Meglepően kevésből össze lehet rakni egy, a jelenlegieknél is nagyobb teljesítményű szuperszámítógépet.
Hirdetés
 

Egyéni szemszögből nézve persze horribilis összegnek számít 175 millió dollár (átszámítva közel 50 milliárd forint), de ha egy nagyobb szervezet irányából tekintünk rá, mindjárt nem tűnik kifizethetetlennek. Például Japán könnyen meg tud finanszírozni egy ekkora befektetést – és meg is fog, számolt be a BBC a felkelő nap országának Kínával szembeni legújabb rivalizálásáról.

"Jelenleg nincsen ennél gyorsabb gép"

Az AI Bridging Cloud névre keresztelt masina ugyanis a tervek szerint át fogja venni a stafétabotot a jelenleg legerősebbnek tartott szuperszámítógéptől, a kínai Sunway TaihuLight Systemtől. Utóbbi 93 petaflops teljesítményre képes, ezzel szemben a japánok egy 130 petaflops számítási kapacitással bíró gépet dobnának össze. És még úgy is vezetők maradnának szuperszámítógépükkel a szamurájok leszármazottai, hogy ha a kínaiak bővítenék a Sunway TaihuLight Systemet: ennek elméleti maximuma 125 petaflops-nál tetőzik.

Az AIBC a japánok várakozása szerint még a következő év vége előtt üzemképes lesz. Mihelyst működni kezd, hatalmas adatkészletek elemzésével fog foglalkozni, melynek révén gyógyászati kutatásokhoz biztosít majd értékes adatokat, önműködő autók szoftverét lehet fejleszteni az előállt információkkal és a robottervezés is komoly lökést kaphat a szuperszámítógép munkába állásának köszönhetően.

Amennyire tudjuk, jelenleg nincsen ennél gyorsabb gép” – nyilatkozta Szatosi Szekigucsi (Satoshi Sekiguchi), a Japán Országos Fejlett Ipartudományi és Műszaki Intézet (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, AIST) vezetője. Az intézet felügyeli többek között az AIBC fejlesztését is, de weboldalának tanúsága szerint számos egyéb, hasonlóan grandiózus projektet is szemmel követ (ezek egyike az elektromosan vezetőképes, átlátszó műanyag csomagolás).

Gépidőt bérelhetnek majd a japán cégek az AIBC-n, ezzel az ország csökkenteni akarja az USA-tól való függőségét. Jelenleg ugyanis az ilyen nagy, számításigényes feladatok egy részéhez a helyi vállalatok az Egyesült Államokban kiépített szuperszámítógépek erejét használják fel, hasonló konstrukció keretei között.

A legjobbak legjobbjai

Az elsőséget persze akkor nem sokáig birtokolhatják a Távol-Keleten, ha valóban szolgálatba áll az IBM még júniusban bejelentett legújabb szuperszámítógépe. Ez ugyanis az ezen masinákat tömörítő lista legelejére fogja katapultálni magát. A Summit névre keresztelt, 200 petaflopos szörnyeteg a Kék Óriás ígérete szerint az Amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge-i Országos Laboratóriumában fog munkába állni, valamikor 2018 elején.

 
Szuperszámítógépek rangsora
Create your own infographics

Amint az látható, ezzel nem csak a kínaiak jelenlegi büszkeségét lökik le a trónról, de az AI Bridging Cloud számára is csupán pár hónapnyi trónbitorlást engedélyeznek majd. A legenergiahatékonyabb szuperszámítógép titulusért pedig az Nvidia jelentkezett be.

Cloud & big data

Nyakunkon az összehajtható Samsung okostelefon?

Egy véletlennek köszönhetően hullott le a lepel egy kísérleti készülékről.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.