjlenyomat-leolvasást, és nem is akarnak egykönnyen megszabadulni tőle.

Az Apple pedig nemrég még tovább ment az iPhone X-szel, és bevezette az arc biometriai jegyeire alapuló azonosítást (Face ID). Ezt irigyelhette el a Facebook; a közösségi hálózat üzemeltetője úgy döntött, hogy egyfajta Captcha megoldásként a felhasználók profilját fogja igénybe venni a belépés hitelesítéséhez. Jó néhány felhasználónak küldött már üzenetet egy profilfotó feltöltésének kérelmével, melyben azt ígéri, hogy ellenőrzést követően véglegesen törli a képet a cég szervereiről.

Teszed, amit mondunk!

Meglehetősen szigorúra sikerült ugyanakkor a szolgáltatás bemutatkozása. Az üzenet szövege szerint ugyanis azok, akik úgy döntenek, hogy nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, automatikusan kizárják magukat a szolgáltatásból. Ezen elhatározásuk megváltoztatására a Facebook 3 napot (72 órát) ad az érintettek számára.

A Wireddel készített interjújában a vállalat szóvivője elismerte, hogy a fényképteszt a gyanús tevékenység jobb kiszűrését segíti az olyan pontokon, mint a felhasználói fiók létrehozása, ismerősnek jelölés, reklámok fizetésének beállítása, hirdetések létrehozása vagy szerkesztése. Azt viszont nem közölte, hogy mikor vezeti be általánosan az eljárást a Facebook.

Néhány Reddit-felhasználó arról számolt be, hogy már áprilisban kaptak hasonló felszólítást. Volt, aki csak mostanában szembesült a közösségi háló ezen fejlesztésével, és noha állítása szerint feltöltött profilképet magáról, mégis arról tájékoztatták a visszaigazoló levélben, hogy a következő 72 óra folyamán ellenőrzik azt, addig pedig biztonsági okokból letiltják fiókját.

Ennél cifrább dolgokkal is kísérleteznek már. Pár hete a regisztráltak egy részétől azt kérte a Facebook, hogy töltsenek fel Facebook Messengeren keresztül meztelen képet magukról. Az akció egyébként csak Ausztráliában, szűk körben és kísérleti jelleggel futott, ráadásul az ottani hatóságok együttműködésével. A cél ugyanis a manapság egyre több problémát okozó bosszúpornó jelenség visszaszorítása. Ezzel a módszerrel ugyanis azt biztosan meg lehet akadályozni, hogy az a bizonyos feltöltött képet később ne tudja megosztani az, akinek a felhasználó korábban átküldte.

A közösségi média üzemeltetője akkor is kihangsúlyozta, hogy a feltöltött képek igen rövid életűek lesznek a vállalati szervereken: csupán addig tárolják őket, amíg hash-értéket képeznek belőlük. Ezt követően csak a numerikus adatot használják fel, a feltöltött fotót törlik a kiszolgálókról.

Biometrikus technikák

A konzumer piacon érdekes módon csak az ujjlenyomat- és mostanában az arcjegyekre alapuló azonosítási módszer terjedt el. Pedig lenne más módszer is, például az íriszt vizsgáló megoldás, melyet két éve már mobiltelefonba is beépítettek. A Fujitsu által fejlesztett mobilban megtalálható szkenner pillanatok alatt beolvassa és azonosítja a felhasználó retináját, amivel maga a telefon is nagyobb biztonságban van és az ujjlenyomat alapú megoldásokhoz hasonlóan, fizetéskor is használható. A szenzorral előzetesen el kell tárolni az írisz egyedi rajzolatát, ami után csak egy szkennelést követően érhetők el a telefon funkciói.

Hasonlóan nem hozott áttörést a vénaszkennelés sem. A Fujitsu Laboratories kombinált biometrikus személyazonosító technológiájáról még 2011-ben írtunk; eszerint a tenyérvénák mintázata és három ujj lenyomata alapján végzi a felismerést. A tenyérvéna- és az ujjlenyomatadatok együttes felhasználásával rendkívül gyorsan, két másodpercen belül azonosítani lehet egymillió ember közül a kívánt személyt. A hatékony működés ellenére mindmáig ritkaságszámba megy ennek az eljárásnak az alkalmazása.

Közösség & HR

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.