Napi három könyvet lehet feltölteni a Kindle Direct Publishing rendszerébe; ha nem segít, csökkentik a számot...
Hirdetés
 

Arról korábban is írtunk, hogy az Amazon egyre nehezebben kezeli az MI-vel generált könyveket. De szerencsére itt a megoldás! A napokban rövid bejegyzés került ki az Amazon Kindle Direct Publishing (KDP) rendszerének oldalára. Az Amazon tájékoztatja ügyfeleit, hogy korlátozza az egy felhasználó által naponta feltölthető címek (kiadói gyakorlatban: önálló kötetként megjelent művek) számát.

Mert "aktívan figyelemmel kísérjük a generatív mesterséges intelligencia gyors fejlődését és annak olvasásra, írásra és publikálásra gyakorolt hatását, és továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lehető legjobb vásárlási, olvasási és publikálási élményt nyújtsuk szerzőinknek és ügyfeleinknek" – szól a magyarázat.

Mint az Amazon közölte, a limit egyelőre napi három cím, de ezt később felülvizsgálják, és ha szükségesnek látják, csökkenthetik. Azt azonban a KDP oldalán is hangsúlyozza a közlemény, hogy az intézkedés csak keveseket érint, és a szerzők kérhetik is, hogy rájuk ne vonatkozzon az általános mennyiségi korlátozás.

Mint halottnak a csók...

A KDP fontos szerepet tölt be a könyvpiacon. Elsőként tette lehetővé ugyanis, hogy a szerzők önállóan adják ki könyveiket, és azok egyből be is kerüljenek egy nagy értékesítési hálózatba. Ha valaki termékeny szerző volt, és megtalálta az olvasóközönségét, szépen tudott keresni a rendszerben annak ellenére, hogy a bevételek jelentősebb részét (kb. 70-80 százalékát) az Amazon teszi zsebre, és csak a maradék megy a könyvek előállítóinak.

A generatív mesterséges intelligencia fejlődése azonban teljesen új helyzetet teremtett. Ma már olyan minőségű szövegeket képes előállítani az MI pillanatok alatt és szinte bármilyen témában, hogy segítségével az élelmes "szerzők" képesek elárasztani az online publikációs felületeket – a KDP-t is – tartalmakkal. A The Guardiannek Miriam Johnson, az Oxford Brookes Egyetem tanára azt mondta, hogy akik azzal keresnek pénzt, hogy MI-vel generált könyvekkel árasztják el a piacot, meg fogják találni a módját, hogy kicselezzék a mennyiségi szabályt.

Ennél jobb ötlet volt az Amazon múlt héten bevezetett szabálya, hogy a szerzők kötelesek tájékoztatni a céget, ha kiadványukban bármilyen MI segítségével előállított tartalmi elemet felhasználtak. De Johnson szerint ez csak akkor érne valamit, ha az Amazon képes lenne ellenőrizni a szerzők állítását.

Az Amazon rendszerének szűrési-ellenőrzési képességeiről egyébként sokat elmond, hogy egészen gyatra minőségű (és valószínűleg MI-vel generált) műveket minősít bestsellernek. (A The Register példaként hoz egy MI-s nyelvi furcsaságok tömkelegét tartalmazó könyvet, ami a hawaii Maui szigetén pusztító erdőtüzek teljes történetének leírását ígérte – még azelőtt, hogy a tűzvészt sikerült volna elfojtani...).

Az egyértelműbb eseteket sem kezelik

De bele lehet futni másféle furcsaságokba is az Amazonon: Jane Friedman blogger, aki oldalán a kiadói iparággal foglalkozik, augusztus elején számolt be arról, hogy több valószínűsíthetően MI által generált könyvet talált, amit az ő neve alatt publikáltak. Feljelentést tett a cégnél. Az Amazon válasza: "Kérjük, adjon meg nekünk minden olyan védjegybejegyzési számot, amely az igényével kapcsolatos." A könyveket aztán eltávolították, de valószínűleg nem az Amazon, hanem a csalók. Friedman szerint őt némileg védi az ismertsége. De mi van azokkal a kevésbé ismert szerzőkkel, akik ilyen csalás áldozatai lesznek? – teszi fel a kérdést.

Mindezek a problémák arra utalnak, az MI-fejlesztés terén valami nagyon félremehetett az Amazonnál. Amikor 2014-ben bemutatták Alexát, óriási dobásnak ígérkezett, de épp a közelmúltban derült ki, hogy egyelőre nem tud kilépni abból a szerepkörből, hogy minél több vásárlót tereljen rajta keresztül a cég online áruházaiba. Eközben a generatív MI szélesebesen robog el a vállalat mellett, és ha nem vigyázunk, két pofára falja fel azt a platformot, ami az Amazont is naggyá tette: az internetet.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.