Egy hónap sem telt azóta, hogy egy befektőti csoport konkrét felvásárlási ajánlatot tett a gyengélkedő cégre, a kanadaiak azonban ma bejelentették, hogy nem lesz akvizíció. A BlackBerry egymilliárd dolláros tőkeinjekcióval és új vezetővel kíván boldogulni.
Hirdetés
 

Nem egészen egy hónappal ezelőtt teljesen komolynak látszó felvásárlási ajánlatot kapott az egy ideje eladó sorban lévő BlackBerry. A mobilgyártó elvben rá is bólintott az ügyletre, azzal a kitétellel, hogy november 4-éig nyitva hagyja a lehetőséget egy esetleges más kérővel való megeggyezésre. Időközben azonban a cégben 10 százalékos részesedéssel bíró Fairfax Financial Holdings a hírek szerint nehézségekbe ütközött a 4,7 milliárdos üzlet forrásának előteremtésénél. Ennek ellenére sem tűnt úgy, hogy a kanadai cég ne kelne el előbb vagy utóbb, hiszen azóta szinte minden lényeges piaci szereplőt lehetséges kérőként emlegettek a lapok.

Új seprű és némi zsebpénz

Ehhez képest derült égből villámcsapásnak tűnik a mai bejelentés, miszerint nem lesz semmiféle felvásárlás, a BlackBerry saját erőből folytatja működését. A hirtelen fordulathoz az alapot nyilvánvalóan az a szintén ma nyilvánosságra hozott tőkeinjekció jelenti, amely intézményi befektetők révén nagyságrendileg 1 milliárd dollárt forrást biztosít a cég számára. A bejelentés másik lényeges eleme az eddig regnáló elnök-vezérigazgató, Thorsten Heins azonnali félreállítása. Helyét ideiglenesen a Sybase egykori vezetője, John Chen veszi át. A hongkongi születésű Chen tavaly a Silve Lake befektetői csoporthoz csatlakozott vezető tanácsadóként. Heins végleges utódját egyelőre keresik.

Úgy tűnik tehát, hogy az alábbi grafikonjainkon megfigyelhető, meglehetősen bajlós trendek ellenére a BlackBerry tesz egy utolsó utáni kísérletet arra, hogy önálló gazdasági társaságként rendbe szedje magát. Ez nem lesz egyszerű mutatvány, hiszen az egymilliárd dollár ugyan sok pénznek tűnik, ám csak a legutóbb közzétett üzleti negyedévben ilyen nagyságrendű készletleírást kellett végrehajtani, mert a megváltóként várt új operációs rendszerre épülő, teljes érintőképernyős Z10 megbukott a piacon. Nyilván az sem segít sokat, hogy egy neves informatikai tanácsadócég már konkrét kilövési engedélyt is kiállított a vállalatoknál egykor királyi pozícióban lévő kanadai gyártóra.

A piac mindenesetre nem látszik túl boldognak a fejleményektől: az amúgy sem acélos részvényárfolyam kétszámjegyű zuhanásba kezdett a bejelentést követően. 

Mobilitás

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.