A Microsoft a nyolcadik multinacionális cég, amellyel – az IKT-szektorból elsőként – stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány. A megállapodás ünnepélyes aláírásakor nem volt hiány ígéretekben.
A Microsoft Magyarország székházában írták alá azt a szerződést, amely rögzítette: a Microsoft is belép a „jó multik” sorába. A közel húsz éve Magyarországon tevékenykedő vállalat ügyvezető igazgatója, Papp István köszöntőjében hangsúlyozta: egy multinacionális cég nem gyarmatosító. Elemi érdeke, hogy szimbiózisban éljen a befogadó országgal, annak kultúrájával. Az ügyvezető igazgató ezt azzal támasztotta alá, hogy például a cég száz százalékban magyar munkavállalókat alkalmaz, és számtalan módon részt vesz a magyar gazdaság támogatásában. Példaként említette az oktatás segítését a tiszta szoftver programmal, vagy az aktív szerepvállalást a digitális írástudatlanság felszámolásában.  „A Microsoft húsz esztendeje Magyarország hűséges szövetségese, és most már papírunk is van erről” – fogalmazott a cégvezető.


(MTI fotó: Soós Lajos)

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára, elmondta, azért tartja fontosnak a magyar kormány a stratégiai partnerség kialakítását a Microsofttal, mert amellett, hogy maga a cég is nagyban hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez, mintegy 3 ezer partnerén keresztül mintegy 50 ezer ember munkahelyére van hatással. Szijjártó arról beszélt, hogy Magyarországnak erős termelő szektorra – jelentsen ez bármit is – és mellette tudásközpontú iparra van szüksége. Ez utóbbi elsősorban az infokommunikációs és technológia szektort jelenti. Ennek helyzetbe hozását célozza – Szijjártó szerint – a hazai felsőoktatás meglehetősen zajos visszhangot kiváltó átalakítása is. Arra nem tért ki az államtitkár, hogyan függ össze az IKT-szektor számára fontos mérnökképzés államilag támogatott hallgatói helyeinek csökkentése a kormány célkitűzéseivel. (A támogatott helyek csökkentését az IVSZ is kifogásolta, sőt javaslatot is adott a probléma áthidalására.) Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a kormány például úgy támogatná a kutatás-fejlesztési tevékenységet, hogy 500 ezer forintig elengednék a fejlesztőmérnökök bérét terhelő járadékokat.

Fókuszban az oktatás és a K+F A megállapodás érinti az oktatást, kutatás-fejlesztés támogatását, valamint a partneri hálózat fejlesztését is (.pdf). A Microsoft többek között támogatást nyújt a közszférának a YouthSpark programon keresztül, mely magyarországi fiataloknak biztosít globális továbbképzési programokat. Ingyenesen biztosítja diákoknak és tanároknak az Office365-öt az oktatásban. Emellett a Digitális Írástudás Tananyag segítségével támogatja az alapvető számítógépes ismeretek és készségek elsajátítását. Emellett aktív szerepet vállal a kutatóközpontok és egyetemek k+F tevékenységében.

A megállapodás az országimázst érintő kérdéskörre is kitér: a dokumentum szerint „a Microsoft kifejezi készségét, hogy Magyarországot, mint gazdasági partnert és befektetési telephelyet nemzetközi szinten bemutassa és ismertté tegye.”

Infotér 2012: mérlegen az informatikai stratégia
Ingyen ajánlja fel ingyenes szolgáltatásait a Microsoft

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.