A Kínai áradat a szuperszámítógépeknél is elmosta az Egyesült Államok egykori hegemóniáját.
Hirdetés
 

Fél éve még csak szoros második lett, a szuperszámítógépek 500-as toplistájának legfrissebb adatai szerint viszont mostanra kényelmes előnyt szerzett magának Kína. A trónfosztással egy 25 éves uralkodás végére kerülhet jó időre pont.

Mindenben a legnagyobbak

A távol-keleti nagyhatalom ugyan gazdasági kibocsátásban (még) nem tudja felülmúlni az USA-t, ám a technológiai szektorban már számos területen tud domináns szerepet felmutatni. Elég például az okostelefonokat említeni, ahol Kína ma már egyértelműen a legnagyobb piac. Mostantól pedig ugyanez elmondható a szuperszámítógépekre is, hiszen mind darabszámban, mint számítási teljesítményben ott koncentrálódik a legnagyobb erőtér.

Mindezt természetesen az Egyesült Államok rovására tudta véghezvinni a keleti óriás. Az USA néhány évvel ezelőtt még nagyjából az ötszáz legjobb gép felét tudhatta magáénak, de mára ez az arány 30 százalék alá esett. Az elmúlt néhány hónapban különösen nagyott tudott ugrani Kína, hiszen fél éven belül 32 százalékról 40 fölé tornászta mutatóját. 

 

Szuperszámítógépes Top500 - 2017/11
Infogram


A fenti adatokból az is kitűnik, hogy az USA már a dobogóra sem tud felkerülni egyetlen gépével sem. Ilyesmire a lista készítésének 25 éves történetében alig akadt példa, a már említett részesedési arány pedig történelmi mélypontnak számít. A szuperszámítógépes szuperhatalmak képzeletbeli ranglistájának harmadik helyezettje Japán, de a szigetországban működő 35 csúcsteljesítményű rendszer még a hanyatló amerikai jelenléthez képest is eltörpül.

Ha a számítási kapacitásokat országonként összeadjuk, ott is Kína jön ki győztesen, bár a két versengő fél között ebben a tekintetben nincs akkora különbség. Az Egyesült Államok 29,6 százalékos teljesítménye nincs fényév távolságra az ázsiaiak 35,4 százalékos eredményétől.

Biztosan ül a trónon a TaihuLight

Ami magukat a gépeket illeti, az ötszázas lista élén nem történt változás. A Sanghajtól nyugatra fekvő Vuhszi városába tavaly telepített Sunway TaihuLight szupergépet az alapkutatásban használják. A több mint 10,6 millió magot felvonultató rendszer a lebegőpontos teljesítményt mérő LINPACK teszt szerint 93 petaflopsra képes. Ez közel háromszorosa a második Tianhe-2 képességének, így egyelőre meglehetős fölénnyel vezeti a mezőnyt, bár tervek már vannak a lekörözésére.

A legerősebb európai gépet Svájcban kell keresnünk, ahol nemrégiben egy már régebbi konstrukciót fejlesztettek fel. A Luganóban dolgozó Piz Daint jelenleg 19,6 teraflops kapacitásra képes. Ezzel ha nem is sokkal, de megelőzi a legerősebb japán szuperszámítógépet. A szintén nagygenerálon átesett Gyoukou 19,1-es eredményét közel 20 millió mag együttműködése teszi lehetővé. 

A legjobb amerikai rendszer már csak az ötödik helyre tudott befutni. Az energiaügyi minisztérium kutatólaborjában található Titan azonban annyiban mindenképpen különleges, hogy 2012-ben telepítették, azaz már-már matuzsálemnek számít az egy-két éves riválisok között.

Cloud & big data

Az iPhone X teljesítménye, töredék áron

Minden korábbi eladási rekordot megdöntött a OnePlus 5T modellje. Nem csoda, hiszen a piacvezető készülékek erőforrásait kínálja jóval kedvezőbb árszinten.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.