A jellemzően a Kremlnek kedves célpontokat támadó hekkerbanda állítólagos fejének személyes információi a helyi állami média hasábjain tűntek fel.
Hirdetés
 

Úgy tűnik, Oroszország mindig képes meglepetéssel szolgálni. Legutóbbi példát erre a Gazeta.ru publikációja szolgáltatta, amelyben megnevezik és fotón is bemutatják a világ egyik leghírhedtebb internetes bűnbandájának, a Killnetnek az állítólagos vezetőjét. 

Az állami tulajdonú Sberbank médiaportfóliójához tartozó orgánum szerint a Killmilk becenéven futó személy valódi neve Nyikoláj Szerafimov. A 30 éves férfit a lap beszámolója alapján a "kollégák" és az orosz bűnöldözési szervektől származó információk alapján sikerült beazonosítani. Az egyik hekker közölte azt is, hogy Szerafimov korábban már ült börtönben is kábítószerterjesztés és -termelés miatt, ezt azonban a lap egyelőre nem tudta hivatalos forrásból megerősíteni.

Mivel az internetes bűnözői csoportok tagjai általában mindent megtesznek azért, hogy elrejtsék valódi identitásukat, így a Gazeta.ru cikke minden bizonnyal csakis úgy jelenhetett meg a kormány által maximáisan ellenőrzött médiatérben, hogy Killmilk valamiért "kiesett a pixisből". Mindezek alapján akár valósak is lehetnek azok a pletykák, miszerint a Killnet orosz állami szerveket, valamint helyi vállalatokat kezdett támadni.

Egy a Gazeta.ru-nak nyilatkozó hekker szerint az orosz állam érdekei mentén tevékenykedő hacktivista csoportok jelentős része nem kedveli Killmilket, és sok embernek elege van belőle. Eddig azonban a nyílt konfrontációt pontosan azzal tudta elkerülni, amivel most szembesült: riválisait, ellenlábasait ugyanis azzal tartotta sakkban, hogy azok nem akarták megkockáztatni kilétük felfedését.

A rendszer lelkes támogatói (voltak?)

A fentiek már csak azért is meglepőek, mivel a Killnetet az egyik legharcosabb hekkercsapatként tartották számon, amely teljes mellszélességgel támogatta a Kreml törekvéseit. Ukrajna lerohanása óta számos akcióval igyekeztek Oroszország ellenfeleinél zavart kelteni. Tavaly ősszel például több amerikai reptér honlapját sikerült időlegesen működésképtelenné tenniük túlterheléses támadásokkal. Pár nappal előtte pedig szintén DDoS-támadásokkal kényszerítettek térdre több kormányzati és vállalati honlapot az USA számos államában.

Ugyanez a csoport vállalta magára a 2022 nyarán Litvániát ért kibertámadásokat. A balti ország rendszerei a Litvánia által a kalinyingrádi orosz terület ellen bevezetett áruszállítási blokád miatt kerültek erős nyomás alá. De a Killnet neve felbukkant már többek között román és japán kormányzati szervek, vállalatok webhelyei ellen intézett internetes támadásoknál is.

Biztonság

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.