Egy jól megtervezett és összerakott magánfelhő hatékonyan képes kiszolgálni a vállalati igényeket, ám felbukkanhat néhány – szerencsére elkerülhető – akadály.

Cikksorozatunkban azt vizsgáltuk meg, kiknek és miért éri meg magánfelhőre cserélni (vagy azzal kibővíteni) a hagyományos IT-infrastruktúrát. Ahhoz, hogy pénzügyileg, hatékonyság és adatvédelem tekintetében is sikertörténet legyen a projekt, nem árt néhány szempontot figyelembe venni mind a migráció, mind az üzemeltetés során.

Noha nincs két egyforma vállalat, akad néhány jól körülírható sarokpont, amire oda kell(ene) figyelni a privát felhőbe költözés során. Ezek egyike a megfelelő dokumentáció elkészítése. Gyakran előforduló jelenség, hogy bár a hálózat kialakításának, módosításának részét kellene képeznie a rendszer pontos leírásának is, az informatikusok java nem szeret dokumentálni, ezért ezt a lépést kihagyja.

Ez azonban hiba, hiszen az átállási folyamat nem várt buktatóinak egy része – például a hálózat néhány elemének „elfelejtése” – elkerülhető lenne, ha a migrációt pontos dokumentáció segítené. Hasonló szempontok miatt hasznos az alapos rendszeraudit a magánfelhőbe migrálás előtt.

A veszélyes apró lépések

A legtöbb vállalati IT-infrastruktúra egymásra épülő rendszerekből áll, melyek külön-külön mozgatása az „IT-felépítmény” összedőlését okozhatja. Nem várt rendszerösszeomlások, napokig tartó szoftverhiba-javítások késleltet(het)ik az átállást, melyek a feladatra szánt büdzsé túllépését is okozhatják.

Mindez elkerülhető, ha a teljes rendszert egyszerre mozgatják, azaz egy egészként kezelik. Noha ez a megközelítés kétségtelenül több időt igényel, egyben azt is jelenti, hogy a migrálni tervezett IT-infrastruktúra komplett egészként kerül a magánfelhőbe.

Magányos farkasok, messze a nyájtól

Egy igazi magánfelhő létrehozásához meg kell győződni arról, hogy az üzemeltető valóban a nyilvános felhőktől és a többi ügyfelétől szeparáltan helyezi el a cég adatait. A magánfelhőknek nem csak nevükben, hanem jellemzőjükben is magánjellegűnek kell lenniük – minden ügyfél számára.

És ha már szóba került a host kiválasztása: talán magától értetődő, mégis érdemes megjegyezni; olyan partnert kell választani, aki megfelelő pénzügyi háttérrel bír, például képes a vállalat számára szükséges erőforrások maradéktalan biztosítására.

Ez egyben a skálázhatóság magas szintjét is jelenti, azaz a hostnak tudnia kell kezelni a nagy adatforgalmat generáló csúcsokat. Enélkül tulajdonképpen nem is beszélhetünk igazi felhőkörnyezetről. Hiszen a magánfelhő rugalmas és dinamikus jellemzői teszik annyira vonzóvá ezt a fajta platformot az on-premise rendszerekkel szemben.

Az átálláson túl, az üzemeltetésen innen

Thomas J. Bittman piackutató a Gartner Datacenter konferencián kérdezte arról a résztvevőket, milyen problémákkal kellett szembenézniük a magánfelhők használata során. Hat fő okot jelölt meg a 140 válaszadó 95 százaléka, és mindössze 5 százalékuk nyilatkozott abszolút pozitívan.

Jelentős mértékben a nem megfelelő előnyökre történő koncentrálást jelölték meg problémaként, azaz gyakran inkább dominált a költségcsökkentési kényszer, mintsem a rendszer tudásának, agilitásának hatékonyságnövelő képessége. Még többen gondolták úgy, hogy egyszerűen túl keveset tettek az átállás során, „nem ölelték magukhoz” a felhő igazi mélységét, inkább csak virtualizációra került sor – azt azonban már nem vizsgálták, mi is zajlik a virtuális gépeken belül. Ezek ellentétét képviselték azok, akik szerint „túl nagyot” léptek előre, és mindent megpróbáltak optimalizálni, ami ritkán hoz átütő sikert.

A válaszadók majdnem egyharmada azonban a működési modell megváltoztatásának sikertelenségét okolta a kudarcért. Az agilis felhőknek agilis eljárásokra van szüksége, emellett arra is, hogy annak használatát szükségesnek és fontosnak tartsák a cég alkalmazottai. Ők lehetnek ugyanis a magánfelhő hatékonyságának motorjai – és akadályai is.
 

Gartner - Privat Cloud
Create pie charts

Két további tényező is megjelent a magánfelhőtől várt siker elmaradásának – vagy legalábbis mérséklődésének – listájában. A válaszadók több mint nyolcada szerint nem sikerült megváltoztatni a finanszírozási modellt, míg néhány válaszadó szerint a nem megfelelő technológiák alkalmazása nehezítette meg a private cloud hatékony használatát.

Szemléletváltás

Az átállás és az üzemeltetés során tehát szembe kell nézni a többszintű szemléletváltás nehézségeivel. Amennyiben nem a megfelelő célokat tűzik ki, akkor a magánfelhőbe költözéstől várt hatékonyság- és rugalmasságnövekedés nem fogja elérni a való életben tapasztaltakat. Szerencsére ezen kihívások zöme előre felmérhető és hatásuk csökkenthető, kiküszöbölhető – a cloudban kevéssé járatos vállalatok számára leginkább egy nagy tapasztalattal bíró partner segítsége révén.

Cloud & big data

Hardveresen is frissíthető okostelefonok

Saját gyermekével kel versenyre az Android atyja - két éve hagyta ott a Google-t, most egy keretmentes óriástelefonnal hívná ki a csúcskategóriás eszközöket.
 
Már közel 30 ezer szakember hiányzik a hazai IT-piacról. Sokan más országban keresik a lehetőségeiket. Visszafordítható-e a kivándorlási folyamat?

a melléklet támogatója az IThon.info

Hirdetés

Iránytű az IT piac kihívásaira

Mi lehet az alternatíva az informatikus munkaerőhiány csökkentésére, ha már a telefont szinte fel sem veszik, a LinkedIn-ről pedig leiratkoznak az IT szakemberek a túlontúl sok hasonló megkeresés miatt?

A VISZ az Infotér konferencián tárgyalta ki az IT-szakma képzési és munkaerő-piaci problémáit oktatási szakértők és cégvezetők segítségével.

2 millió forinttal díjazza a VISZ a legjobb középiskolát

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.