A dél-koreai vállalat öt év alatt tervezi a hatalmas összeg elköltését, amelynek két fókuszpontja a csipgyártás és a biofarmácia.

Öt év alatt, azaz 2026-ig bezárólag összesen 450 trillió wont költ beruházásokra és kutatásfejlesztésre a Samsung. A most bejelentett, nagyjából 355 milliárd dollárt jelentő fejlesztési tervek több mint 30 százalékkal haladják meg azt a szintet, amely a cégnél a korábbi ötéves időszakban valósult meg.  

A globális szabadalmi versenyben élen járó Samsung által vázolt program keretében elsősorban stratégiai üzletágakra fókuszálnak, ezek közé tartoznak a félvezetők, a biofarmácia és az új generációs technológiák. A tőkekiadásokra és kutatásra szánt 450 trillió won 80 százalékát hazai terepen, Dél-Koreában fektetik be. A cég becslése szerint a grandiózus expanzió 80 ezer új munkahelyet is teremt majd az elkövetkező időszakban.

A friss adatok tulajdonképpen a tavaly nyilvánosságra hozott hároméves terv újrarajzolásának, kibővítésének is tekinthetők. A Samsung 2021-ben arról beszélt, hogy három év alatt 240 billió wont fog költeni a stratégiai ágazatokra. A tavaly megfogalmazott célokhoz képest a mostani terv mind nagyságrendjében, mind munkahelyteremtő képességében komolyabb vállalásnak minősül.

Részletes útiterv

Ami a konkrétumokat illeti, a pénzből biztosan bőven jut majd a memóriacsipek tökéletesítésére, de a cég erősíteni kívánja az új gyártási anyagokkal és csiparchitektúrával kapcsolatos kutatásokat is. A tervezett beruházások terepe lesz a logikai csipek fejlesztése, különös tekintettel az alkalmazásprocesszorokra és a képérzékelőkre. A tervek között szerepel továbbá olyan processzorok tervezése, amelyekben egyesítik a memóriával kapcsolatos és a feldolgozási funkciókat.

A szerződéses félvezetőgyártás témájában a 3 nanométeres technológián alapuló csipek tömeggyártásának mielőbbi megvalósítása a cél. A terület fontosságát bizonyítandó a cég azt mondta, amennyiben a Samsung üzletága képes lesz a szektor legnagyobb szereplőjévé nőni, az olyan hatással lehetne Dél-Koreára, mintha egy másik, a jelenlegi Samsung Electronicsnál nagyobb konglomerátum fűtené az ország gazdasági összteljesítményét.

A kormányzati célok mindezzel egybevágnak, hiszen Dél-Korea vezetés (sok más régióhoz, példuál az EU-hoz hasonlóan) kiemelt fontosságot tulajdonít a félvezetőgyártásnak, amelyet jelentős állami támogatással igyekszik erősíteni.

A biofarmácia területén a szerződéses gyártással foglalkozó leányvállalatok (Samsung Biologics és Bioepis) esetében kulcsfontosságú a gyártási kapacitás, illetve általában a portfólió bővítése. Végezetül a beruházási terv részét képezik a szintén stratégiai ágazatok közé sorolt 5G-s és 6G-s távközlési hálózatok, valamint a mesterséges intelligencia.

Piaci hírek

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.