A társaság az év elején kezdte el személyes találkozókon is ellenőrizni a piacterén megjelenő kereskedőket, amit a világjárvány miatt egy ideje már online konferenciahívások formájában végez.
Hirdetés
 

Az Amazon az év elején kezdte el az az eladók azonosítására szolgáló pilot programot, amely többek között a személyes találkozót is magában foglalja vállalat piacterén megjelenő kereskedőkkel. A többi kockázatértékelő intézkedés mellett az Amazon ezzel is azt célozza, hogy a világ legnagyobb online kiskereskedelmi platformján az elfogadható szintre szorítsa a hamisított és nem biztonságos termékek előfordulását. A jelenségre a hírek szerint már olyan márkák panaszkodnak, mint az Apple vagy a Nike, másokat pedig eleve visszatart attól hogy megjelenjenek az Amazon piacterén.

A kezdeményezést rövid időn belül elkaszálta a koronavírus-járvány, körülményessé vagy lehetetlenné téve a találkozók megszervezését, így az Amazon már február óta videokonferenciákon próbálja lebonyolítani a személyes azonosítást. A cég vasárnapi közlése szerint már több mint ezer kínai, amerikai, brit és japán céggel folytatta le az eljárást; a Reuters vonatkozó tudósítsából kiderül, hogy az alapos vizsgálatokra elsősorban az olyan, Kínában működő eladók dolgát nehezíti meg, akik privát hálózatokon keresztül több fiókot is üzemeltetnek, vagy meghamisított számlákkal igazolják magukat.

Nő az üzlet, nő a probléma

A hírügynökség ezzel kapcsolatban a Marketplace Pulse 2019-es statisztikáját idézi, amiből az is kiderül, hogy Európa 10 ezer legnagyobb forgalmat lebonyoító amazonos kiskereskedője között már nagyjából 4 ezer kínai vállalkozás volt. A társaságnak eközben a világjárvánnyal is egyre növekszik a forgalma. Húsvét hétfőn az Amazon bejelentette, hogy világszerte 75 ezer raktári munkás és sofőr felvételével növelné szállítási kapacitását, pedig alig egy hónappal korábban már beharangoztak egy 100 ezer fős globális létszámbővítést az online vásárlók kiszolgálásának felgyorsítására.

Ahogy akkor írtuk, a látványos bővítés hírét a befektetők is jól fogadták, és az Amazon részvényárfolyama egyből 5 százalékot emelkedett, a cég piaci kapitalizációja pedig már az 1,2 ezer milliárd dollárt is meghaladja. A vállalat kiskereskedelmi platfromján megjelenő hamis vagy nem megfelelően kezelt cikkek azonban folyamatosan problémát okoznak, elsősorban a presztízsmárkák vonatkozásában, így az Amazon kénytelen komoly erőfeszítéseket tenni a rosszindulatú piaci szereplők és a hamisított áru kiszorítására.

Április elején a vállalat éppen megnyert egy csatát a luxusmárkákkal szemben, amennyiben az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása kimondta, hogy az online kereskedelmi platformok üzemeltetői nem tehetők felelőssé azért, ha a kereskedelmi partnereik által jogsértő módon kezelt termékeket jóhiszeműen raktározzák vagy kiszállítják. A mérkőzésnek azonban koránt sincs vége, mivel az európai bíróságok továbbra is rá akarják kényszeríteni a szolgáltatókat a hamisítványok, másolatok vagy jogsértő módon forgalmazott eredeti cikkek teljeskörű kiszűrésére.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.