A Glassdoor kijött hagyományos százas listájával a legjobb topmenedzserekről. A Facebook vezérének bukása borítékolható volt, de a csúcsra egy meglepetésember került.

A Glassdoor az Egyesült Államok egyik legjelentősebb állásportálja, amely meglehetősen erős adatbázisra alapozva képes évente beszámolni arról, hogy a dolgozói visszajelzések alapján ki a legrátermettebbnek tartott vállalatvezető. A frissen kiadott Top100 eredményeit böngészve elmondható, hogy a technológiai szektor hosszú ideje tartó dominanciája folytatódott, ám azon belül nagy mozgásokat tapasztalni.

Minden változik, de a lényeg nem

A csúcsra ismét egy techcég első embere jutott, de Pat Gelsinger koronája azért némiképp meglepetést jelent. A VMware-t 2012-től irányító menedzser ugyan az elmúlt időszakban rendszeresen felbukkant az éves listákon, de tavalyelőtt például csak a 83., 2018-ban pedig a 78. helyre volt elég az osztályzata. A pályáját az Intelnél kezdő Gelsinger CTO-ként hívta életre az Intel Developer Forumot, majd később az EMC-nél töltött be több vezető beosztást. A WMware amerikában dolgozó munkatársainak elmúlt egy évben leadott visszajelzései szerint pedig munkáját gyakorlatilag hiba nélkül végzi (99%-os pozitív értékelés).
 


A legjobb tíz topmenedzser között négy tisztán informatikai kötődésű vezetőt találni. A Microsoft szempontjából különösen érdekes, hogy a redmondi óriás első számú embere mellett a nemrégiben felvásárolt LinkedIn vezérigazgatója is fel tudott kapaszkodni a legjobbak közé.

Ami a teljes mezőnyt illeti, ott sem kell szégyenkeznie a techszektornak, hiszen 27 helyet sikerült elfoglalni. A többi terület ehhez képest messze lemaradt. Az egészségügyi vállalatok közül 12-t, a gyártók köréből pedig 8-at lehet találni a legjobb száz cég között.

A tavalyi listához képest egyébként sokat változott a tabló, hiszen 40 új szereplő került fel, köztük a Salesforce két társvezetője, a PayPal első számú embere és a Cisco vezérigazgatója.

Bűn és bűnhődés

A mostani összeállítás egyértelmű negatív sztoriját a Facebook alapító-irányítója adja. Mark Zuckerberg 2013-ban még annyira kedvelték az alkalmazottai, hogy az első helyet is képes volt megszerezni. Utóbbit ugyan később elvesztette, de rendszeresen az élmezőnyben szerepelt ezt követően is. Ám ahogy nőtt a cég, úgy kezdett visszacsúszni Zuckerberg. 2016-ban még 4. volt, 2017-ben már csak a 10., 2018-ban pedig a 18. helyen végzett. De mindez semmi ahhoz képest, amennyit most bukott, hiszen az idei listán az 55. pozícióban találjuk.

Nem nehéz összefüggést találni a vállalatvezetői imázs erodálása és a céget kísértő botrányok, kétes ügyek sora között. A vesszőfutás a Cambridge Analytica ma már unalomig ismert ügyével indult, de azt követően is számos esetben bebizonyosodott, hogy a cég nem feltétlenül úgy tesz, mint ahogy azt vállalja, vagy elvárható lenne. A folyamatos fogadkozások a szebb jövővel kapcsolatban pedig láthatóan már nem mindenkit hatnak meg.

Érdekes azonban, hogy Zuckerberg még a mostani óriási bukta után is "partiban maradt" a rivális óriáscégek vezetőinek többségével. A már említett Nadellától jócskán lemaradva Sundar Pichai (Google) a 46. pozíciót birtokolja, az Apple-t irányító Tim Cook pedig csak a 69. helyre tudott felkapaszkodni. Utóbbi mellett szól azonban, hogy facebookos kollégája mellett ő a másik olyan vezető, aki az elmúlt hét évben folyamatosan képes volt a legjobbak között maradni. És persze azt is érdemes tisztázni, hogy erre a listára csak olyan menedzserek tudnak felkerülni, akik a beosztottjaik elsöprő többségétől (90+%) pozitív visszajelzéseket tudtak begyűjteni. Az Amazont irányító Jeff Bezosnak például ez megugorhatatlan szintnek tűnik.

Közösség & HR

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.