A helyszínt még keresik, a kiválasztott nagyváros a seattle-i tapasztalatok alapján nagyon-nagyon jól fog járni.
Hirdetés
 

Második észak-amerikai központjának felépítésére készül az Amazon, ezzel kapcsolatban pedig ajánlattételi felhívással fordult az állami és városi kormányzatokhoz, hogy kijelölje a leendő óriási projekt helysznét. A vállalat 5 milliárd dollárt (nagyjából 1250 milliárd forintot) szánna az Amazon HQ2-nek nevezett új létesítményre, ami nem csak a beruházás nagyságrendje miatt lesz főnyeremény a választott régiónak, hanem azért is, mert a társaság csütörtöki közleménye szerint 50 ezer embert foglalkoztatna a HQ2-ben.

Ez az Amazon elképzelései szerint ráadásul több tízezer kapcsolódó munkahely létrejöttét és több tízmilliárd dollárnyi egyéb befektetést vonzana az új főhadiszállás környékére, vagyis jelentős hatással lesz a szélesebb környezetére is. A cég jelenlegi, Seattle-ben működödő központja állítólag már 38 milliárd dollárra tehető plusz tőkét hozott a város gazdaságába 2010 és 2016 között,  és a 750 ezer négyzetméteren 33 épületet magában foglaló szörneyeteg több mint 40 ezer dolgozója már 43 milliárd dollárt hagyott ott a városi (tömeg)közlekedésben.

Az ajánlatokat október közepétől fogadják, és valamikor a jövő évben hoznak döntést a végleges helyszínről. Konkrét terveket még nem hoztak nyilvánosságra, de a seattle-i fejlesztések alapján látványos dolgokra számíthatunk – a fenti képen például a külvárosban tavasszal épített új kampusz részlete látható, amire egyébként összesen 4 milliárdot költenek.

Elképesztő sok embert vesznek fel

Az Amazon az év elején jelentette be, hogy a következő 18 hónapban 55 százalékkal növelné az Egyesült Államokban foglalkoztatott dolgozóinak létszámát, ami így végül elérné a 280 ezer főt. A héten egy új elosztóközpontot jelentettek be a New York-i Staten Islanden, és néhány hónappal ezelőtt egyedül Észak-Amerikában 50 ezer raktári állást hirdettek meg. Mindehhez jön a mostani terv az Amazon HQ2-ről, amivel a társaság újabb súlyponti régiót alakítana ki működésében az alapítása óta központi helyen álló Seattle mellett.

Seattle jelentős technológiai központnak számít az USA-ban, az Amazon mellett a Microsoft főhadiszállása is arrafelé található, de a hírek szerint az Amazon egyszerűen kinőtte a rendelkezésére álló teret. Az alapító elnök-vezérigazgató Jeff Bezos szerint a HQ2-t sem egy fióktelepnek szánják, hanem a mostani központtal egyenértékű csomópontnak. Ehhez most keresik a megfelelően "stabil és vállalkozásbarát", legalább egymilliós népességű nagyvárosi lokációt, amelynek alkalmasnak kell lennie arra is, hogy magához vonzza a tehetséges technológii szakembereket.
 

Másik kép az új seattle-i kampuszról, éppen egy jó nagy gödröt ásnak


Mindennek két szempontból van jelentősége: egyrészt az új helyszínre nem a meglévő munkaerőt telepítenék át, hanem nagyrészt toborzással népesítenék be. Másrészt a toborzás sikerességét nagyban befolyásolhatja, ha a cég nem csak versenyképes fizetéseket kínál, de olyan környezetet is, ahol a megélhetési költségek is elmaradnak a nem éppen alacsony seattle-i áraktól.

Az Amazon július végén tette közzé második negyedéves eredményeit, közel 38 milliárd dolláros forgalma 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A teljes vállalat üzemi profitrátája ismét nagyon alacsony, 1,7 százalékos volt, az AWS cloud üzletág viszont már a csoportszintű forgalom több mint 10 százalékát szállította, és 22 százalékos profitrátával működött. A befektetők a gyenge kulcsmutatók ellenére sem estek pánikba, valószínűleg úgy látják, hogy az Amazon jól költi el a befolyt pénzt – hosszabb távon pedig még több bevétellel, és idővel rendes profittal is kalkulálhatnak.

Piaci hírek

A legjobb IT-sokat keresik tizenkilenc kategóriában

Ha akarja tudni, mennyire jó, a hétvégén még jelentkezhet az Országos IT Megmérettetésre! CeBIT-es utazást is nyerhet.
 
Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.