Tegnaptól nincs támogatás hozzá, pedig még mindig több millióan használják.

Különösebb hírverés nélkül három év után leállította a Microsoft a Windows Phone 8.1 támogatását. A jövőben ehhez az operációs rendszerhez nem lesznek sem frissítések, sem műszaki támogatás. Pedig még mindig sokan használják a 2014-ben kiadott operációs rendszert, részben azért, mert csak a telefonok egy részén lehetett frissíteni Windows 10-re.

Bár mind a mai napig több millióan használnak valamilyen WP-verziót futtató okostelefont, összességében ez mára olyan alacsony piaci részesedést jelent, hogy a Statista globális okostelefon-értékesítést operációs rendszerek szerint összegző adataiban (lásd a grafikont) 2016 utolsó negyedévében szerepelt önállóan a Microsoft, akkor is már csupán 0,3 százalékos piaci részesedéssel. Az idei első negyedévben pedig bekerült az "egyéb" kategóriába, amely mindössze 0,2 százalékát teszi ki az értékesítéseknek. (Csak hogy érzékeljük az arányokat: a GSMA legfrissebb The Mobile Economy jelentése szerint 7,9 milliárd mobil kapcsolat – azaz SIM – jut 4,8 milliárd előfizetőre.)

Nagy reményekkel indultak

A Microsoft 2010-ben adta ki mobil operációs rendszerének első változatát, a még Windows CE-re épülő WP7-et, amit a barcelonai Mobile World Congressen mutattak be. A készülékek csak az év őszén kerültek piacra, és nem éltek hosszú életet, mert már 2012 októberében jött a Windows NT kernelére épülő WP8 , majd bő másfél évvel később a WP8.1, amelyre már a Cortana is elkészült. A probléma csupán az volt, hogy a korábbi, 7-es, pontosabban akkor már 7.8-as készülékeket nem lehetett frissíteni WP8-ra, azaz aki lépést akart tartani az operációs rendszer fejlődésével, kénytelen volt új telefont is vásárolni. (A Microsoft bizonyos funkciókat megoldott a 7.8-asnál is frissítés formájában.)

Az sem segítette a Microsoft operációs rendszerét, hogy bár több gyártó is piacra dobott windowsos mobilt, az operációs rendszer lényegében megmaradt egygyártósnak: egyedül a Nokia gyártott számottevő mennyiségben okostelefont a Microsoft rendszerével.

Ennek ellenére a piackutatók a WP8 megjelenésekor még azt jósolták, hogy a Microsoft – a desktop felé történő átjárás biztosításával – komoly szereplője lehet a mobil eszközök piacának, mert erőteljesebben bele tud szólni a PC és a mobilipar közötti közdelembe. Az akkori felmérések egyébként azt mutatták, hogy vállalati környezetben nagy reményeket fűztek a csempés felületű rendszerhez: az USA-ban 2012 őszén a vállalatok 48 százaléka azt tervezte, hogy mobil rendszerét windowsos platformra építi.

Rengeteg pénzből óriási kudarc

Az ígéretes indulást azonban sikertelenségek sorozata követte. Bármennyire is igyekeztek Redmondban, az Android (főleg a Samsungnak köszönhetően) és az Apple az iOS-szel állva hagyta a Microsoftot. A költségek eközben nőttek, a piaci részesedés meg folyamatosan zsugorodott. Ebben a helyzetben jó ötletnek tűnt, hogy a Microsoft felvásárolja az évek óta gyengélkedő Nokia mobilos üzletágának felvásárlásával egy kézbe vonja össze az operációs rendszer és a hardver fejlesztését (végső soron az Apple sikerének is ez az egyik kulcsa).

A trendet azonban sem a felvásárlás – amelynek lezárásához közel egy év kellett – sem a Windows Phone 8.1 megjelenése sem tudta megfordítani. Az operációs rendszert 2014 áprilisában mutatták be. A stratégiai is változott, a felső kategóriás Lumia 930 mellé ugyanis két olcsóbb telefont is (Lumia 630, 635) is piacra dobtak. Az első készülékek egyébként még Nokia Lumiaként kerültek a boltokba.

 
Global market share held by the leading smartphone operating systems in sales to end users
Create line charts


A Nokia-üzlet – és vele a mobil üzletág – azonban óriási bukás volt. A vállalat szűk két évvel azután, hogy felvásárolta a finneket, 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni a mobilos üzletág miatt, és elbocsátott közel nyolcezer embert is. Az üzletág azonban csak a következő évben, 2016 tavaszán nullázódott le végleg, amikor újabb 1 milliárd dolláros értékcsökkenést, valamint közel kétezer ember elbocsátását jelentették be Redmondban.

Ma már mellékszál a saját mobil

Érdekes módon még akkor sem mondta ki a cég menedzsmentje egyértelműen, hogy végleg leszámolnának a mobilfejlesztésekkel. De már akkor látszott, hogy a WP8.1 napjai meg vannak számlálva. A Microsoft a Windows 10 2015-ös megjelenés után elsősorban a desktopra koncentrált. A WP8.1 pedig már annyira sem volt érdekes, hogy minden WP8.1-es készülékhez biztosítsák a frissítést Windows 10-re.

Az biztos, hogy sokak elkötelezett Windows Phone-használót érint kellemetlenül a döntés. Becslések szerint ugyanis a windowsos mobilok négyötödén még mindig a WP7.8 vagy 8.1 fut.

Konzumer tech

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.