Egyes hírek szerint kiterjesztettvalóság-eszközt is szállítana, melyet a bő egy éve bemutatott RealSense-re alapozva fejleszt.

A Bitport is beszámolt tavaly a 2015-ös CES legérdekesebb újdonságai között az Intel RealSense eszközéről. A teret mélységében, azaz 3D-ben érzékelő kamerarendszer már akkor olyan kiforrott volt, hogy a Dell már 2014 végén kijött azzal a szupervékony táblagépével, amelybe a RealSense belekerült. Az Acer pedig a tavalyi CES-re időzítette annak a gamer notebookjának a premierjét, amelyben a RealSense adott a Kinecthez hasonló vezérlést a Windowsnak.

Már az akkori beszámolónkban is utaltunk arra, hogy a RealSense-ben sokkal több van annál, hogy szórakozásra használjuk. Az egyik kézenfekvő alkalmazási területe a drónok: egy ilyen kamerával felvértezve ugyanis sokkal pontosabban képesek érzékelni térbeli helyzetüket, valamint a körülöttük lévő akadályokat, így csökkenthető annak a valószínűsége, hogy valaminek nekiütköznek. A másik terület pedig a kiterjesztett valóság, az Augmented Reality (AR).

Kiterjeszti a valóságot

A Google okosszemüvegének megjelenése után egyre több cég kezdett dolgozni olyan eszközökön, melyek az AR lehetőségeit ipari környezetben aknázzák ki. Végső soron a Google is ebbe az irányba fordította a Google Glass fejlesztését.

A problémát alapvetően az okozza, hogy az AR létrehozása némileg bonyolultabb, mint a szintén 3D képet megjelenítő virtuális valóság (VR). Míg a VR-nél egy a számítógép által előállított és valamilyen speciális megjelenítőre kivezetett képet látunk, a kiterjesztett valóságnál a valóság képét kell kombinálni a virtuális képpel, mégpedig úgy, hogy a kettő a lehető legjobban egymásba simuljon.

Ehhez viszont nagyon jó alapot adhat a RealSense rendszer. A hírben persze nem az az újdonság, hogy az Intel dolgozik egy ilyen projekten, hanem az, hogy a The Wall Street Journal értesülése szerint most meg is akar jelenni eszközszállítóként a piacon. A lap megkereste az ügyben Achin Bhowmik alelnököt, aki a RealSense fejlesztését felügyeli. Bhowmik azonban nem kívánta kommentálni az értesülést. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az Intel rengeteg prototípust készít – és nem csak PC-ket vagy laptopokat –, mert csak így tudják hatásosan meggyőzni a partnereket technológiájuk minőségéről.

És valóban így van: az Intel műhelyében elképesztő dolgok születtek. Megcsinálták például a Vissza a jövőbe 2.-ben látható lebegő gördeszkát, amiből aztán más csinált – néhány évvel később – terméket. Vagy elkészítették egy olyan bolti tükör koncepcióját, ami elé állva a vevő úgy próbálhatja fel a boltban árult ruhákat, hogy nem kell átöltöznie, mert a tükör a kiszemelt ruhában mutatja a tüköképét.

A gazdasági lap forrásai szerint a vállalat nagyon is komolyan gondolhatja, hogy beszáll az eszközgyártó piacra, amivel ellensúlyozhatná a processzorpiac zsugorodását. Brian Krzanich regnálása óta ugyanis egyre több jel mutat arra, hogy az Intel keresi a lehetőségét, hogyan tudna részesedni például a viselhető okos eszközök vagy a drónok piacából. Az AR is fontos terület, ráadásul az Intel a hírek szerint többet szeretne annál, minthogy speciális chipeket vagy 3D-kamerához alkatrészeket szállítson. Erre utalhat Achin Bhowmik egy közelmúltbeli nyilatkozta, hogy a RealSense-nél azt is feladatul kapták Krzanich-től, hogy új piacokat építsenek az Intelnek a drónok és a robotika területén.

Felvásárlásokkal is erősítettek

Tavaly két olyan felvásárlása is volt a cégnek, amely az AR-portfóliót erősítette. Az 1997-ben alapított, tőzsdén szereplő Vuzix-nak csak a 30 százalékát vette meg 28 millió dollárért. A vállalat virtuális valóság, valamint katonai optikai eszközöket és kijelzőket fejleszt. A másik beszerzés a 2008-ban alapított Recon. A vancouveri startup, amely továbbra is önállóan, az Intel leányvállalataként működik, okosszemüvegekre és viselhető eszközökre specializálódott. Egyes piaci szakértők szerint az Intel eddig mintegy 300-500 millió dollárt költhetett ilyen jellegű bevásárlásokra.

De nem csak a felvásárlásai, hanem a partnerkapcsolatai is arra utalnak, hogy szeretne nagyobb szeletet ebből a piacból. Szorosra fűzte a kapcsolatait a Los Angeles-i Daqri céggel, amely kiterjesztett valósággal felturbózott védősisakot fejleszt ipari környezethez. A Smart Helmet igazi hitech eszköz, amely kamerákkal és érzékelőkkel gyűjtött információkat vetít a valós képre, hogy segítse a dolgozót például egy berendezés javításánál. Megmutatja és a valós képre vetíti például egy alkatrész hőmérsékletét, és akár azt is megmutatja, hogy az milyen mértékben tér el az előírttól, vagy automatikusan leolvas egy mérőműszert, és kiértékeli a mutatott értékeket. A Daqrival kialakított partnerség ráadásul azért is siker, mert a cég Intel-technológiákra építve fejlesztette legújabb sisakját, míg korábban ebben a Qualcomm volt a partnere.
 

Daqri Smart Helmet: AR ipari környezetben


A Daqri vezérigazgatója, Brian Mullins szerint egyébként logikus lehet az Intel lépése. A chipgyártó, amely a mobil piacon nem tudott sikeres lenni, így olyan terület felé fordulhat, amely a jövő nagy üzlete lehet. És ez a kiterjesztett és a virtuális valóság.

Egyelőre a konkurensek is barátok

Bár az Intelt sürgetheti, hogy egyre több cég érdeklődik ez iránt a piac iránt, egyelőre főleg az együttműködés eredményei látszanak.

A Microsoft például, amely szintén érdekelt az AR-ben, a napokban jelentette be, hogy 3000 dollárért előrendelhető a HoloLens fejlesztői kiadása, melynek szállítását a hónap végétől meg is kezdik. A The Wall Street Journal egy forrása szerint az Intel együttműködik a Microsofttal a HoloLens projektben, de ezt egyik cég sem kívánta megerősíteni.

A Google Tango projektjébe viszont az Intel vállaltan beszállt a RealSense-szel. Tavaly az IDF-en demózta is, hogy mire képes a valós idejű 3D-s képalkotás és a speciális kamera együtt.

Mobilitás

Bosszút áll az okostelefon, ha nem foglalkozunk vele

Egy amerikai kutatás szerint az okostelefon nem csak hasznos és szórakoztató társ, de kikapcsolt vagy zsebre tett állapotban elhülyít és ostoba döntésekre kényszerít.
 
Hirdetés

A Hello Biznisz mindennap lehetőséget ad a tanulásra

A magyar kisvállalkozásoknak komoly fejlődést jelent a hiánypótló Hello Biznisz platform, mellyel napi néhány perc alatt fejleszthetik saját hatékonyságukat.

Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.