Tegnaptól nincs támogatás hozzá, pedig még mindig több millióan használják.

Különösebb hírverés nélkül három év után leállította a Microsoft a Windows Phone 8.1 támogatását. A jövőben ehhez az operációs rendszerhez nem lesznek sem frissítések, sem műszaki támogatás. Pedig még mindig sokan használják a 2014-ben kiadott operációs rendszert, részben azért, mert csak a telefonok egy részén lehetett frissíteni Windows 10-re.

Bár mind a mai napig több millióan használnak valamilyen WP-verziót futtató okostelefont, összességében ez mára olyan alacsony piaci részesedést jelent, hogy a Statista globális okostelefon-értékesítést operációs rendszerek szerint összegző adataiban (lásd a grafikont) 2016 utolsó negyedévében szerepelt önállóan a Microsoft, akkor is már csupán 0,3 százalékos piaci részesedéssel. Az idei első negyedévben pedig bekerült az "egyéb" kategóriába, amely mindössze 0,2 százalékát teszi ki az értékesítéseknek. (Csak hogy érzékeljük az arányokat: a GSMA legfrissebb The Mobile Economy jelentése szerint 7,9 milliárd mobil kapcsolat – azaz SIM – jut 4,8 milliárd előfizetőre.)

Nagy reményekkel indultak

A Microsoft 2010-ben adta ki mobil operációs rendszerének első változatát, a még Windows CE-re épülő WP7-et, amit a barcelonai Mobile World Congressen mutattak be. A készülékek csak az év őszén kerültek piacra, és nem éltek hosszú életet, mert már 2012 októberében jött a Windows NT kernelére épülő WP8 , majd bő másfél évvel később a WP8.1, amelyre már a Cortana is elkészült. A probléma csupán az volt, hogy a korábbi, 7-es, pontosabban akkor már 7.8-as készülékeket nem lehetett frissíteni WP8-ra, azaz aki lépést akart tartani az operációs rendszer fejlődésével, kénytelen volt új telefont is vásárolni. (A Microsoft bizonyos funkciókat megoldott a 7.8-asnál is frissítés formájában.)

Az sem segítette a Microsoft operációs rendszerét, hogy bár több gyártó is piacra dobott windowsos mobilt, az operációs rendszer lényegében megmaradt egygyártósnak: egyedül a Nokia gyártott számottevő mennyiségben okostelefont a Microsoft rendszerével.

Ennek ellenére a piackutatók a WP8 megjelenésekor még azt jósolták, hogy a Microsoft – a desktop felé történő átjárás biztosításával – komoly szereplője lehet a mobil eszközök piacának, mert erőteljesebben bele tud szólni a PC és a mobilipar közötti közdelembe. Az akkori felmérések egyébként azt mutatták, hogy vállalati környezetben nagy reményeket fűztek a csempés felületű rendszerhez: az USA-ban 2012 őszén a vállalatok 48 százaléka azt tervezte, hogy mobil rendszerét windowsos platformra építi.

Rengeteg pénzből óriási kudarc

Az ígéretes indulást azonban sikertelenségek sorozata követte. Bármennyire is igyekeztek Redmondban, az Android (főleg a Samsungnak köszönhetően) és az Apple az iOS-szel állva hagyta a Microsoftot. A költségek eközben nőttek, a piaci részesedés meg folyamatosan zsugorodott. Ebben a helyzetben jó ötletnek tűnt, hogy a Microsoft felvásárolja az évek óta gyengélkedő Nokia mobilos üzletágának felvásárlásával egy kézbe vonja össze az operációs rendszer és a hardver fejlesztését (végső soron az Apple sikerének is ez az egyik kulcsa).

A trendet azonban sem a felvásárlás – amelynek lezárásához közel egy év kellett – sem a Windows Phone 8.1 megjelenése sem tudta megfordítani. Az operációs rendszert 2014 áprilisában mutatták be. A stratégiai is változott, a felső kategóriás Lumia 930 mellé ugyanis két olcsóbb telefont is (Lumia 630, 635) is piacra dobtak. Az első készülékek egyébként még Nokia Lumiaként kerültek a boltokba.

 
Global market share held by the leading smartphone operating systems in sales to end users
Create line charts


A Nokia-üzlet – és vele a mobil üzletág – azonban óriási bukás volt. A vállalat szűk két évvel azután, hogy felvásárolta a finneket, 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni a mobilos üzletág miatt, és elbocsátott közel nyolcezer embert is. Az üzletág azonban csak a következő évben, 2016 tavaszán nullázódott le végleg, amikor újabb 1 milliárd dolláros értékcsökkenést, valamint közel kétezer ember elbocsátását jelentették be Redmondban.

Ma már mellékszál a saját mobil

Érdekes módon még akkor sem mondta ki a cég menedzsmentje egyértelműen, hogy végleg leszámolnának a mobilfejlesztésekkel. De már akkor látszott, hogy a WP8.1 napjai meg vannak számlálva. A Microsoft a Windows 10 2015-ös megjelenés után elsősorban a desktopra koncentrált. A WP8.1 pedig már annyira sem volt érdekes, hogy minden WP8.1-es készülékhez biztosítsák a frissítést Windows 10-re.

Az biztos, hogy sokak elkötelezett Windows Phone-használót érint kellemetlenül a döntés. Becslések szerint ugyanis a windowsos mobilok négyötödén még mindig a WP7.8 vagy 8.1 fut.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.