A Google rendszere felfalta az okostelefonokat, nyolc év alatt a nulláról indulva már a piac közel 90 százalékán trónol.
Hirdetés
 

Az évtized elején a mobil operációs rendszerek piaca a jelenleginél sokkal fragmentáltabb volt. Az iOS (pontosabban a mobilos OS X) 2007-es megjelenését, majd a Google Android 2008-as bemutatkozását követően már öt jelentősebb okostelefonos platform versenyzett egymással, és úgy tűnt, hogy további szereplők is helyet követelhetnek maguknak, mint például a Samsung által fejlesztett Bada.

Ez természetesen az alkalmazásfejlesztők vagy a tartalomszolgáltatók életét is megnehezítette, akiknek folyamatos döntéseket kellett hozniuk, melyik rendszert támogassák és aktuálisan melyiket hagyják figyelmen kívül. Ma már nincs ennyire nehéz dolguk: a piacon tulajdonképpen csak két platform maradt, a többi pedig eltűnt, vagy egészen jelentéktelen részesedéssel és növekedési kilátásokkal működik.

A Gartner adatai szerint a tavaly értékesített okostelefonok több mint 99 százalékán Android vagy iOS futott, az idei második negyedévben pedig az Android 87,7 százaléka és az iOS 12,1 százaléka mellett már tényleg a statisztikai hiba szintjén mozog minden más termék. Ez önmagában nem újdonság, hiszen a két platform – illetve részesedést tekintve egymagában az Android – már hosszú ideje kiszorította a versenytársakat, de a Statista most a Gartner információi alapján szemléletes ábrát készített az erőviszonyok változásáról, amit néhány korábbi eredménnyel mi is kiegészítettünk.

 

Operációs rendszerek piaci részesedése az eladott okostelefonok száma alapján
Infogram


Innentől bármilyen izgalmat csak a gyártók versenye tartogat, amelyben az Apple ugyanúgy saját magát képviseli, az idei második negyedévben világszerte eladott 360 millió okostelefonon azonban jóval többen osztoznak. A Strategy Analytics nemrég kiadott toplistája szerint az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus a legnépszerűbb készülék, megelőzve a Samsung Galaxy S8 és S8+ telefonokat. Az ötödik viszont már egy kínai gyártó, a Xiaomi lett április és június között, az öt legjobban keresett készülék pedig a globális értékesítés egyhatodát adta.

Mobilitás

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.