Becslések szerint közel 50 százalékkal lőtt ki a dél-koreaiak nyeresége - és ez még a Samsung Galaxy S8 nélküli időszakban történt!
Hirdetés
 

Habár egy tavalyi felmérés szerint a felrobbanó akkumulátorok miatt visszahívott Samsung Galaxy Note 7 vásárlók 40 százaléka úgy nyilatkozott, hogy többé nem vesz Samsung okostelefont, és a történtek egyben óriási lyukat ütöttek a dél-koreaiak pénztárcáján, nem adja olyan könnyen eddig elért eredményeit az elektronikai konszern. Várhatóan hatalmas ugrást könyvelhetnek el az idei első félév során elért nyereség tekintetében.

Jobb lett a vártnál

Tegnap adta hírül a vállalat, hogy első becslései szerint az év első három hónapjára vonatkozó üzemi eredménye közel 50 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz mérve. Ezzel párhuzamosan a bevétel csak egészen minimális mértékben emelkedett, vagyis a vállalat jövedelmezőségében következett be – a részvényesek számára mindenképp – örvendetes változás.

Mit jelent ez számszerűen? 6,7 billió wonról 9,9 billióra nőtt a Samsung első negyedéves nyeresége, ez átszámítva 8,8 milliárd dollárnak (2500 milliárd forintnak) felel meg. A bevétel azonban mindössze 50 billió wonra (44,2 milliárd dollár, nagyjából 12 900 milliárd forint) nőtt, a korábbi 49,8 billió wonról.

A fentieken túl egyéb részlet nem várt ismertté, a vállalat csak ezeket a számokat tette közzé. Ezzel viszont rácáfolt az elemzőkre; a Thomson Reuters felmérése szerint – vélhetően a tavaly őszi akkubotrány miatt – némileg csökkenő bevételeket (49,3 billió won) vártak.

Minek köszönhető a mesés eredmény?

Nehéz hónapokon van túl a Samsung, a már említett Galaxy Note 7 fiaskója becslések szerint 17 milliárd dolláros bevételkiesést okozott a vállalatnak (képzeljük el, milyen lett volna a tavalyi nyereségessége, ha nem bukik el az okostelefon az akkumulátoron). Ez egyébként a globális piacon betöltött vezető szerepébe került a vállalatnak, az Apple a tavalyi év utolsó negyedében átvette ezt a pozíciót. Ebben a helyzetben egyébként utoljára 2014-ben volt az almás vállalat, az iPhone 6 és 6 Plusz debütálásával tudta tető alá hozni az elsőséget.
 Visszatérve a Samsungra, érdemes megemlíteni, hogy a fenti eredményeket még a Samsung Galaxy S8 megjelenése előtt hozta össze a vállalat. Várhatóan emiatt a második negyedév még nagyobb bevételekkel fog járni a dél-koreaiak számára.

Mégis, ha az őszre betervezett modell katasztrófának bizonyult, a tavaszi csúcskészülék pedig még nem érezteti hatását, minek köszönheti a Samsung ezt a mesés eredményt? Nos, a titok a vállalat egyéb elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó részlegeinek teljesítményében keresendő. Az év dolgozója címet egyértelműen a memóriacsipek kapják a cégnél. A Samsung nem csak saját készülékeibe, de számos más gyártó modelljébe is szállít a nélkülözhetetlen alkatrészből. Ez az egyetlen termékkategória majdnem 38 billió won (9 800 milliárd forintnyi) forgalmat generált a 2016-os évben, ami 10 százalékkal erősebb évet jelent.

Eltörpülő jogi költségek

Ezeket az óriási összegeket csökkentik az olyan események, mint például a Samsung Huaweijel szembeni jogvitája. Egy kínai bírság 80 millió jüan (3,4 milliárd forint) kártérítést ítélt meg utóbbinak szabadalmi jogsértésre hivatkozva. Állítása szerint a dél-koreaiak engedély nélkül használták a Huawei 4G kommunikációs technológiáját a Samsung telefonokban (beleértve a Galaxy S7-et is). Az alperes egyelőre csak annyit nyilatkozott, hogy átvizsgálja a bíróság döntését, mielőtt döntene arról, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.

Piaci hírek

A legjobb IT-sokat keresik tizenkilenc kategóriában

Ha akarja tudni, mennyire jó, a hétvégén még jelentkezhet az Országos IT Megmérettetésre! CeBIT-es utazást is nyerhet.
 
Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.