A biztonságtudatosságot azonban ezek sem pótolják, csak akkor érnek valamit, ha valaki tudatosan használja a rendszerét.

Tavaszi frissítésével a Microsoft rendezte – legalábbis részben – a Windows adatgyűjtése körüli problémákat. Most újabb területeken helyezi a felhasználók kezébe a döntést a vállalat. A tervek szerint október 17-én érkező Windows 10 Fall Creators Update ismét finomít az adatvédelmen.

Figyelmeztet, és dönthetsz...

A Creator Update is azon az elven működött, hogy a felhasználó dönthetett: kiiktat bizonyos adatgyűjtési mechanizmusokat, de cserébe le kell mondani azoktól a funkciókról melyekhez feltétel volt az adott adat továbbítása. Helyadatok (Location) továbbítása nélkül például nincsenek időjárási infók, beszédinformációk gyűjtése (Speech recognition) nélkül pedig nincs Cortana és így tovább.

Ugyanezt a szemléletet viszi tovább a Fall Creators Update is. Szóval eget rengető újdonságokra nem kell számítani, inkább csak a szemlélet kiterjesztésére. Három olyan elemmel gazdagodik a rendszer, amire a jövőben érdemes lesz figyelni.

Az első inkább esztétikai segítség: az adatvédelmi beállítására szolgáló felület átláthatóbb lesz, és egyszerűbb lesz elérni a paraméterek leírását. Ez is a biztonságtudatot felhasználókat segíti, mert egyébként ki más akarná elolvasni részletesen, hogy egy-egy beállításnak mi a pontos hatása az adataira?

Hasonló, de elsősorban vállalati környezetben jelent majd előrelépést, hogy a Windows Analytics használatához szükséges adatok is szabályozottabban lesznek felhasználhatók.

Akkor figyelmeztet, ha használod

A legfontosabb változás az alkalmazások hozzáférésének kezelését érinti. Egyesek szerint szigorodik, mások szerint inkább a felhasználó szabadsága nő. A változás egyébként annyi, hogy amikor az appok adatvédelmi szempontból érzékeny funkciót, összetevőt akarnak igénybe venni, akkor a rendszer erre külön figyelmezteti a felhasználót, és ő döntheti el, akár esetenként is, hogy engedélyezi adott pillanatban, hogy az alkalmazás használja a kamerát, a mikrofont, hozzáférjen címlistához vagy a naptárhoz stb.

A Microsoft már most hangsúlyozza, hogy ez csak azoknál az appoknál lesz így, melyeket a Fall Creators Update felrakása után telepítünk, azaz visszamenőleg nem írja felül az alkalmazások erre vonatkozó beállításait. Azokra külön meg kell adni ezt a lehetőséget az adatvédelmi beállításoknál.

Biztonság

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.