Egy hónap sem telt azóta, hogy egy befektőti csoport konkrét felvásárlási ajánlatot tett a gyengélkedő cégre, a kanadaiak azonban ma bejelentették, hogy nem lesz akvizíció. A BlackBerry egymilliárd dolláros tőkeinjekcióval és új vezetővel kíván boldogulni.

Nem egészen egy hónappal ezelőtt teljesen komolynak látszó felvásárlási ajánlatot kapott az egy ideje eladó sorban lévő BlackBerry. A mobilgyártó elvben rá is bólintott az ügyletre, azzal a kitétellel, hogy november 4-éig nyitva hagyja a lehetőséget egy esetleges más kérővel való megeggyezésre. Időközben azonban a cégben 10 százalékos részesedéssel bíró Fairfax Financial Holdings a hírek szerint nehézségekbe ütközött a 4,7 milliárdos üzlet forrásának előteremtésénél. Ennek ellenére sem tűnt úgy, hogy a kanadai cég ne kelne el előbb vagy utóbb, hiszen azóta szinte minden lényeges piaci szereplőt lehetséges kérőként emlegettek a lapok.

Új seprű és némi zsebpénz

Ehhez képest derült égből villámcsapásnak tűnik a mai bejelentés, miszerint nem lesz semmiféle felvásárlás, a BlackBerry saját erőből folytatja működését. A hirtelen fordulathoz az alapot nyilvánvalóan az a szintén ma nyilvánosságra hozott tőkeinjekció jelenti, amely intézményi befektetők révén nagyságrendileg 1 milliárd dollárt forrást biztosít a cég számára. A bejelentés másik lényeges eleme az eddig regnáló elnök-vezérigazgató, Thorsten Heins azonnali félreállítása. Helyét ideiglenesen a Sybase egykori vezetője, John Chen veszi át. A hongkongi születésű Chen tavaly a Silve Lake befektetői csoporthoz csatlakozott vezető tanácsadóként. Heins végleges utódját egyelőre keresik.

Úgy tűnik tehát, hogy az alábbi grafikonjainkon megfigyelhető, meglehetősen bajlós trendek ellenére a BlackBerry tesz egy utolsó utáni kísérletet arra, hogy önálló gazdasági társaságként rendbe szedje magát. Ez nem lesz egyszerű mutatvány, hiszen az egymilliárd dollár ugyan sok pénznek tűnik, ám csak a legutóbb közzétett üzleti negyedévben ilyen nagyságrendű készletleírást kellett végrehajtani, mert a megváltóként várt új operációs rendszerre épülő, teljes érintőképernyős Z10 megbukott a piacon. Nyilván az sem segít sokat, hogy egy neves informatikai tanácsadócég már konkrét kilövési engedélyt is kiállított a vállalatoknál egykor királyi pozícióban lévő kanadai gyártóra.

A piac mindenesetre nem látszik túl boldognak a fejleményektől: az amúgy sem acélos részvényárfolyam kétszámjegyű zuhanásba kezdett a bejelentést követően. 

Mobilitás

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.