A New York-i rendőröket tavaly októberben kezdték el felszerelni a Lumia okostelefonokkal. Most az egész megy a kukába, mindenki iPhone-t kap.
Hirdetés
 

A New York-i városi rendőrség (NYPD) még 2014-ben indított egy 160 millió dolláros keretköltségvetésű modernizációs programot, amelynek során két éven belül Windows alapú okostelefonokkal szerelték fel munkatársaikat. A telepítéseket tavaly októberben fejezték be, összesen 36 ezer rendőr kapott Windows Phone 8.1 rendszert futtató Lumia készülékeket, a megfelelő szoftverekkel és szolgáltatásokkal együtt.

Az eltelt időben azonban sokat változott a piac: a Windows részesedése például már a folyamat lezárultával 1 százalék körülire olvadt, a teljes előző évet tekintve pedig az eladott új okostelefonok mennyiségét tekintve 0,5 százalékosra csökkent. A kezdeti megfontolások állítólag arra az elképzelésre alapultak, hogy a Windows jobban együttműködne a szervezet által már használt, szintén Microsoft alapú videomegfigyelő rendszerrel.

Jelentős előrelépésnek tartották

A kiosztott Lumia 830 és Lumia 640 XL készülékeken (amelyek egyébként 2014-es és 2015-ös modellek) dolgozó Windows Phone 8.1-et azóta leváltotta a Windows 10 Mobile, maga a Microsoft pedig szép lassan lecsatlakozik az okostelefonos szegmensről. A Nokiától átvett alkalmazottakat szélnek eresztette, és komoly értékcsökkenéssel megszabadult a rosszul sikerült felvásárlás nyomán megszerzett üzleti egységektől is.

Az NYPD októberben még kiállt a túlhaladott eszközök mellett, hangsúlyozva, hogy azokat biztonságosabbnak ítéli az androidos megoldásoknál vagy éppen az iPhone-nál. Kiemelték, hogy most először a New York-i rendőröknek már van publikusan osztogatható mailcíme és hívószáma, a rendőrségi adatbázisokhoz való hozzáférés pedig drámaian egyszerűsödött az érintőképernyős mobilok kiosztásával.

Még jelentősebb előrelépés jön

Az elégedettség nem tartott sokáig, mivel tíz hónappal a program sikeres lezárását követően az NYPD bejelentette: iPhone-ra költözteti a nemrég Lumiákkal felszerelt több tízezer rendőrt. Az új okostelefonok telepítését már most ősszel megkezdik, amelyektől egyébként a válaszidők 8 százalékos további javulását várják. A lépés mögött hivatalosan a Windows Phone 8.1 támogatásának 2017 júliusi megszünése áll, amit a Microsoft pár hónappal a projekt elindítása után jelentett be, és mostantól jelentősen megdrágítaná a biztonsági üzemeltetést.

Az iPhone-okhoz – hasonlóan a windowsos készülékekhez – önmagukban állítólag ingyen jut a szervezet, de a szoftverekért és a szolgáltatásokért már komoly pénzt fizet. A New York Post beszámolójából kiderül, hogy a korábbi, 160 millió dollárban meghatározott keretősszegnek még így is csak kevesebb mint a felét használták fel, úgyhogy elvileg semmi akadálya, hogy jövő nyáron az egész flottát lecseréljék mondjuk androidos Samsungokra.

A tudósítás szerin felmerült ugyan az eszközök legalább egy részének Windows 10 Mobile-ra fejlesztése, a hatékony megoldásokat kedvelő rendőrségi döntéshozók azonban arra jutottak, hogy az egész boltot átviszik az Apple-höz.

A Microsoft a hírek szerint még nem engedte el száz százalékban az okostelefonos boltot, és egy utolsó kísérletre készül egy "Surface Phone" néven hivatkozott termékvonallal. Ezzel azonban a jelek szerint nem lesz könnyű dolga, ha ilyen tempóban veszti el a még meglévő ügyfeleket, akik nem feltétlenül érnek rá kivárni, hogy mi sül majd ki az egészből.

Mobilitás

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.