A böngészőiről ismert norvég vállalkozás komoly ajánlatot kapott a Távol-Keletről.

Az oslói tőzsdén jegyzett, több mint 20 éves múltra visszatekintő Opera Software már tavaly világossá tette a befektetőinek, hogy megfelelő vevőt keres magának. A hírek szerint meg is találta, hiszen az IT-s és pénzügyi cégek alkotta kínai Golden Brick Silk Road kövér felárral hajlandó felvásárolni a teljes részvénycsomagot.

Prémium ajánlat

A különböző platformokon futó böngészőcsaládjáról nevezetes norvég vállalat hivatalosan értesítette befektetőit, hogy 1,2 milliárd dollár értékű felvásárlási ajánlatot kapott. Ez az összeg az aktuális árfolyamhoz képest 53 százalékos felárat jelent, amit valószínűleg kevés tulajdonos utasít vissza. A társaság teljes pakettjére vonatkozó ajánlatot három kínai vállalat közös cége adta. A Golden Brick Silk Road mögött az elsősorban játékszoftverekben utazó Beijing Kunlun, a hazai piacán böngészőjéről és antivírus megoldásairól ismert Qihoo 360, illetve egy befektetési cég, a Yonglian áll.

Amennyiben a felvásárlás lezajlik, a kínai szoftvercégek könnyedén elérik az Opera felhasználóit, hogy azoknak meglévő portfóliójuk elemeit ajánlhasák. A távol-keleti ország piacán pedig az Opera mobil hirdetési platformja számára nyílhatnak szélesebbre a kapuk.

Jó idők, rossz napok

Felületesen rápillantva a norvég cég pénzügyi mutatóira, úgy tűnhet, minden a legnagyobb rendben halad. 2015-ben például a bevételük 30 százalékkal haladta meg a tavalyelőtti eredményt. Az Opera adatai szerint mobil hirdetési platformja a partnereknek köszönhetően több mint egymilliárd embert ér el. A desktopokra és telefonokra installált különböző böngészői összesen szintén több százmilliós táborral rendelkeznek.

A problémák viszont szintén jól látszanaka. A vállalat sem 2014-ben, sem tavaly nem tudott nyereséget termelni, mert a korábbi akvizíciók és egyéb egyszeri tételek terhét már nem tudták kigazdálkodni. Az előző évben a cégvezetésnek többször is lefelé kellett módosítania a célszámait, miközben az elemzők és a befektetők a ténylegesnél sokkal jobb számokat vártak.

Mobilban ez kevés

Hogy miért nem elég a 30 százalékos bevételnövekedés, arra az alábbi grafikon is szolgáltat némi magyarázatot. A tavaly nyári állapotokat tükröző térképen az egyes országokban vezető böngészőket láthatjuk. A zöldben virító Google Chrome mellett egyedül a piros Operának van komoly területe. Utóbbinak nem véletlenül Afrika jutott, hiszen a norvégok leginkább a mobil platformon erősek. A sok nehézséggel küzdő kontinensen pedig az emberek többségének nincs számítógépe, így csak telefonról képesek elérni a világhálót.

 

 

A mobil piac viszont annyira pörög az elmúlt években, hogy az hatalmas lehetőségekkel kecsegtet bárkit, akinek jó pozíciói vannak a szegmensben. De miközben a Facebook elképesztő sebességgel mobilizálódott, ugyanez az Operánál meglehetősen nehézkesen váltódik készpénzre.

Az egyik kitörési pont az Opera Max termék lehet, amelyet jövőre már 100 millió készüléken remél futtatni a vállalat. Az androidos alkalmazás 2014 elején debütált, és legfontosabb ismérve, hogy a felhasználók spórolhatnak az adatletöltésen. A tavaly továbbfejlesztett Opera Max a cég szerint akár 50 százalékkal is csökkentheti a felhasznált adatmennyiséget, ami azoknak lehet főleg fontos, akik nem korlátlan adatcsomaggal gazdálkodnak havonta.

Közösség & HR

Tegnap fellőtték a Trump Monitort. Ha tőzsdézik, nélkülözhetetlen

Tőzsdézik? Ha jót akar magának, töltse le a Trump Monitort! Az app figyeli a republikánus elnök twitterét, és riaszt, ha egy bejegyzés várhatóan felfordulást okozna a részvénypiacon.
 
Inspiráló munkakörnyezet, kreatív szakmai kihívások és csak ezután következne a bér? Utánajártunk, mit várnak el a hazai IT-szakemberek a mai munkaerőpiacon?

a melléklet támogatója az IThon.info

Hirdetés

Iránytű az IT piac kihívásaira

Mi lehet az alternatíva az informatikus munkaerőhiány csökkentésére, ha már a telefont szinte fel sem veszik, a LinkedIn-ről pedig leiratkoznak az IT szakemberek a túlontúl sok hasonló megkeresés miatt?

A VISZ az Infotér konferencián tárgyalta ki az IT-szakma képzési és munkaerő-piaci problémáit oktatási szakértők és cégvezetők segítségével.

2 millió forinttal díjazza a VISZ a legjobb középiskolát

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.