Ahelyett, hogy a való életben csapnák oda a földhöz a fejlesztők a repülő eszközöket, virtuális környezetben tehetik próbára a drónokat.

Arial Informatics Robots Platform név alatt adta ki virtuális valóságra alapuló tesztkörnyezetét a Microsoft. Mivel nyílt forrású alapokon nyugszik, bárki számára letölthető a GitHubról. A vállalat állítása szerint ez az eddigi legvalóságszerűbb környezet, jobb fizikával és a való életbeli paraméterek jobb visszaadásával rendelkezik, mint bármilyen hasonló korábbi fejlesztés.

Olcsóbb és gyorsabb

Épp itt volt az ideje annak, hogy komoly támogatást kapjon a drónok VR tesztelése. Ahogy a termékfejlesztési, -gyártási eljárások prototípus tesztelési fázisa is egyre inkább digitálissá válik, virtuális környezetben zajlik az új eszközök kipróbálása, úgy az emberi vezető nélküli repülő eszközöknél is aktuális lett ennek lehetősége.

Amint azt a Microsoft blogja írja, az Aerial Informatiocs and Robotics platform egyszerre két problémát is megold. Egyrészt lehetővé teszi a nagy adathalmazon való tesztelést, másrészt a szimulátorban való hibajavítást (debug). Valószerű szimulációs eszközöket nyújt a tervezőknek és fejlesztőknek, hogy a kereskedelmi forgalomba szánt termékeket alapos tesztelésnek vethessék alá még a tömeggyártás/megjelenés előtt.

A platform kiaknázza a fizikai és észlelési számítógépes modellekben elért legfrissebb fejlesztéseket, hogy pontos, való világot utánzó szimulációs környezetet hozzon létre. A realisztikus virtuális világ révén olyan összetett feladatok végrehajtása és tanulmányozása válik lehetővé, amik egyébként időrabló és/vagy kockázatos feladatot jelentenének a valódi világban (és olyan kiegészítők alkalmazását igénylik, mint a mini ejtőernyők).

Például egy ütközésszimulátor akár több tucatszor történő futtatása virtuálisan semmibe sem kerül, mégis nagyon hasznos adatokat adhat a leendő repülő eszközök tervezése, kialakítása tekintetében. Ezzel szemben ugyanez fizikailag létező, megépített drónok esetében irreálisan megdobná a tervezési/fejlesztési költségeket.

Nagy üzlet a drónvadászat
Világszerte már száznál is több cég kínkülönböző megoldásokat a drónproblémára, nem utolsósorban azért, mert a hatósági szabályozás nem igazán tart lépést a repülő eszközök gyors terjedésével és az ennek nyomán felmerülő kérdésekkel.

A Közel-Keleten a felső kategóriás szállodák amiatt nyűgösek, hogy drónokkal kémkednek a náluk vendégeskedő hírességek után. Erre a problémára, jobban mondva a probléma megoldására pedig már több startup vállalkozás is alakult, amely a luxusszállodák védelméről gondoskodik.

A konfliktusövezetekben (így Ukrajnában vagy Szíriában is) már gyakran alkalmaznaknak boltban kapható, otthoni felhasználásra szánt drónokat felderítési feladatokra vagy akár improvizált távirányítású bombaként. Ezekre a problémákra adnak válaszokat a drónvadász startupok.

Ez még csak az első lépés

Persze a való világ fizikájának alkalmazása nem új, a legfejlettebb számítógépes játékok és a CGI filmek nagymértékben támaszkodnak rá. De ez az első alkalom a Microsoft elmondása szerint, hogy ennyire kidolgozott, fotorealisztikus tesztelőkörnyezet áll virtuális tesztelési célokra. Redmond tervei ráadásul ennél is nagyratörőbbek: a Bill Gates alapította vállalat úgy véli, hogy a jelenlegi keretrendszer később akár a számítógépes látás vagy a gépi tanulás céljaira is felhasználhatóvá válhat.

Habár a való világban zajló termékpróbákat semmi sem helyettesítheti teljes mértékben, nem kérdés, hogy az első komplex tesztek VR-ben való futtatása emberi és pénzügyi erőforrások garmadáját spórolhatja meg. Ráadásul minden egyes teszt tetszőleges alkalommal megismételhető, ha szükséges, változatlan paraméterek mellett.

A drónrajongókat minden bizonnyal örömmel fogja eltölteni a tudat, hogy a DJI és a MavLink drónok támogatása már megoldott, és mivel a platform nyílt alapokon nyugszik, valószínűleg a többi, ismert dróngyártó támogatása is hamarosan megjelenhet.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.