A cupertinói vállalat lett az első amerikai cég, amelynek értéke meghaladja a 800 milliárd dollárt. Elemzők szerint az 1000 milliárd sem elérhetetlen.
Hirdetés
 

Az Apple 2013 óta szinte folyamatosan a cégvilág csúcsán ül. Legalábbis abban az értelemben, hogy nincs nála drágábbra értékelt vállalat. A cég a legutóbbi mérföldkövet nagyjából két évvel ezelőtt ünnepelhette: akkor emelkedett az értékelése 700 milliárd dollár fölé. Tegnap pedig megtörtént az újabb szintlépés: immár a 800 milliárd dolláros vállalatok páholyában ül Cupertino, természetesen egyedül.

Jó év volt

Pedig egy évvel ezelőtt egyáltalán nem tűnt úgy, hogy ilyen szépen alakulnak a dolgok. Tavaly májusban rövid időre a Google-ből Alphabetté avanzsáló nagy rivális rövid időre át is vette a trónt. Akkoriban a hosszú évek óta gyengélkedő táblagépek mellé az okostelefonok is bekerültek a szégyenpadra, ami nagyon megtépázta a részvényárfolyamot.

Az Apple viszont az év második felében megrázta magát. Az év végén annyira jól fogytak az iPhone-ok, hogy a szintén nem túl jól teljesítő Samsungtól időlegesen sikerült elhódítani a legnagyobb okostelefon-gyártó címet is. Az új széria sikerén lovagolva a cég egésze kilendült a gödörből, és a stagnálást felváltották az újabb rekorderedmények.

A trendfordulót a papírok is szépen lekövették. A részvények egy évvel ezelőtt nagyjából 90 dolláron álltak, ma pedig már 150 dollárnál is többet kell adni értük. Ez nagyjából 60 százalékos emelkedés, aminek a nagyobb része az elmúlt hat hónapban realizálódott.

Érdekesség, hogy a cég a mostani rekord értékeléssel önmagában többet ér, mint az Egyesült Államok legtöbb államának teljes éves gazdasági teljesítménye. Az ötven államból csak Illinois, Florida, New York, Texas and Kalifornia képes ennél többet felmutatni.

Lesz ez még jobb is?

Elemzők szerint a sikervonat nem fog nagyon lassítani, és az sem elképzelhetetlen, hogy még idén átlépi a cég a mesebeli 1000 milliárd dolláros cégértéket. Ehhez persze az is kellhet majd, hogy a küszöbön álló új generációs iPhone időben és kellő mennyiségben érkezzen meg a piacra.

Ezzel kapcsolatban épp tegnap merültek fel kétségek. Egyes források szerint a jubileumát ünneplő telefon különleges kialakítása miatt az alkatrészek beszerzése különösen nagy fejtörést okoz a cégnek. Egy szakértő most úgy látja, hogy a szokásos ősz eleji megjelenést októberre vagy akár novemberre is kénytelenek lesznek eltolni Cupertinóban, ráadásul a korábban prognosztizált 100-110 milliós leszállított darabszám is visszaeshet a 80-90 milliós sávba. Ezzel párhuzamosan pedig fennáll a veszélye annak, hogy a logisztikai nehézségek miatt a cég képtelen lesz kielégíteni a várhatóan óriási keresletet.

Piaci hírek

Vége a netsemlegességnek?

Tegnap leszavazták a szabályozást, ami az internetszolgáltatókat akadályozta a különböző adatforgalmak korlátozásában.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.