A New York-i rendőröket tavaly októberben kezdték el felszerelni a Lumia okostelefonokkal. Most az egész megy a kukába, mindenki iPhone-t kap.
Hirdetés
 

A New York-i városi rendőrség (NYPD) még 2014-ben indított egy 160 millió dolláros keretköltségvetésű modernizációs programot, amelynek során két éven belül Windows alapú okostelefonokkal szerelték fel munkatársaikat. A telepítéseket tavaly októberben fejezték be, összesen 36 ezer rendőr kapott Windows Phone 8.1 rendszert futtató Lumia készülékeket, a megfelelő szoftverekkel és szolgáltatásokkal együtt.

Az eltelt időben azonban sokat változott a piac: a Windows részesedése például már a folyamat lezárultával 1 százalék körülire olvadt, a teljes előző évet tekintve pedig az eladott új okostelefonok mennyiségét tekintve 0,5 százalékosra csökkent. A kezdeti megfontolások állítólag arra az elképzelésre alapultak, hogy a Windows jobban együttműködne a szervezet által már használt, szintén Microsoft alapú videomegfigyelő rendszerrel.

Jelentős előrelépésnek tartották

A kiosztott Lumia 830 és Lumia 640 XL készülékeken (amelyek egyébként 2014-es és 2015-ös modellek) dolgozó Windows Phone 8.1-et azóta leváltotta a Windows 10 Mobile, maga a Microsoft pedig szép lassan lecsatlakozik az okostelefonos szegmensről. A Nokiától átvett alkalmazottakat szélnek eresztette, és komoly értékcsökkenéssel megszabadult a rosszul sikerült felvásárlás nyomán megszerzett üzleti egységektől is.

Az NYPD októberben még kiállt a túlhaladott eszközök mellett, hangsúlyozva, hogy azokat biztonságosabbnak ítéli az androidos megoldásoknál vagy éppen az iPhone-nál. Kiemelték, hogy most először a New York-i rendőröknek már van publikusan osztogatható mailcíme és hívószáma, a rendőrségi adatbázisokhoz való hozzáférés pedig drámaian egyszerűsödött az érintőképernyős mobilok kiosztásával.

Még jelentősebb előrelépés jön

Az elégedettség nem tartott sokáig, mivel tíz hónappal a program sikeres lezárását követően az NYPD bejelentette: iPhone-ra költözteti a nemrég Lumiákkal felszerelt több tízezer rendőrt. Az új okostelefonok telepítését már most ősszel megkezdik, amelyektől egyébként a válaszidők 8 százalékos további javulását várják. A lépés mögött hivatalosan a Windows Phone 8.1 támogatásának 2017 júliusi megszünése áll, amit a Microsoft pár hónappal a projekt elindítása után jelentett be, és mostantól jelentősen megdrágítaná a biztonsági üzemeltetést.

Az iPhone-okhoz – hasonlóan a windowsos készülékekhez – önmagukban állítólag ingyen jut a szervezet, de a szoftverekért és a szolgáltatásokért már komoly pénzt fizet. A New York Post beszámolójából kiderül, hogy a korábbi, 160 millió dollárban meghatározott keretősszegnek még így is csak kevesebb mint a felét használták fel, úgyhogy elvileg semmi akadálya, hogy jövő nyáron az egész flottát lecseréljék mondjuk androidos Samsungokra.

A tudósítás szerin felmerült ugyan az eszközök legalább egy részének Windows 10 Mobile-ra fejlesztése, a hatékony megoldásokat kedvelő rendőrségi döntéshozók azonban arra jutottak, hogy az egész boltot átviszik az Apple-höz.

A Microsoft a hírek szerint még nem engedte el száz százalékban az okostelefonos boltot, és egy utolsó kísérletre készül egy "Surface Phone" néven hivatkozott termékvonallal. Ezzel azonban a jelek szerint nem lesz könnyű dolga, ha ilyen tempóban veszti el a még meglévő ügyfeleket, akik nem feltétlenül érnek rá kivárni, hogy mi sül majd ki az egészből.

Mobilitás

A legjobb IT-sokat keresik tizenkilenc kategóriában

Ha akarja tudni, mennyire jó, a hétvégén még jelentkezhet az Országos IT Megmérettetésre! CeBIT-es utazást is nyerhet.
 
Hirdetés

Családi tradícióból okos vállalkozássá nőtt a motocross-iskola

Így építhet akár egy hagyományos technikai sportra is modern céget digitális eszközökkel.

Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.